Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Полски БигосПолски Бигос
02 Ноем.
Рецептата за това традиционно полско ястие съм научил от моята майка, която по рождение е полякиня. Консумира се с хубаво червено вино и препечен хляб....
Полски поничкиПолски понички
25 Март
1
По желание след като полските понички изстинат, ги напълнете с помощта на шприц със сладко, домашен мармалад, шоколад и т.н....
Полски козунакПолски козунак
10 Април
Млякото се кипва, сметаната се загрява, без да кипне. Половината от млякото и цялата сметана се смесват, добавя се брашното, разбърква се и се оставя да изстине леко. Добавя се маята, размита в останалото топло мляко. Добавят...
Полски зразиПолски зрази
12 Окт.
Накиснете хляба във вода и го прибавете към смляното месо. Добавете яйцето, подправките, половината от ситно нарязаната сланина и разбъркайте. Разделете сместа на 4 части, оформете ги като шницели и ги поръсете със ситно...
Коктейл Полски СайдкарКоктейл Полски Сайдкар
13 Окт.
Пробвайте тази комбинация на коктейл Полски Сайдкар....
Толстолоб по полскиТолстолоб по полски
05 Дек.
При поднасяне толстолоба по полски се залива със соса....
Полски бял боршПолски бял борш
11 Януари
Копърът, магданозът и чесън нарязваме на много ситно, празът и лукът нарязваме на кръгчета. Обелените картофи се нарязват на кубчета 2. 5 см. Пушената наденица и нея нарязваме на кръгчета около 2.5 см., изсипваме половин...
Яйца по полскиЯйца по полски
07 Април
Избират се пресни и здрави яйца. Сваряват във вода за 9 минути и след това се измиват със студена такава. Оставят се да се охладят, обелват се и се нарязват на кръгчета. Заливат се с марината от вода, соев сос...
Полски великденски МаковецПолски великденски Маковец
14 Май
2
Полският великденски Маковец е готов. Забележка 1: Този Маковец е характерен за полската кухня. Той е традиционен сладкиш не само за Великден, но и за Коледа....
Полски черешов кейкПолски черешов кейк
16 Септ.
Полският черешов кейк е готов!...
Полски маков мусПолски маков мус
08 Ноем.
Маковото семе се накисва в гореща вода, колкото да го покрие. След половин час се пасира. Желатинът се накисва в студена преварена вода. Когато зрънцата станат прозрачни, се отцежда и се разтопява на водна баня. Сметаната...
Пуйка по полскиПуйка по полски
21 Юни
Пуйката се пълни със смес от 5 кисели ябълки, нарязани на парченца, 200гр. стафиди, сол, черен пипер и филия напоен с мляко хляб. Зашива се, посолява се, пече се 3 ч. в намазана тава в загрята фурна, като периодично се...
Бочек (полски специалитет)Бочек (полски специалитет)
23 Януари
Начукайте парчето месо, посолете го, натрийте го със солта и майорана и го оставете да престои една нощ в хладилника. Навийте начуканото месо на руло, завържете с конец, намажете леко с мас и печете във фурната, без да...
Полски орехови бисквитиПолски орехови бисквити
10 Ноем.
Маслото/маргаринът, брашното, сметаната и содата се смесват и се замесва тесто. Ореховите ядки се счукват на едро, добавя се захарта, разтопеното масло, брашноо и изварата и всичко се разбърква. Тестото се разделя...
Карфиол по полскиКарфиол по полски
17 Окт.
Почистете карфиола, като се опитате да запазите целостта му. Пуснете го във вряща подсолена вода и варете около 30 минути на тих огън. Извадете го и го оставете добре да се отцеди от излишната течност. Загрейте маслото...
Пуйка по полскиПуйка по полски
21 Юни
Пуйката се пълни със смес от 5 кисели ябълки, нарязани на парченца, 200гр. стафиди, сол, черен пипер и филия напоен с мляко хляб. Зашива се, посолява се, пече се 3 ч. в намазана тава в загрята фурна, като периодично се...
ГъбиГъби
05 Окт.
1
Гъбата представлява месесто, покрито със спори плодово тяло. Това, което предизвиква в съзнанието наименованието „гъба”, е всъщност стандартната гъба, която е култивирана бяла още неразтворена гъба с пънче и шапка, покрита...
Полски меден хляб ПиерникПолски меден хляб Пиерник
12 Дек.
Името пиерник идва от старополската дума пиерна - джинджифил. Подправката достига до Европа благодарение на кръстоносците, които поставят началото на търговията с Близкия Изток. През средните векове най-известните сладкиши...
Полски сладкиш Циганска пътекаПолски сладкиш Циганска пътека
18 Юли
Прибирате полския сладкиш Циганска пътека в хладилник, за да стегне пълнежът за 4 часа....
Телешки гулаш по полскиТелешки гулаш по полски
17 Септ.
Пригответе си гулаша по полски без прекалено много подправки с чудесен вкус !...
Зелен фасул по полскиЗелен фасул по полски
09 Дек.
Сваряваме зеления фасул в подсолена вода за 40 минути, докато омекне. Отцеждаме добре. Сваряваме яйцата, охлаждаме и белим. Запържваме в тиган маслото и галетата. Сипваме фасула в чиния и отгоре настъргваме сварените...
Полски сладкиш с кайсииПолски сладкиш с кайсии
08 Август
Почистените кайсии се сваряват за 5 минути във вряща вода, за да омекнат. Отцедете ги и ги пасирайте, след което прибавете и захарта на кристали. Жълтъците се смесват отделно с пудрата захар, последователно добавяте и...
Риба с полски сосРиба с полски сос
21 Окт.
В подходящ съд се кипва вода, в която се прибавят моркови на кръгчета, настърганата целина, нарязаният на ситно лук, дафинов лист, черен пипер и сол. След като маринатата кипне, се поставя рибата, която се вари 15-20 минути...
Полски кекс с черешиПолски кекс с череши
15 Юни
В малка тенджерка или купа се поставя маслото да се разтопи на средна температура. Когато се разтопи, към него се добавят предварително обезкостените череши. Поръсват се с седна супена лъжица захар и се оставят да къкрят...
Полски десерт от палачинкиПолски десерт от палачинки
19 Август
Приготвя се тесто за палачинки, като млякото се затопля, в него се разтварят захарта и солта, добавя се четвърт чаша олио, яйцата и брашното и всичко се смесва. Пържат се 18 палачинки. Приготвя се плънката, като жълтъците...