Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Желирани питиЖелирани пити
28 Февр.
От бутертестото се приготвят пити като се оформя кръгче което се огражда с лента бутертесто. Питите се изпичат и се оставят да изстинат. Желатинът се разтваря, както пише на опаковката, и се смесва със сока от компота...
Пити кебапПити кебап
22 Ноем.
Накисваме нахута от вечерта. Сменяме водата му и го сваряваме. Махаме люспите му. Нарязваме месото на ситно, овкусяваме го със солта и черния пипер и го сваряваме малко вода. Корите накъсваме на малки парчета и ги...
Тесто за питиТесто за пити
02 Февр.
1
Содата се гази в киселото мляко. От брашното се прави кладенче и се изсипва всички съставки. В начало сложете малко брашно и постепенно прибавяйте още, докато се получи меко тесто, но не и да лепне. Оставете да втаса...
Лесно тесто за пити и погачиЛесно тесто за пити и погачи
03 Дек.
Затоплете прясното мляко и сипете около 100 мл в купичка. Трябва да ви трае пръста при допирм а да не е горещо. Прибавете захарта и маята, разбъркайте и поръсете със брашно. Докато се активира маята, пресейте брашното...
Универсално тесто за кифлички и питиУниверсално тесто за кифлички и пити
20 Юни
3
Разтворете маята с малко топла вода и 1-2 лъжички брашно с добавка на щипка захар. Разбъркайте и оставете да се активизира. Пресейте брашното в подходящ голям съд и по средата добавете маята, яйцето, солта, захарта, киселото...
Пици-пити с кашкавал и саламПици-пити с кашкавал и салам
11 Март
Омесете тесто за пица от брашното, сиренето, млякото, содата и маслото и го разделете на две. В тава изпечете две кръгли пици и ги оставете да изстинат. Намажете ги с разбитото с олиото крема сирене и ги нарежете на...
Украса и декорация на питиУкраса и декорация на пити
20 Дек.
Създаването на декорация върху питата прави тестеното изделие още по-специално. Можете да си направите всякакви красоти от тесто – просто трябва да ги съобразите с повода и да използвате въображението си. Вероятно в...
Случи се! Брад Пити и Дженифър Анистън се събраха!Случи се! Брад Пити и Дженифър Анистън се събраха!
26 Март
Немислимото стана реалност. Бившите половинки Брад Пити и Дженифър Анистън се събраха отново. Пит и Анистън нанесоха най-големия удар на Анджелина Джоли. Папараци изловиха влюбените гълъбчета да си разменят целувка...
Откраднаха пити сирене, производителят дава награда за връщането имОткраднаха пити сирене, производителят дава награда за връщането им
19 Юли
Производител на сирене от английското графство Съмърсет предлага парична награда от 500 паунда на онзи, който му върне откраднатите по-рано 2 пити сирене Чедър. Това не е обикновен Чедър, а е част от най-добрата продукция...
Производство на ПроволонеПроизводство на Проволоне
11 Август
Италианското сирене Проволоне се произвежда в два варианта. То може да бъде сладко – Проволоне Долче и пикатно – Проволоне Пиканте. Проволоне Долче се произвежда с използване на фермент от стомаха на теле и има кремова...
Пълнени картофи с миш-машПълнени картофи с миш-маш
14 Януари
Лукът се нарязва и запържва до златисто. Прибавят се нарязаните чушки и домати, след това яйцето и сиренето. Картофите се сваряват необелени, след сваряване се обелват и намачкват. Прибавя се белтъкът. От пюрето се оформят...
Универсално тестоУниверсално тесто
03 Август
1
В купа се поставя прясното мляко предварително загрято леко и в него се разтваря маята. Краве маслото се разтопява и се прибавя в купата, добавя се захарта, кефирът, яйцата, солта. Разбърква се всичко много добре...
Защо пчелната пита е толкова полезна?Защо пчелната пита е толкова полезна?
