Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Блескавецът - идеалното бирено мезе!Блескавецът - идеалното бирено мезе!
06 Ноем.
Блескавецът е риба от семейство Шаранови, която може да бъде намерена в реките. Обитава чиста вода, като обичайно се вижда в по-горните слоеве. Блескавецът не обича стоящите води, а избира бързеите и устията на реки...
Вкусни идеи за ракиено мезеВкусни идеи за ракиено мезе
04 Дек.
Ако в един дом се пие алкохол, то той почти сигурно е ракия – традиционното българско питие, което за хубаво или за лошо е постоянен другар нашата трапеза. Но за да можем да консумираме с удоволствие и мярка, трябва на...
Мандраджийско мезеМандраджийско мезе
20 Юли
Обелваме и сваряваме картофите в подсолена вода. Сваряваме и яйцата. Правим си сос от киселото мляко, майонезата и изварата. Настъргваме в соса чесъна и прибавяме черния пипер и копъра. Взимаме купа и слагаме опаковачно...
Агнешко мезеАгнешко мезе
19 Април
Сочно агнешко, което заслужава да бъде на всяка трапеза! Приготвяме го като най-напред почистваме черният дроб от ципите. В купа се смесва прясно мляко, горчица, лимонов сок, сода за хляб и се разбърква. Залива се дроба...
Доматено мезеДоматено мезе
07 Юни
Доматите се нарязват на колелца, посоляват се. В купичка се намачква с вилица котидж сиренето с жълтъците. Червената пиперка се нарязва на ситни парченца и се прибавя към сместа. Магданозът се нарязва на ситно...
Сухо мезеСухо мезе
26 Ноем.
Нарязва се свинското контрафиле на едри парчета. В тенджера се подрежда, като се покрива с морска сол. Престоява 24 часа. След това се измива и подсушава всяко парче. Смесва се в купа 2 с.л. червен пипер, 1 с.л...
Страхотно мезеСтрахотно мезе
09 Ноем.
8
Настъргваме или нарязваме всичко на ситното ренде в порционна чиния. Започнете първо с картофите. Посолява се на вкус, а майонезата, разбита с кисело мляко се добавя на око. Аз я правя мезето 50/50 - въпрос на вкус. Отгоре...
Винско мезеВинско мезе
09 Февр.
Нарязваме сиренето на плочки. Всяка плочка слагаме върху алуминиево фолио. Отгоре поръсваме с предварително натрошените орехи, по 1 с.л. мед и малко босилек. Завиваме плочките с фолиото добре и печем в силна фурна...
Пъстро мезеПъстро мезе
14 Септ.
3
Изпичаме пипера на чушкопек. Махаме семената, люспите и дръжките. Режем го на 12 ленти. Режем сиренето на 12 малки парчета. Във всяка лента пипер слагаме сирене. Редим 12 бр. рула в кръг в центъра на чинията. Посоляваме...
Зимно мезеЗимно мезе
13 Януари
Реже се месото /по възможност да е шарено/ на големи кубчета. В една голяма кофа редуваме ред морска сол, ред месото, така, докато свърши, последният ред трябва да е сол. Затваряме се и се оставя 5 дни, докато солта стане...
Картофено мезеКартофено мезе
03 Септ.
Поставяме картофите в тенджерка, за да се сварят заедно с 1 супена лъжица сол. След като се сварят, ги обелваме и намачкваме с вилица. Овкусяваме с още сол на вкус. Към тях прибавяме прясното мляко. На средно голяма тавичка...
Трифоново мезеТрифоново мезе
25 Април
1
Настъргваме двата вида сирене и кашкавала и ги сипваме в купа. Разтопяваме маслото и го разбъркваме с червения и черния пипер, сминдуха и кимиона.Разбъркваме и прибавяме към сиренето и кашкавала. Смесваме много добре....
Северняшко мезеСеверняшко мезе
28 Август
Целината, картофът и червеното цвекло се обелват и нарязват на много тънки шайби. Накисват се за 2-3 минути в солена вода, след което се отцеждат добре. Пържат се във фритюрник. Сосът се приготвя, като съставките му...
Одринско мезеОдринско мезе
04 Юли
Намачкваме сиренето и към него прибавяме смлените на едро орехови ядки, счуканият на пюре чесън и лютеницата. Добавяме зехтинът и подправките и се разбърква добре получената смес. Ако имате формички, може с тяхна помощ...
Касапско мезеКасапско мезе
09 Януари
2
Натрошете сиренето в купа, добавете накълцания ситно праз и започнете да размачквате. Добавете около 50 мл олио, като продължавате пресоването. Сипете ситно скълцаните маслини и след като хомогенизирате сместа, добавете...
Морковено мезеМорковено мезе
06 Февр.
Морковите се измиват и обелват. След това се режат на тънки ивици. Лимоните се изстискват. Сложете в купа нарязаните моркови, добавете лимоновия сок и солта и ги залейте с вода само колкото да ги покрие. Оставете...
Целоварки мезеЦеловарки мезе
05 Юни
В олиото запържете брашното, счуканите скилидки чесън и червения пипер, добавете виното и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Залейте с получения сос нарязаното на хапки цвекло, оставете го да се охлади за няколко часа,...
Люто мезеЛюто мезе
24 Окт.
Почистете пиперките от дръжките и семките и ги изпечете. Задушете ги за няколко минути, обелете ги и ги нарежете на ситно. Добавете настъргания лук, обелените и нарязани на малки кубчета домати. Начукайте продуктите в...
Катино мезеКатино мезе
25 Окт.
Загрейте сача и сипете малко олио в него. Запържете нарязаното месо и нарязания на полумесеци кромид лук. Щом месото се позачерви добавете и нарязаните гъбки и сипете малко гореща вода. Овкусете със сол и пипер, полейте...
Бяло мезеБяло мезе
20 Февр.
Рулцата от раци се сваряват във вряща подсолена вода, отцеждат се и се нарязват на кръгчета. Предварително са сварени кускуса и царевицата. Поставят се в купа и се разбъркват заедно с рулцата и наситнените кисели краставички...
Одринско мезеОдринско мезе
04 Юли
Намачкваме сиренето и към него прибавяме смлените на едро орехови ядки, счуканият на пюре чесън и лютеницата. Добавяме зехтинът и подправките и се разбърква добре получената смес. Ако имате формички, може с тяхна помощ...
Мезе за чревоугоднициМезе за чревоугодници
06 Септ.
Мезето за чревоугодници е от две части, но може да бъде допълнено и с още компоненти. Започва се с приготвяне на пастета от синьото сирене, като в купа се смесват натрошените орехи, рокфора, сметаната, крема сиренето и...
Малотрайно свинско мезеМалотрайно свинско мезе
26 Май
Слагаме свинското филе да се свари в малко количество вода, като добавяме сол, карамфил и дафинов лист, за да се овкуси месото. Когато месото се свари, го изваждаме от бульона и го слагаме в гевгир, за да се оттече колкото...
Скаридки за мезеСкаридки за мезе
25 Дек.
В тенджера сипваме бирата и вода, колкото да покрие скаридите. Овкусяваме със сол, дафинов лист и черен пипер. Изсипваме скаридите и варим около 10-15 минути докато си променят цвета и са готови. Махаме тенджерата от...
Бобена салата-мезеБобена салата-мезе
22 Февр.
Отцедете боба от консервата и го прехвърлете в купа. Добавете към него наситнените краставички и червения лук. Разбъркайте с лютеницата и овкусте с лимонов сок, зехтин и сол. Приберете бобената салата в хладилник...