Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЛещаЛещата е бобово растение, и по-точно семена от растение, чието ботаническо име е Lens ensculenta. Лещата расте във вид на шушулки, всяка от които съдържа едно или две семена.
Лещата се класифицира в зависимост от това...
31 Май
Оранжева лещаЛещата е продукт с богато протеиново съдържание от растителен произход. В нея има толкова протеини, колкото и в месото, а сложните въглехидрати, минералите и влакнините в допълнение към протеина, я правят изключително здравословен...
28 Март
Зелена ЛещаЛещата се отнася към бобовите култури и често се консумира в различни вариации на ястия. Има много разновидности на този растителен вид и всеки сорт има своите специфики, технология на готвене и други отличителни характеристики...
09 Март
Червена ЛещаХранителните предпочитания на хората през хилядолетията са се променяли, но истински ценната храна се е запазила до днес. В повечето случаи тези хранителни продукти са натурални, те са едновременно храна и лекарство за редица...
22 Окт.
Леща със зеленчуциИзненадайте гостите си с нетрадиционно сготвена леща. Всеки е свикнал да яде леща във вид на супа, но тя е много вкусна и във вид на ястие със зеленчуци.
Лещата е много полезна, защото съдържа много ценни вещества. Това...
19 Август
Популярните сортове лещаЛещата е сред най-полезните бобови култури и за разлика от самия боб, тя се сварява много бързо и не е необходимо предварително да бъде накисвана.
Тук няма да отдаваме предпочитанията си на лещата за сметка на боба...
07 Ноем.
1
Как да приготвим леща1. Избери твоят вид леща
Лещата е високопротеинов, богат на фибри продукт, който се готви бързо и не изисква предварително накисване като други зърна. В зависимост от разнообразието от леща, която избирате, те могат да се...
03 Март
Тайната на вкусната лещаЛещата е страхотен продукт, особено за тези, които не обичат да ядат много-много месо. Тя е изключително здравословна и полезна. На пазара вече могат да се намерят различни разновидности на леща - червена, зелена, жълта...
18 Дек.
Подправки, подходящи за лещаХранителна и изключително вкусна, когато е приготвена както трябва, лещата има няколко особености, които може и да не знаете. Както повечето от вас процедират с боба – накисват го за няколко часа, след това хвърлят водата...
04 Дек.
3
Диета с червена лещаПолезно свойство на лещата е способността ѝ бързо да ни кара да отслабнем, да понижава нивата на кръвната захар и да премахва вредните вещества от тялото.
Според диетолозите този метод за отслабване - диетата с червена...
06 Дек.
Подходящи подправки за жълта лещаРазнообразието от ароматни подправки, които могат да се използват с жълта леща, е доста голямо. Жълтата леща е популярна съставка в кулинарията, като се използва в различни ястия от множество кухни.
Тук са някои от...
20 Юни
Съхранение и консервиране на лещаЛещата може да бъде важна част от плана за здравословно хранене на хората, които следват вегетарианска диета, искат да отслабнат, да намалят холестерола или при диабет. Лещата е с високо съдържание на фибри и...
13 Април
Видове леща. Всичко за лещата.Всички ние, или почти, всички обичаме леща. Тя, освен, че е много вкусна, е и страшно полезна. Освен в Европа, леща се консумира най-вече в Турция, Русия, Индия и др. Лещата произлиза от Близкия Изток.
В миналото историята...
10 Април
Как да готвим червена лещаЧервената леща, която доскоро беше не дотам позната на българските домакини, вече се вихри спокойно и в нашата кулинария. Освен че има атрактивен цвят, тя е много вкусна и се приготвя бързо и лесно. Богата е на много фибри...
24 Юни
1
Ползи от консумацията на лещаПолзите от лещата са наистина много, като така например тази зърнена култура е известна с множество си лечебни свойства. Богата е на растителни протеини, витамини, както и огромен брой микроелементи. Важно е обаче да имате...
14 Май
Как се приготвя червена леща?Макар до неотдавна червената леща да се възприемаше от мнозина за прекалено екзотична и непозната за нас, тя вече може да бъде срещната в много от родните магазини. Какво обаче да правите с нея и как тя се приготвя, ви предлагаме...
27 Януари
Как да сготвим вкусна леща?Лещата е традиционно ястие за българската кухня. Яхния от това вариво редовно присъства на всяка трапеза. Тя е любимо ястие и на малки, и на големи, освен това е изключително хранителна и много полезна. Богата е на...
31 Дек.
Как да сготвим зелена лещаПо целия свят лещата се счита за много полезен и натурален продукт. Има много видове леща, но днес ще обсъдим как се приготвя зелена леща.
Колко се вари зелената леща?
Зелената леща спада към недоузрелите бобови растения...
26 Юли
Диета с боб и лещаАко трябва някак да дефинираме идеалната диета, то тя трябва да бъде лесна за изпълнение, да не изисква усилията, присъщи на гладуването и да постигне основната си цел. Ако бъде съставена от вкусна и приятна храна, още...
15 Януари
Манджа-лещаВ тенджера слагам вода да заври. Нарязвам лука ситно, рендосвам моркова и добавям във водата.
През това време слагам в по-малка тенджера лещата с вода, да заври за около 20 минути.
Нарязвам картофите на кубчета и...
01 Февр.
1
Супа ЛещаСварява се лещата и първата вода се изхвърля.
Добавя се олио и сол. Следва да добавите нарязания лук и подправките.
Накрая се слагат доматите и супата се доварява....
18 Януари
Шарена ЛещаНарязваме на ситно зеленчуците и ги задушаваме в предварително нагорещена мазнина /зехтин/ за около 5-7 мин.
Добавяме измитата леща и доливаме 1.5-2 л вода /според това дали я обичате по-гъста или по-рядка/.
Оставяме...
10 Януари
Леща чорбаИзмийте лещата и я сложете да се вари със скълцаните праз и лук. След като омекне, я прецедете и я пресовайте.
Загрейте олиото и запържете още малко лук, добавете червения пипер и направете запръжка. Добавете я към лещата...
16 Ноем.
3
Турска лещаНарежете на ситно лука и го задудшете в зехтина за няколко минути.
Добавете сол и разбъркайте. След това се прибавят нарязаните морков и картоф, задушете за 10-тина минути под капак.
Добавете чесъна и след като зеленчуците...
18 Май
1
Бърза лещаПредварително обелваме и нарязваме лука и чесъна на ситно. След това, за по-бързо приготвяне, сваряваме вода в кана и я пресипваме в тенджера и започваме да варим водата заедно с лука и чесъна.
Към тях прибавяме олиото...
14 Април
2