29 Май
Пчелната пита е най-чистият пчелен продукт, тъй като е сложна биологична смес от мед, цветен прашец, прополис, пчелно млечице и восък! Медът с пчелна пита има превъзходни свойства. Той е чист, защото не влиза в...
Лимоново масло за сладкишиЛимоново масло за сладкиши
21 Април
Лимоновата кора се настъргва на ситно, като се внимава да не се засяга бялата част. Изстисква се сокът на лимоните. В тиган се смесват настърганата кора, сока, маслото, захарта и яйцата и се загряват при непрекъснато...
Ето я тайната на вкусните Френски сладкишиЕто я тайната на вкусните Френски сладкиши
06 Юли
Колко пъти сте се прехласвали пред витрините, готварските книги и списанията, пълни с разкошни, невероятни печива само за да решите, че са свръх таланта, кесията и търпението ви? Но в повечето случаи тези превъзходни деликатеси...
Пчелна пита - за какво се консумира?Пчелна пита - за какво се консумира?
02 Март
Всички знаем колко безкрайно много подсилващи свойства имат медът. Медените пити, от своя страна, също има някои незаменими ползи, за които е хубаво да знаете. Пчелите ги произвеждат в кошерите си, като те са съставени...
Традицията на празника на Богородица Панагия-въздигане на хляба е жива в КюстендилТрадицията на празника на Богородица Панагия-въздигане на хляба е жива в Кюстендил
23 Юли
1
Празникът Панагия - въздигане на хляба вече поредни години се почита в Кюстендил на Голяма Богородица. От предишната вечер в двора на средновековната черква Св. Николай Чудотворец в с. Слокощица, община Кюстендил ритуално...
Древнобългарските ритуали за жертвоприношенияДревнобългарските ритуали за жертвоприношения
26 Юни
3
Принасянето на жертва, с която да се умилостиви бога-покровител, не е непозната практика и по нашите земи. Съществуват множество запазени данни за автентични български обичаи за жертвоприношения, които предците ни са правили...
Знаете ли защо ядем торта на рождените си дни?Знаете ли защо ядем торта на рождените си дни?
05 Ноем.
Тортите са любими сладкиши на малки и големи и придават празничност на всеки повод. Но когато стане дума за рожден ден, тортата е задължителна. Първото нещо, за което се сещат децата при споменаването на рожден...
Краве масло от сладкарска сметанаКраве масло от сладкарска сметана
16 Май
Отворете сметаната и я излейте в купата на миксера. Включете на висока степен и я разбийте, като не спирате да бъркате. Изчакайте да се разбие, а след това да се пресече. Ще разберете, че е готово, като забележите, че...
Непознатите италиански сиренаНепознатите италиански сирена
30 Март
Всяка област в Италия се гордее с видовете сирена, които произвежда. Всяко сирене е със свои вкусови особености и метод на производство. Но едно от сирената се произвежда по наистина специфичен начин - това е Убриако...
Къпана пита със сусамКъпана пита със сусам
16 Окт.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което се сипва размитата мая и се прибавят другите продукти. Замесва се еластично тесто, оформя се на гладка топка и се връзва в тензухена кърпа или торбичка. Слага се...
Къпана питаКъпана пита
04 Дек.
Пресейте брашното и в кладенец по средата добавете размитата мая с малко захар, след което добавете останалите продукти. Замесете постепенно гладко и меко тестото. Вържете го с тензухена торбичка или кърпа и го сложете...
Къпана пита със сусамКъпана пита със сусам
16 Окт.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което се сипва размитата мая и се прибавят другите продукти. Замесва се еластично тесто, оформя се на гладка топка и се връзва в тензухена кърпа или торбичка. Слага се...
Църквата почита Нова година на 1 септемвриЦърквата почита Нова година на 1 септември
01 Септ.
На 1 септември с летния Симеоновден започва църковната Нова година. С този празник се дава старт и на есенната оран, а светецът Симеон Стълпник се смята в народните вярвания за покровител на орачите. В навечерието на...