Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Свинска МасСвинската мас представлява вид мазнина, която се добива след като сланина на прасе /или лой/ бъде подложена на термична обработка. Познати са две състояния на свинската мас - твърдо и течно. Първата форма е характерна за...
01 Февр.
5
Ползите от свинската масВъпреки че вече има много информация заползите и вредите от свинската мас, споровете не стихват и до днес, когато става въпрос дали да готвим със свинска мас. Има както противници така и привърженици за потреблението на свинската...
17 Януари
Милинки с масВ купа пресяваме брашното и правим кладенче, изсипваме разбитите яйца, киселото мляко, солта, маята и захарта. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за 40 минути.
Размекваме маста и си намасляваме ръцете с нея,...
05 Април
Захаринки с масОт продуктите омесваме меко тесто, след това оформяме средно големи топки, като всяка една топка отгоре топваме във захар.
Нареждаме курабийките в намаслена и набрашнена тава и ги слагаме да ги печем.
Захаринките с...
15 Ноем.
7
Захаринки без масСипете всички посочени продукти в купата на блендер.
Пуснете на средни обороти и разбийте. Ще познаете, че тестото е готово, когато видите, че всички съставки се хомогенизират.
Оформете тестото на топка. Късакйте...
12 Окт.
Баница с масТова е една класическа баница, но вместо често използваните масло или олио, за мазнинка аз сложих хубава и пречистена свинска мас.
Вкусът е чудесен и става топяща се в устата, копринена и пухкава отвътре, а отвън неустоимо...
02 Март
4
Гъсенички с масВ купа разбиваме добре маста и захарта. След това добавяме едно по едно яйцата, като непрекъснато бъркаме. Добавяме и киселото мляко с добавената в него сода.
Разбиваме добре и добавяме и ванилията. След това в друга...
10 Май
2
Соленки с масРазтворете содата в киселото мляко и го смесете постепенно с всички останали продукти. Омесете гладко тесто.
Разточете го, изрязвайте ленти с дебелина около 1 см, които трябва да увиете произволно.
Подреждайте соленките...
22 Януари
1
Тутманик с масРазтворете маята в топлата вода заедно със захарта и 4 с.л. брашно. Оставете да втаса на топло.
Пресейте брашното и в кладенче по средата сипете маята, солта, 3 яйца + 1 белтък. Замесете меко тесто, като постепенно заемате...
27 Април
10
Козунак с масРазтворете маята в 1/2 от хладкото мляко с 1 ч.л. захар и малко брашно. Получената кашица оставете на топло да втаса.
Пресейте брашното, направете калденче и добавете втасалата мая, разбитите яйца, захарта, разтворена...
14 Април
Кифлички с масЗа тестото се използват 2 яйца + 1 белтък, а третият жълтък се разбърква с 1-2 с.л. вода за намазване на кифличките.
Разтворете маята в малко топло мляко заедно с 1 с.л. захар, докато шупне. Разбийте яйцата и сипете шупналата...
27 Ноем.
1
Курабийки с масРазбийте яйцата със захарта до побеляване, добавете маста, киселото мляко с изгасената в него сода. Сипете ароматите и започнете да добавяте брашно. Замесете меко тесто.
От него късайте парченца с големината на орех и...
07 Март
9
Масленки с масРазбийте поразтопената мас със захарта. Добавете содата и едно по едно яйцата.
Постепенно замесете тестото с брашното. Накрая добавете ванилията и настърганата лимонова кора.
Оформете топчета, които се редят в тава...
05 Март
1
Меденки с МасСвинската мас трябва да е на стайна температура. Медът в течно състояние.
В тава слагате брашното и правите кладенче в средата. Разбивате с вилица яйцата и ги слагате в дупката. Добавят се останалите продукти.
Кората...
16 Юли
Прасковки с масВ дълбока купа, подходяща за месене на тесто, чукнете яйцето и заедно със захарта разбийте на пяна.
Прибавете прясното и киселото мляко, бакпулвера, оцета, леко разстопената свинска мас и ванилията. Разбъркайте с лъжица...
03 Април
Катмери с масРазтворете маята в 400 мл хладка вода, в която сте поставили 1 к.л. захар и малко брашно. Пресейте брашното със солта и направете в средата му кладенче. Добавете активираната мая, яйцето, олиото и оцета. Замесете меко тесто...
17 Януари
Рогчета с масИзвадете свинската мас на стайна температура, докато омекне. Разтворете маята във водата и захарта.
Сложете брашното на плота и направете кладенче. Добавете водата, млякото, яйцата (отделете единия белтък за плънката)...
28 Януари
1
Таралежки с масРазбиваме добре свинската мас със захарта, прибавяме един по един, жълтъците и един белтък, ванилията и продължаваме да бъркаме.
Добавяме брашното и замесваме меко тесто, от него оформяме малки топчета. Топчетата потапяме...
07 Окт.
Кифлички с масЗа тестото се използват 2 яйца + 1 белтък, а третият жълтък се разбърква с 1-2 с.л. вода за намазване на кифличките.
Разтворете маята в малко топло мляко заедно с 1 с.л. захар, докато шупне. Разбийте яйцата и сипете шупналата...
27 Ноем.
1
Защо мирише свинската масСвинската мас е произведена от мастната тъкан на прасетата. Прави се чрез задушаване или варене. Ако е добре направена, трябва да има ненатрапчив мирис или вкус. Когато е прясна, трябва да е със сравнително неутрален мирис...
09 Март
Как се топи мас?Свинската мас намира широко приложение в Българската кухня. Благодарение на нея можем да опитаме най-вкусните катмери с мас, да похапнем хрупкави джумерки или да опитаме някои от бабините масленки.
Свинската мас...
24 Януари
1
Неподозираните ползи от свинската масЗа ползите от свинската мас се спори от много години насам. Диетолозите са категорични, че този продукт носи много повече ползи, отколкото вреди, най-вече защото се усвоява по-добре от месни продукти и е пълен с полезни вещества...
12 Януари
4
Чесън и мас лекуват хемороидиОколо една десета от хората по целия свят страдат от хемороиди – тези данни правят това заболяване сред най-често срещаните в наши дни.
Домашните рецепти за лечение на хемороиди са ефикасни и със сигурност ще ви...
01 Ноем.
Подмладяващи маски с щраусова масВероятно мнозина от вас дори не са чували за щраусова мас. Нормално, тъй като щраусите все още са рядкост по нашите земи и могат да бъдат открити само в специализираните ферми за отглеждане на тези чудновати птици. Но...
04 Юли
Патешка мас - полезна или опасна?Патешката мас се използва за приготвяне на много деликатеси. Но полезна ли е патешката мазнина или напротив - опасна? Научете повече за нея в тази статия!
Патешката мас съдържа до 51% мононенаситени мазнини, 35% наситени...
15 Окт.