Gotvach.bg»Статии»Мая за хляб
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Мая за хляб

Търсиш информация за Мая за хляб? Разгледай последните ни публикации и статии за Мая за хляб.
Видове мая за хляб. Каква да изберем?Видове мая за хляб. Каква да изберем?
В много рецепти за печене на хляб и питки присъства мая за хляб. Тук възниква въпросът От кой вид мая е най-добре да се използва? Защото в приготвянето на хляб тази съставка е важна точка. Трудно е да се отговори на този...
При липса на мая и сода бикарбонат: Направи си квас за хляб!При липса на мая и сода бикарбонат: Направи си квас за хляб!
В България квасът е бил традиционната естествена мая, ползвана при месене на хляб. За да си приготвите квас за хляб, един от най-важните фактори за направата му е търпението. Той се захранва веднъж на 24 часа. Ако...
Маята за хляб вредна ли е?Маята за хляб вредна ли е?
Маята представлява живи микроорганизми, култивирани отдавна от хората. Официално продуктът е открит от Луи Пастьор през 1857 година. Съществуват около 1500 разновидности на маята, една от които е хлебната мая. Какво представлява...
Хлебна мая или естествена закваска?Хлебна мая или естествена закваска?
4
Едва ли има някой, който да не обича аромата на току що изпечен хляб. И повечето от нас знаят, че няма как да си направим хляб, ако не използваме за приготвянето му или мая за хляб или така наречената естествена закваска...
Здравословен хляб без мая - чудото на естествената ферментацияЗдравословен хляб без мая - чудото на естествената ферментация
Хлябът, колкото и парадоксално да звучи, е един от основните проблеми в здравословното хранене на човека - кой да изберете, кой ще бъде полезен и т.н. Векове наред печените изделия се произвеждат по традиционни рецепти,...
Да си направим тесто за хлябДа си направим тесто за хляб
6
Всеки, който е опитал от домашно приготвената питка, знае за какъв вкус става въпрос. Разбира се, в нашето натоварено ежедневие едва ли можем да си позволим лукса да месим тесто всеки ден. Но ако ви предстои специален...
Български хлебар бе обявен за съкровище на ЮНЕСКОБългарски хлебар бе обявен за съкровище на ЮНЕСКО
3
Старозагорският майстор-хлебар Богдан Богданов беше обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО. Майсторът замесва хляб по древна рецепта с жива мая и изворна вода. Българският хлебар, който има икономическо образование, преди...
Еднофазен и двуфазен метод при замесване на тесто с маяЕднофазен и двуфазен метод при замесване на тесто с мая
По света се приготвят най-различни хлябове и пити. Най-разпространеното тесто, от което се приготвят, е това с мая за хляб. Най-популярният обикновен хляб се меси само от брашно, вода, мая и сол. И това е така, защото...
Традиционни италиански хлябовеТрадиционни италиански хлябове
1
Италианската кухня е изключително популярна в целия свят. Съставките и ястията и са различни в различните региони. Хлябът е неизменна част от тази кухня, играещ различни роли както на регионално, така и на национално ниво...
Тайните на хубавия домашен хлябТайните на хубавия домашен хляб
Представата за домашен уют се асоциира с уханието и вкуса на ароматен хляб - мек отвътре и със съблазнителна препечена коричка. Как да си приготвим хляб в домашни условия? Старите баби казват, че тайната на вкусния домашен...
Да си направим домашно тесто за хляб и пицаДа си направим домашно тесто за хляб и пица
Вкъщи можете да изпечете домашен хляб. Добре направеното тесто ще даде страхотен резултат – хляб, който прилича по вкус на козунак. Естествено, можете да замесите тесто и само от вода и брашно, но пухкавият домашен...
Безглутенова мая - същност и употребаБезглутенова мая - същност и употреба
Ежедневно отвсякъде ни заливат с информация, свързана с глутена и безглутеновия режим, но малцина знаят всъщност какво е глутенът и какво е неговото въздействие върху човешкия организъм. В повечето хранителни магазини...
Кулинарна обиколка: Какъв хляб ядат хората по света (ГАЛЕРИЯ)Кулинарна обиколка: Какъв хляб ядат хората по света (ГАЛЕРИЯ)
Хлябът заема ключова роля на българската трапеза. Неслучайно присъства в толкова обреди, традиции, обичаи и поверия. Колкото и богато да е менюто на масата, ако насъщният липсва, сякаш не можем да изпитаме пълно...
Защо да изберем хляб с квас?Защо да изберем хляб с квас?
Има ли здравословен хляб? Какво представлява квасът и защо е по-добър от маята? Нека се опитаме да разберем. Диетолозите отдавна разсеяха мита за опасностите от хлебните изделия и активно споделят информация за това...
Какво е хранителна мая?Какво е хранителна мая?
Наименованието хранителна мая звучи малко като медицински термин, но този веган продукт добавя вкус на сирене на всичко - от пуканки и чеснов хляб, до макаронени изделия. Тя е в центъра на вниманието във вегански...