Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Рибни сърми в лападРибата се измива, почиства и посолява. Добавя се нарязаната на малки парчета сланина, накълцаните магданоз и джоджен. От сместа се взима по малко и се увива в листата лапад.
Завръзват се и се затрупват с жар. Могат да...
22 Дек.
Лозови сърми със стафиди и гъбиПърво се запържва ситно нарязания лук, след което слагаме ориза. Доливаме 1 чаша вода и оставяме да ври на слаб огън докато попие водата.
Подправяме цялата смес и добавяме стафидите и ситно нарязаните гъбки. С полуготовата...
19 Май
2
Лозови сърми със стафиди и гъбиПърво се запържва ситно нарязания лук, след което слагаме ориза. Доливаме 1 чаша вода и оставяме да ври на слаб огън докато попие водата.
Подправяме цялата смес и добавяме стафидите и ситно нарязаните гъбки. С полуготовата...
19 Май
2
Зелеви сърми с кълцано свинско месо и празЗелеви сърми с кълцано свинско месо и праз за всеки специален коледен празник :)...
03 Февр.
2
Пълнени сухи чушки и сърми в глинен съдНарязах лука, а моркова настъргах и запържих за около 5-6 минути.
Добавих ориза и него запържих. Сложих червения пипер, после доматения сок.
Оставих да кипне за около 6-7 минути, долях малко вода и отново оставих...
12 Януари
1
Зелеви сърми с пилешко и сланина в гювечЗелевите сърми с пилешко и сланина в гювеч са чудесни!...
23 Януари
Писюр сърма с лападСложете 2 ч.ч. вода да заври на висока степен на котлона. През това време нарежете почистения и измит лапад.
Същото направете и с лука. Сипете лапада и лука във вече заврялата вода. Добавете и измития ориз /бял и кафяв...
09 Април
Тракийски сърмиНарязаният лук се задушава в 3/4 от мазнината и 1 л. вода. Добавяме каймата и се задушава, докато водата се изпари. Добавят се нарязаните домати, червен и черен пипер, чубрица и сол на вкус.
Размразените кори се нарязват...
08 Окт.
2
Тракийски сърмиНарязаният лук се задушава в 3/4 от мазнината и 1 л. вода. Добавяме каймата и се задушава, докато водата се изпари. Добавят се нарязаните домати, червен и черен пипер, чубрица и сол на вкус.
Размразените кори се нарязват...
08 Окт.
2
Разпилени постни сърмиИзмиваме гъбите и ги бланшираме в подсолена вода за 5 минути. Нарязваме зелето на ситно. Вадим гъбите и ги измиваме със студена вода.
Слагаме мазнината в тенджера и запържваме гъбите, след това прибавяме зелето, докато...
26 Дек.
Зелеви сърми със стафидиНарязаният лук заедно с ориза и с 1 ч.ч. вода се варят, докато водата се изпари.
Добавят се орехите, стафидите, зехтина, солта и пипера.
Листата се пълнят с ориза и се редят в тава.
Добавят се още 3 ч.ч. вода...
10 Януари
Плънки за постни лозови сармиЕто и кои са нужните продукти:
Лозови сарми с праз и ориз
Необходими продукти: 2 стръка праз, глава лук, 3 моркова, 1 ч.ч....
29 Дек.
Лозови листа за разширени вениШепа лозови листа са в състояние най-малкото да успокоят напрежението в краката.
За предпочитане са ваните с лозови листа при разширени вени....
01 Дек.
Постна Писюр СърмаЗагряваме олиото в тенджера и в него запържваме нарязаните на едро лук, чушка и морков.
Измиваме ориза, прецеждаме и го прибавяме в тенджерата, заедно с 2 чаши и половина вода.
Овкусяваме със сол, черен пипер, червен...
18 Август
Свинска Дроб СърмаДробът се измива и се накисва за час в съд с прясно мляко (да го покрива хубаво).
След това се пуска във вряща подсолена вода за около 15 минути. Изважда се, отцежда се и се нарязва на дребни парчета.
В дълбок тиган...
15 Септ.
Фалшива дроб сърмаЛука нарязвам на ситно. Запържвам каймата и лука, добавям ориза.
Премествам в тава за печене, добавям подправките. Наливам вода и запичам до готовност на ориза.
Разбърквам заливката и заливам. Запичам до готовност...
29 Май
4
Агнешка дроб сърмаЗеленият лук се задушава и към него се прибавя ориза и нарязаните на дребно и сварени предварително дреболии. Разбърква се добре. Прибавя се червения пипер, джоджена, магданоза и горещия бульон. Пече се във фурната, до златисто...
25 Януари
7
Агнешко сърма-кебапЗаливаме с гореща вода до половината на сърмите.
Намазваме сърмите с масло. Печем във фурна на 180 градуса за 30-40 минути, докато се зачервят....
04 Май
2
Зеленчукова дроб сърмаЗагрейте около 80-100 мл мазнина в голяма тенджера и запържете накълцания праз. След това добавете нарязания на кубчета морков, ситно нарязаните чушки и щом леко омекнат, добавете и запържете ориза.
Долейте 50 мл бяло...
13 Март
Агнешка дроб сърмаЗеленият лук се задушава и към него се прибавя ориза и нарязаните на дребно и сварени предварително дреболии. Разбърква се добре. Прибавя се червения пипер, джоджена, магданоза и горещия бульон. Пече се във фурната, до златисто...
25 Януари
7
Агнешко сърма-кебапЗаливаме с гореща вода до половината на сърмите.
Намазваме сърмите с масло. Печем във фурна на 180 градуса за 30-40 минути, докато се зачервят....
04 Май
2
Лозови сармичкиПопарете лозовите листа с вряла вода. В отделна тенджерка запържете ситно нарязания лук, добавете каймата, ориза и подправките.
Във всяко листа поставете плънка и завийте така сармите....
12 Август
1
Лозови сармиС тази смес се правят сармите, като с предварително попарените лозови листа се завиват сърмите.
Подреждат се в тенджера, заливат се с хладка вода и се варят на тих огън....
25 Окт.
4