Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Миди на параИзчистете мидите от израстъците по черупката и мустачките от водорасли. Отстранете счупените или отворени от тях, които при почукване не се затварят - това означава, че не са живи и не са годни за консумация. Измийте добре...
01 Май
Пържола на параПоръсете пържолите с малко черен пипер и друга подправка по ваш избор и ги начукайте, докато се изтънят.
Сложете ги да се готвят на пара (кошница/решетка над леко вряща вода с капак) за 1 час или до готовност.
През...
22 Февр.
Меденки на параМедът се смесва с разтопения маргарин, захарта, содата и яйцето. Всичко се разбива в блендер. Добавя се брашното и се замесва тесто, което е плътно.
Оставя се да почине за 20 минути. След това от тестото се оформят меденки...
22 Май
2
Сьомга на параЯстието се приготвя в съд за готвене на пара.
В горната част подредете сьомгата, отгоре сложете смачкания чесън, нарязания на полумесеци лимон, дафинов лист и копър. Леко посолете.
Варете ястието до омекване и по желание...
13 Март
Скумрия на ПараСкумриите се почистват от вътрешностите, махат се главите и опашките, отстраняват се перките и се измиват хубаво под течаща студена вода.
Нарязват се на шайби с дебелина около 1 сантиметър и се поръсват със сол и черен...
01 Май
Гарнитура на параВ съд за пара слагаме замразените грах и царевица. Зеления боб също прибавяме, но той го слагаме по-накрая. Ако са всички заедно, бобът ще се разпадне. Той е по-мек от останалите.
Така приготвени на пара за 15 мин зеленчуци...
31 Март
Питка с параВ дълбока купа в брашното правим кладенче и слагаме солта, меда, олиото. В чаша гасим содата с оцета и доливаме с хладичка вода. Изсипваме при брашното и замесваме мекичко тесто. Ако трябва доливаме още малко вода. Оставяме...
25 Дек.
Лаврак на параНещо семпло, традиционно, вкусно и най-вече .. диетично :)))
Взех 2 калибровани лаврака, измих ги добре (бяха почистени в магазина), така че ги осолих добре отвътре и отвън и поръсих с мащерка. Накрая нарязах тънки резенчета...
02 Ноем.
Кюфтета на параРазмесете каймата с накиснатия във вода и поотцеден сухар, яйцето, магданоза и подправки на вкус.
Оформете кюфтетата и във всяко натикайте леко парченце масло. Сложете кюфтетата в съда за готвене на пара. Оставете ги...
14 Март
Риба на параИзберете филе от посочените риби, а ако не, може да ползвате и нарязана риба, като парчетата трябва да са с големина до 15 см.
Рибата добре се осолява и се поръсва с черен пипер.
Кипнете в тенджера 1 л вода, заедно...
10 Март
1
Тиква на параТиквата се обелва, почиства от семки и нарязва на средно големи парчета. На дъното на тенджера се слага приставката за готвене на пара.
Вместо нея може да се използва дълбока чиния с диаметър колкото дъното на тенджерата...
27 Ноем.
Зеленчуци на параКипнете половин литър вода в по-широка тенджера. Отгоре сложете уреда за варене на пара.
Ако нямате, използвайте нещо като прикачаща се решетка или по-голям гевгир.
Вътре сипете предварително почистените и нарязани...
22 Юли
Мантъ на параБрашното пресяваме и си омесваме меко тесто от изброените продукти, като ги смесваме. Покриваме тестото с кърпа и оставяме да почине.
През това време си подготвяме плънката за мантъ.
В купа си смесваме нарязания на...
16 Януари
Агнешко на ПараПочистваме месото от излишната мазнина.
В дълбока тенджера сипваме гореща вода. Взимаме парче тензух и поставяме вместо капак на тенджерата. Връзваме силно, така че да може да издържи месото.
Лукът, чесънът нарязваме...
14 Септ.
Мерлуза на параОваляйте рибните филетата в смес от пипер, сушен лук, чили и сол. Поръсете ги с лимонов сок.
На дъното на тенджерата за готвене на пара сложете мащерка и счукани зърна бахар.
Сгответе мерлузата на пара 8 – 10 мин....
04 Ноем.
Картофи на параИзмийте картофите добре и ги нарежете на половинки. Сложете ги да се сварят на пара под капак за около 20 минути. Прехвърлете ги в купа.
Накълцайте прясната мащерка и направете дресинг с оцета и зехтина. Разбъркайте картофите...
14 Май
3
Царевица на параЗамразената царевица се слага в кошничка за варене на пара. Ако нямате, може да използвате гевгир, за предпочитане метален.
Кошничката се слага в съд с вряща вода, в която не трябва да опира.
Отгоре всичко се захлупва...
21 Май
Мантъ на параБрашното поставяме в дълбока купа, смесваме със солта.
Добавяме разбитите яйца, олиото и водата.
Омесваме твърдо тесто, добавяме брашно, докато спре да лепне тестото.
Покриваме тестото с кърпа и оставяме за 1 час...
22 Януари
Карфиол на параСварете на пара карфиола за 15 мин., поставете го в плато и го поръсете с настъргана гауда
Подправете с лимоновия сок, магданоза, кимиона, солта и черния пипер и сервирайте....
30 Януари
Скумрия на параСкумрията се измива и подсушава с кухненска хартия и по желание се разполовява, реже на шайби или както предпочетох аз, оставих я цяла.
Морковите (2 бр. малки или 1 голяма) и картофите се нарязват на шайби и се нареждат...
23 Май
Ябълки на параЯбълките се обелват от кората. Срязват се на две и се почистват от семките и сърцевината.
Почистените ябълки се нарязват на кубчета. В дълбок съд на бавен огън се разтопява маслото. Добавят се ябълките и са задушават...
01 Юли
Мантъ на параОмесва се тесто от брашното, яйцето, водата и солта (водата трябва да е хладка).
Смесете каймата с лука и подправките и разбъркайте добре до смесване на продуктите.
Разточете тестото на тънка кора и разрежете на квадратчета...
29 Ноем.
Картофи на параИзмийте картофите добре и ги нарежете на половинки. Сложете ги да се сварят на пара под капак за около 20 минути. Прехвърлете ги в купа.
Накълцайте прясната мащерка и направете дресинг с оцета и зехтина. Разбъркайте картофите...
14 Май
3
Здравословно - гответе на пара!Готвенето на пара е един от методите, които са много здравословни! !
Защо? Обикновено, защото не се използват подправките директно и така приготвените ястия са по-леки и по-лесно смилаеми.
Това е един прост метод...
24 Септ.
Диетични десерти на параДиетичните десерти на пара са не само полезни, но и много вкусни. Плодовото суфле в уред за готвене на пара става бързо и е много сочно.
Необходими продукти: 2 моркова, 2 ябълки, 2 супени лъжици заквасена сметана...
27 Март
1