Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЛещаЛещата е бобово растение, и по-точно семена от растение, чието ботаническо име е Lens ensculenta. Лещата расте във вид на шушулки, всяка от които съдържа едно или две семена.
Лещата се класифицира в зависимост от това...
31 Май
Оранжева лещаЛещата е продукт с богато протеиново съдържание от растителен произход. В нея има толкова протеини, колкото и в месото, а сложните въглехидрати, минералите и влакнините в допълнение към протеина, я правят изключително здравословен...
28 Март
Зелена ЛещаЛещата се отнася към бобовите култури и често се консумира в различни вариации на ястия. Има много разновидности на този растителен вид и всеки сорт има своите специфики, технология на готвене и други отличителни характеристики...
09 Март
Червена ЛещаХранителните предпочитания на хората през хилядолетията са се променяли, но истински ценната храна се е запазила до днес. В повечето случаи тези хранителни продукти са натурални, те са едновременно храна и лекарство за редица...
22 Окт.
Популярните сортове лещаЛещата е сред най-полезните бобови култури и за разлика от самия боб, тя се сварява много бързо и не е необходимо предварително да бъде накисвана.
Тук няма да отдаваме предпочитанията си на лещата за сметка на боба...
07 Ноем.
1
Леща със зеленчуциИзненадайте гостите си с нетрадиционно сготвена леща. Всеки е свикнал да яде леща във вид на супа, но тя е много вкусна и във вид на ястие със зеленчуци.
Лещата е много полезна, защото съдържа много ценни вещества. Това...
19 Август
Как да приготвим леща1. Избери твоят вид леща
Лещата е високопротеинов, богат на фибри продукт, който се готви бързо и не изисква предварително накисване като други зърна. В зависимост от разнообразието от леща, която избирате, те могат да се...
03 Март
Тайната на вкусната лещаЛещата е страхотен продукт, особено за тези, които не обичат да ядат много-много месо. Тя е изключително здравословна и полезна. На пазара вече могат да се намерят различни разновидности на леща - червена, зелена, жълта...
18 Дек.
Диета с червена лещаПолезно свойство на лещата е способността ѝ бързо да ни кара да отслабнем, да понижава нивата на кръвната захар и да премахва вредните вещества от тялото.
Според диетолозите този метод за отслабване - диетата с червена...
06 Дек.
Подправки, подходящи за лещаХранителна и изключително вкусна, когато е приготвена както трябва, лещата има няколко особености, които може и да не знаете. Както повечето от вас процедират с боба – накисват го за няколко часа, след това хвърлят водата...
04 Дек.
3
Диета с боб и лещаАко трябва някак да дефинираме идеалната диета, то тя трябва да бъде лесна за изпълнение, да не изисква усилията, присъщи на гладуването и да постигне основната си цел. Ако бъде съставена от вкусна и приятна храна, още...
15 Януари
Как да готвим червена лещаЧервената леща, която доскоро беше не дотам позната на българските домакини, вече се вихри спокойно и в нашата кулинария. Освен че има атрактивен цвят, тя е много вкусна и се приготвя бързо и лесно. Богата е на много фибри...
24 Юни
1
Как да сготвим зелена лещаПо целия свят лещата се счита за много полезен и натурален продукт. Има много видове леща, но днес ще обсъдим как се приготвя зелена леща.
Колко се вари зелената леща?
Зелената леща спада към недоузрелите бобови растения...
26 Юли
Как се приготвя червена леща?Макар до неотдавна червената леща да се възприемаше от мнозина за прекалено екзотична и непозната за нас, тя вече може да бъде срещната в много от родните магазини. Какво обаче да правите с нея и как тя се приготвя, ви предлагаме...
27 Януари
Как да сготвим вкусна леща?Лещата е традиционно ястие за българската кухня. Яхния от това вариво редовно присъства на всяка трапеза. Тя е любимо ястие и на малки, и на големи, освен това е изключително хранителна и много полезна. Богата е на...
31 Дек.
Ползи от консумацията на лещаПолзите от лещата са наистина много, като така например тази зърнена култура е известна с множество си лечебни свойства. Богата е на растителни протеини, витамини, както и огромен брой микроелементи. Важно е обаче да имате...
14 Май
Подходящи подправки за жълта лещаРазнообразието от ароматни подправки, които могат да се използват с жълта леща, е доста голямо. Жълтата леща е популярна съставка в кулинарията, като се използва в различни ястия от множество кухни.
Тук са някои от...
20 Юни
Съхранение и консервиране на лещаЛещата може да бъде важна част от плана за здравословно хранене на хората, които следват вегетарианска диета, искат да отслабнат, да намалят холестерола или при диабет. Лещата е с високо съдържание на фибри и...
13 Април
Видове леща. Всичко за лещата.Всички ние, или почти, всички обичаме леща. Тя, освен, че е много вкусна, е и страшно полезна. Освен в Европа, леща се консумира най-вече в Турция, Русия, Индия и др. Лещата произлиза от Близкия Изток.
В миналото историята...
10 Април
Супа ЛещаСварява се лещата и първата вода се изхвърля.
Добавя се олио и сол. Следва да добавите нарязания лук и подправките.
Накрая се слагат доматите и супата се доварява....
18 Януари
Бърза лещаПредварително обелваме и нарязваме лука и чесъна на ситно. След това, за по-бързо приготвяне, сваряваме вода в кана и я пресипваме в тенджера и започваме да варим водата заедно с лука и чесъна.
Към тях прибавяме олиото...
14 Април
2
Манджа-лещаВ тенджера слагам вода да заври. Нарязвам лука ситно, рендосвам моркова и добавям във водата.
През това време слагам в по-малка тенджера лещата с вода, да заври за около 20 минути.
Нарязвам картофите на кубчета и...
01 Февр.
1
Вкусна ЛещаСлагам лука, моркова и магданоза да се сварят в средно голяма тенджера.
Когато омекнат, добавям добре измитата и почистена леща (ако има нужда, добавям още вода), също обеления и нарязан чесън.
Щом се свари лещата,...
05 Дек.
3
Турска лещаНарежете на ситно лука и го задудшете в зехтина за няколко минути.
Добавете сол и разбъркайте. След това се прибавят нарязаните морков и картоф, задушете за 10-тина минути под капак.
Добавете чесъна и след като зеленчуците...
18 Май
1
Леща чорбаИзмийте лещата и я сложете да се вари със скълцаните праз и лук. След като омекне, я прецедете и я пресовайте.
Загрейте олиото и запържете още малко лук, добавете червения пипер и направете запръжка. Добавете я към лещата...
16 Ноем.
3