Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Курбан чорбаМесото, нарязано на късчета, се вари в подсолена вода заедно с дребно нарязаните моркови и целина. Прибавят се нарязаният на ситно и задушен в мазнината и малко вода лук, доматеното пюре и брашното.
След 10 минути се...
09 Май
6
Курбан чорбаМесото, нарязано на късчета, се вари в подсолена вода заедно с дребно нарязаните моркови и целина. Прибавят се нарязаният на ситно и задушен в мазнината и малко вода лук, доматеното пюре и брашното.
След 10 минути се...
09 Май
6
Тракийска курбан чорбаЧорбата може да се приготви както със сварени агнешки дреболии (отделили сме малко от тези, които приготвяме за дроб сармата) или само с черния дроб (също сварен) от агнешкия комплект (за дроб сармата ползваме сърцето и белия...
05 Май
1
Шилешка курбан чорбаНарязваме си шилешкото на парчета.
В тенджера с олиото запържваме месото за малко.
Изсипваме около 2 л вода и оставяме да ври, като отпенваме с решетъчна лъжица непрекъснато.
Когато заври, намаляване котлона и прибавяме...
26 Ноем.
Петровска курбан чорбаНарежете петела на малки парчета за курбан. Почистете и измийте многократно със студена вода и го поставете в тенджера отново със студена вода на силен огън да заври.
С решетъчна лъжица премахвайте образувалата се пяна...
29 Юни
Телешка курбан чорбаИзвадете телешкото месо да се отпуска на стайна температура. Нарежете го на кубчета и го пуснете да ври във вода на слаб огън заедно с малко зехтин.
Щом започне да омеква, прибавете и наситнения зарзават и ориза. Когато...
17 Април
Свинска курбан чорбаСварете месото до готовност. Извадете го и в бульон добавете ситно нарязаните лук, чушка и моркови. Варете зеленчуците до омекване, след което добавете ориза и настърганите домати.
Овкусете свинската супа със сол, черен...
11 Дек.
3
Агнешка курбан чорбаАгнешкото и дреболиите се сваряват, обезкостяват и бульонът се прецежда. Дреболиите се нарязват на кубчета, а месото се накъсва.
Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът на ситно.
Запържват се...
13 Ноем.
Домашна курбан чорбаМесото нарязваме на малки парчета и го варим в подсолена вода, докато поомекне.
Прибавяме ситно нарязаните лук, чушки, картофи и домати. Слагаме и олиото.
Когато месото се свари, добавяме изчистения и измит ориз. Варим...
21 Ноем.
Класическа Курбан-чорбаНарежете агнешкото на парченца, измийте и подсушете агнешките дреболии, след което накълцайте и тях.
В тенджера залейте месото и дреболиите с гореща вода и ги сложете да се варят. Периодично отстранявайте образувалата...
09 Юли
17
Странджанска курбан чорбаНарежете тлъстото агнешко месо на хапки, залейте го с около 2 - 2.5 л студена вода. Добавете цялата глава лук и корена от магданоз без да ги режете. Сложете сол на вкус и добавете зърната черен пипер и дафиновите листа....
03 Май
Свинска Курбан ЧорбаСварете дроба, сърцето цели, след което извадете от водата, охладете и нарежете на парченца. Сварете свинските дреболии и месото в 3 л вода, като по време на варенето отпенвайте отгоре.
Свинското месо се вари с черен пипер...
20 Ноем.
Агнешка курбан чорбаИзмийте приготвеното агнешко месо, нарежете го на парчета, посолете го и го сложете да се свари, като отстранявате пяната с решетъчна лъжица.
Изпържете ситно нарязания лук в олиото, прибавете доматеното пюре и червения...
16 Април
Телешка Курбан ЧорбаЗа тази селска телешка супа от вечерта се измиват и накисват в две отделни купи булгурът и фасулът.
На сутринта се измиват.
В тенджера слагам, първо, шарения боб, заливам с вода и оставям да заври, след това го изплаквам...
31 Юли
Класическа Курбан-чорбаНарежете агнешкото на парченца, измийте и подсушете агнешките дреболии, след което накълцайте и тях.
В тенджера залейте месото и дреболиите с гореща вода и ги сложете да се варят. Периодично отстранявайте образувалата...
09 Юли
17
Курбан чорба с петелДобре почистеният петел се залива с 3 литра студена вода, добавят се дафиновите листа и зърната черен пипер, посолява се и се вари около 2.5-3 часа на тих огън.
Добре е бульонът да се отпенва периодично по време на варенето...
28 Февр.
1
Сватбарска курбан чорба (шилешка)Месото се измива, нарязва се на едри късове и се поставя заедно с кокалите в голяма тенджера. Посоляват се, слага се небеленият кромид лук и се залива се с 2.5 литра студена вода.
Добавят се зърната черен пипер и солта...
31 Август
Курбан чорба със свинскоМесото се измива, нарязва се на едри порционни парчета и ако има кокали, се поставя заедно с тях в голяма тенджера. Добавя се сол, зърната черен пипер и се залива се с 2.5 литра студена вода.
Вари се на бавен огън до готовност...
06 Юни
2
Класическа телешка курбан чорбаМесото се сварява на големи парчета, изважда се да се охлади. Нарязва се на дребни парчета и се доварява. Дробът се прибавя 30 минути преди месото напълно да е готово, както и оризът.
Докато се вари месото и всичко останало...
20 Май
Бабината агнешка курбан чорбаПо стар народен обичай на Гергьовден, освен печено агнешко месо, на трапезата трябва да има пресен лук, чесън, джоджен, салата, питка, вино и добро настроение.
Курбан чорбата е на почетно място, чийто ритуал е от важно...
10 Дек.
4
Курбан чорба по ВрачанскиНарязваме месото на парчета и го сваряваме в подсолена вода, докато омекне. След това добавяме нарязаните на парчета лук, чушка и морков.
Когато месото е почти готово, добавяме нарязаните на кубчета домати и картофи....
17 Февр.
Курбан чорба от пилеЗадушаваме ситно нарязания лук в мазнината с малко вода. Изчакваме го да омекне и водата да се изпари и добавяме ситно нарязаното пилешко месо и морковите, нарязани на кубчета. Запържваме за 1-2 минути, след което заливаме...
17 Юни
1
Бистра Свинска Курбан ЧорбаИзмийте месото и го нарежете на едри парчета - ако има кокали, добавете и тях в голяма тенджера. Добавете зърната черен пипер, сол и налейте 2500 мл студена вода.
Варете на бавен огън докато месото се свари напълно. Отделете...
02 Март
Каракачанска агнешка курбан-чорбаНарязваме агнешкото месо на дребни парчета и заедно с агнешките дреболии (без черния дроб) заливаме със студена вода, слагаме на силен огън да заври.
Премахваме пяната, посоляваме и оставяме да ври на тих огън. Когато...
10 Февр.
Класическа агнешка курбан-чорбаНарежете месото на парчета (заедно с костите). Измийте го добре и го залейте с 3 литра студена вода в тенджера. Ако има ципи, трябва да ги отстраните.
Добавете главата лук и варете на умерен огън. Щом се образува пяна...
26 Януари
1