Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Разкриха марките на фалшивия оцетРегистрираната синтетична киселина Е260, която е открита при повечето от марките фалшив оцет, е произведена от петролни източници или чрез карбониране на метанол....
20 Окт.
1
Ябълков оцетНастържете ябълките, след което прибавете към тях водата, захарта, бирената мая и хляба. Разбъркайте сместа и я оставете в отворен съд на тъмно място.
Сместа трябва да престои така 10 дни при температура 20 градуса, като...
12 Дек.
2
Малинов оцетНамачкайте малините и ги сложете в стъклен буркан.
Залейте ги с оцета.
Завържете гърлото на буркана с плат и го дръжте 14 дни на слънце.
След това прецедете оцета през тензух, налейте го в бутилки и ги затворете...
03 Септ.
Противогрипен оцетОбелете и смелете 1 глава чесън. Смесете с останалите билки и подправки и залейте с 250 милилитра вода. Варете 10 минути на водна баня. След изстиване прецедете и смесете с оцета.
Приема се по 1 чаена лъжичка, разтворена...
08 Май
Малинов оцетСипете малините в буркан. Отгоре насипете захарта и след това залейте с оцета.
Затворете добре буркана и сложете в хладилника.
Малиновият оцет трябва да е готов след 3 седмици.
Трайността му е до 6 месеца, съхраняван...
13 Септ.
ОцетАко искате да получите бистър оцет, след утаяването може с помощта на тънък маркуч да извлечете само бистрата част и да налеете в бутилки. Най-полезен е оцетът с утайката....
15 Април
Сливи в оцетДобре узрели, но твърди сини сливи се измиват и набождат с игла. Сложете ги в подходящ съд и ги залейте със студен сироп, направен от оцета, захарта, карамфила и канелата, като при варенето постоянно трябва да се отпенва....
24 Септ.
Натурален ябълков оцетНарежете ябълките на парчета и ги сложете в трилитрови буркани - не ги препълвайте.
Разтворете захарта в гореща вода и залейте ябълките с нея, като е хубаво течността да бъде над ябълките.
Разбърквайте ги с дървена...
26 Ноем.
1
Мекици с оцетСодата се гаси в оцета. Всички съставки се омесват на меко и еластично тесто.
Оставя се да почине около 15 мин и се реже на около 15 топки с големина, колкото яйце.
Разтеглят се мекиците с ръце и се пържат в нагорещено...
13 Дек.
1
Чесън в оцетС кипяща вода попарваме младия чесън, като внимаваме да не омекне.
Изцежда се, нарежда се в буркани и се залива с оцет и сол на вкус.
Бурканите се затварят и се държат на хладно място....
19 Май
5
Домашен гроздов оцетВ голяма тенджера налейте един литър вода. Изсипете захарта и разбъркайте.
Оставете разтвора да къкри на огъня двадесетина минути и отдръпнете.
Щом течността изстине до четиридесет градуса, пуснете в нея филията хляб...
14 Януари
Оцет от джанкиКиселите джанки се слагат в телена кошница и се потопяват 2-3 пъти във вряща вода.
След това се изваждат и нареждат върху табли, да се изсушат на слънце или пък се изсушават в слаба фурна, а като станат готови, се запазват...
20 Ноем.
Домашен ябълков оцетСега има изобилие от ябълки, пригответе си домашен ябълков оцет. В трилитров буркан се пълни 3/4 от обема с измити и нарязани на парчета ябълки.
В купичка с вода се разбърква захар и мед и сипваме в буркана. Налива се...
19 Окт.
5
Оцет с бъзНакиснете цветчетата от бъза в силно подсолена вода за 4 минути. Извадете, измийте и ги разстилете върху няколко пласта кухненска хартия, за да изсъхнат.
Затоплете оцета, виното и захарта в голяма тенджера. Сипете цветчетата...
05 Юли
Истински ябълков оцетЗа направата на този домашен оцет изберете наранени ябълки. Старателно ги измйте и почистете от загнилите участъци, но без да премахвате семките.
Нарежете ябълките на малки парченца и ги прехвърлете в подходящ съд с широко...
23 Април
Чесън в оцетС кипяща вода попарваме младия чесън, като внимаваме да не омекне.
Изцежда се, нарежда се в буркани и се залива с оцет и сол на вкус.
Бурканите се затварят и се държат на хладно място....
19 Май
5
Червен ароматизиран оцетСипете в бутилката с оцета вишновката и дафиновите листа.
Оставете оцета да престои на топло място за около 2 седмици, след което го прецедете и налейте в чиста бутилка.
Полученият ароматизиран оцет е изключително...
03 Окт.
Видове оцетУ нас оцетът е любимата ни кисела течност за овкусяване на супи и салати, а и при приготвянето на различни туршии. Зад неизменното и ненатрапчиво присъствие в менюто се крият дълга история и огромно разнообразие от...
30 Май
Оризов ОцетОризов оцет представлява кисела на вкус течност, която се употребява широко в готварството. Оризовият оцет служи за подправянето на различни по вид ястия, но най-вече на свежи салати. Той се приготвя от ферментирал ориз или...
24 Септ.
Балсамов оцетБалсамовият оцет /Aceto Balsamico/ заема челните места сред най-ценните и най-скъпи продукти в света. Произхожда от Модена в Северна Италия. Оригиналният оцет се прави там и никъде другаде по света. Балсамико, както го наричат...
13 Юни
1
Ябълков ОцетЯбълковият оцет е напълно натурален продукт, който от незапомнени времена се използва като лекарство, козметично средство и добър помощник в кухнята. Удивително е, че в този изходен продукт на ябълките се запазват абсолютно...
23 Май
2
Три фалшиви марки сирене и две марки кашкавал спипа БАБХПроблемът с фалшивите млечни продукти на българските пазари продължава да съществува, а последната проверка на БАБХ е открила 3 марки сирена и 2 марки кашкавал, които не са произведени от мляко....
17 Март
Апулски хляб с оцетБрашното се пресява. В 400 милилитра топла вода се разтваря маята и сместа се добавя в брашното. Разбърква се.
Солта се разтваря в 50 милилитра топла вода и се разбърква. Добавя се към тестото. Оцетът се смесва с останалата...
05 Дек.
Печени картофи с оцетЗагрейте фурната. Почистените картофи нарежете на не много дебели кръгчета.
Объркайте картофите в смесените леко разбити белтъци и олио. Подредете ги на един ред в подходяща тава, намазана с олио.
Поръсете ги с морска...
13 Окт.
Мариновани гъби в оцетСмесете заедно почистените гъби, целината, лука и магданоза.
Смесете оставащите съставки и ги сипете върху гъбите.
Разбъркайте внимателно, покрийте и охладете за поне 2 часа.
Сервирайте заедно с месо, пиле или...
09 Септ.