Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Питанга (Суринамска вишна)Достатъчното количество витамин С в плодовете питанга ги превръща мощен имуностимулатор....
27 Май
Пита на рулцаМаята и захарта се разбъркват да станат на каша. Прибавя се 1 с.л. брашно. Залива се с малко хладка вода. Оставя се на топло да шупне.
Белтъците, млякото, олиото и солта се разбъркват добре.
Към сместа се прибавят...
15 Февр.
Пита на триъгълнициСлед това разрязвате по средата на 2, завийте розички, оформете всички кръгчета на розички и ги подредете в средата на тавата, оставете питата да втаса за 20 мин....
04 Май
2
Сладка пита на РозиОт белтъците и другите съставки за тестото замесваме меко тесто (докато спре да се лепи тестото по пръстите). Оставяме го да втаса на топло за 30 минути.
Втасалото тесто премесваме и разделяме на топки с големината на...
24 Дек.
Пухкава пита на топкиМаята е се разтваря във водата заедно със захарта и 1 с.л. от брашното. Оставя се да шупне.
От двете яйца се отделя 1 жълтък за мазане. Останалите се разбиват. Жълтъкът се слага в чашка и се слагат 2-3 с.л. олио и се...
23 Септ.
Локумена пита на камбанкиЗатопля се прясното мляко и в него се разбърква сухата мая със захарта. Оставя се да шупне.
Брашното се пресява, оформя се кладенче. Сипва се маята, киселото мляко, олиото, солта и яйцата, като се отделя един жълтък за...
22 Септ.
Уникална пита на кифличкиВтасалото тесто се премесва отново и питата се оформя по желание. Аз я направих на кифлички.
Питата се оставя да втаса, маже се с разбит жълтък и се пече на 180 градуса за 40-45 минути....
22 Септ.
Пухкава пита на кифличкиПитата се изпича в предварително загряна фурна на 190˚С. След като видите, че питката се зачервява, може да намалите на 180˚С.
Готовата питка накифлички може да се напръска с малко вода и се запарва с кърпата....
27 Януари
2
Осмомартенска пита на цветяОт тези продукти, с добавяне на постепенно пресятото брашно, омесвам средно меко тесто.
В тестото добавям 3 с.л олио, като към края на месенето добавям останалото.
Омесенето тесто оставям да втаса за около 20-30 минути...
08 Март
Картофена пита на тиганВ тигана на котлона слагаме масло и отново поставяме питата, обърната обратно. Оставяме картофената пита още 15 минути на огъня, без да я захлупваме....
13 Януари
Празнична пита на Валентина ЗурканАктивира се маята, като се разбърква в топлото прясно мляко със захарта и се оставя да шупне. Добавя се в брашното с останалите продукти и замесваме средно меко тесто. Оставя се покрито с фолио да втаса 40 минути.
Готовото...
24 Септ.
Празнична пита на нашето семействоВ топла вода (300-350 мл) слагам маята и захарта, разбърквам и оставям да шупне.
В купа слагам брашното, правя кладенче и сипвам олиото, солта и киселото мляко, добавям и шупналата мая.
Омесвам меко нелепкаво тесто...
18 Януари
Вкусната пита на баба ВиолетаПърво месите питата, като прибавяте брашното и киселото мляко. След това слагате яйцата захарта и т.н. Месите питата до хомогенизиране на тестото....
28 Окт.
6
Пухкава и вкусна пита на конциИзваждаме тестото за питата отново на плота и го разделяме на три равни топки. Разточваме ги хубаво, като всяка една се маже с разтопеното предварително масло.
Слагаме всеки пласт един върху друг....
25 Април
Сладка пита на кифлички за бебеВ топло прясно мляко натрошете маята, захарта и сипете 3-4 с.л. брашно. Разбърква се и оставете да бухне.
Сипете половината брашно в дълбока купа и оформете кладенче. Чукнете яйцата, киселото мляко, олио, сол и активираната...
28 Август
Пита за курбанСлед като сме оформили питата я оставяме да втаса 10 минути.
Намазвам с разбития с олио жълтък и пека 50 минути първо на 200 градуса, след това на 100 градуса. Готовата пита намазвам с масло и завивам с чиста кърпа....
22 Февр.
Пита за начинаещиОт краищата на двете рула оформям центъра на питата. Може да се оформи цвете като охлюв.
Втасва 30-40 минути и мажа със разбит жълтък и поръсвам сусам.
Пека във загрята фурна на 160 градуса....
28 Май
5
Пита за прощъпулникВ затопленото прясно мляко се разтваря маята със захарта и 3-4 с.л. от брашното. Получената каша се оставя да шупне. През това време се разбиват яйцата (без 1 жълтък - за намазване). Към вече шупналата каша се слагат яйцата...
19 Юни
1
Пита за прощапулникБрашното се пресява със содата и солта два пъти. Правим кладенче и в него изсипваме смес, която сме приготвили от разбитите кисело мляко, захар, едно цяло яйце и един белтък (жълтъка се оставя за намазване) и олио. Замесваме...
19 Ноем.
3
Пита за БлаговещениеПремесете питата и я прехвърлете в тава, която предварително сте намазнили и набрашнили. С пръстите си направете дупки по повърхността на тестото.
Намажете със зехтина и поръсете с маковото или сусамовото семе....
18 Август
1
Пита за НикулденУкрасата на питата е плод на вашата фантазия и възможности. Готовата пита намажете с жълтъка и я оставете да почива за 30 минути. Пъхнете я да се изпече в умерено загряна фурна....
06 Дек.
1
Пита за прощапулникБрашното се пресява със содата и солта два пъти. Правим кладенче и в него изсипваме смес, която сме приготвили от разбитите кисело мляко, захар, едно цяло яйце и един белтък (жълтъка се оставя за намазване) и олио. Замесваме...
19 Ноем.
3