Gotvach.bg»Статии»Мая за хляб
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Видове мая за хляб. Каква да изберем?
В много рецепти за печене на хляб и питки присъства мая за хляб. Тук възниква въпросът От кой вид мая е най-добре да се използва? Защото в приготвянето на хляб тази съставка е важна точка. Трудно е да се отговори на този...
При липса на мая и сода бикарбонат: Направи си квас за хляб!
В България квасът е бил традиционната естествена мая, ползвана при месене на хляб. За да си приготвите квас за хляб, един от най-важните фактори за направата му е търпението.
Той се захранва веднъж на 24 часа. Ако...
Маята за хляб вредна ли е?
Маята представлява живи микроорганизми, култивирани отдавна от хората. Официално продуктът е открит от Луи Пастьор през 1857 година. Съществуват около 1500 разновидности на маята, една от които е хлебната мая.
Какво представлява...
Хлебна мая или естествена закваска?Едва ли има някой, който да не обича аромата на току що изпечен хляб. И повечето от нас знаят, че няма как да си направим хляб, ако не използваме за приготвянето му или мая за хляб или така наречената естествена закваска...
4
Здравословен хляб без мая - чудото на естествената ферментация
Хлябът, колкото и парадоксално да звучи, е един от основните проблеми в здравословното хранене на човека - кой да изберете, кой ще бъде полезен и т.н. Векове наред печените изделия се произвеждат по традиционни рецепти,...
Да си направим тесто за хлябВсеки, който е опитал от домашно приготвената питка, знае за какъв вкус става въпрос. Разбира се, в нашето натоварено ежедневие едва ли можем да си позволим лукса да месим тесто всеки ден.
Но ако ви предстои специален...
6
Български хлебар бе обявен за съкровище на ЮНЕСКОСтарозагорският майстор-хлебар Богдан Богданов беше обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО. Майсторът замесва хляб по древна рецепта с жива мая и изворна вода.
Българският хлебар, който има икономическо образование, преди...
3
Еднофазен и двуфазен метод при замесване на тесто с мая
По света се приготвят най-различни хлябове и пити. Най-разпространеното тесто, от което се приготвят, е това с мая за хляб. Най-популярният обикновен хляб се меси само от брашно, вода, мая и сол. И това е така, защото...
Традиционни италиански хлябовеИталианската кухня е изключително популярна в целия свят. Съставките и ястията и са различни в различните региони. Хлябът е неизменна част от тази кухня, играещ различни роли както на регионално, така и на национално ниво...
1
Тайните на хубавия домашен хляб
Представата за домашен уют се асоциира с уханието и вкуса на ароматен хляб - мек отвътре и със съблазнителна препечена коричка. Как да си приготвим хляб в домашни условия?
Старите баби казват, че тайната на вкусния домашен...
Да си направим домашно тесто за хляб и пица
Вкъщи можете да изпечете домашен хляб. Добре направеното тесто ще даде страхотен резултат – хляб, който прилича по вкус на козунак. Естествено, можете да замесите тесто и само от вода и брашно, но пухкавият домашен...
Безглутенова мая - същност и употреба
Ежедневно отвсякъде ни заливат с информация, свързана с глутена и безглутеновия режим, но малцина знаят всъщност какво е глутенът и какво е неговото въздействие върху човешкия организъм. В повечето хранителни магазини...
Кулинарна обиколка: Какъв хляб ядат хората по света (ГАЛЕРИЯ)
Хлябът заема ключова роля на българската трапеза. Неслучайно присъства в толкова обреди, традиции, обичаи и поверия.
Колкото и богато да е менюто на масата, ако насъщният липсва, сякаш не можем да изпитаме пълно...
Защо да изберем хляб с квас?
Има ли здравословен хляб? Какво представлява квасът и защо е по-добър от маята? Нека се опитаме да разберем.
Диетолозите отдавна разсеяха мита за опасностите от хлебните изделия и активно споделят информация за това...
Какво е хранителна мая?
Наименованието хранителна мая звучи малко като медицински термин, но този веган продукт добавя вкус на сирене на всичко - от пуканки и чеснов хляб, до макаронени изделия.
Тя е в центъра на вниманието във вегански...