Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Полски БигосРецептата за това традиционно полско ястие съм научил от моята майка, която по рождение е полякиня.
Консумира се с хубаво червено вино и препечен хляб....
02 Ноем.
Полски поничкиПо желание след като полските понички изстинат, ги напълнете с помощта на шприц със сладко, домашен мармалад, шоколад и т.н....
25 Март
1
Полски козунакМлякото се кипва, сметаната се загрява, без да кипне. Половината от млякото и цялата сметана се смесват, добавя се брашното, разбърква се и се оставя да изстине леко. Добавя се маята, размита в останалото топло мляко. Добавят...
10 Април
Полски зразиНакиснете хляба във вода и го прибавете към смляното месо. Добавете яйцето, подправките, половината от ситно нарязаната сланина и разбъркайте.
Разделете сместа на 4 части, оформете ги като шницели и ги поръсете със ситно...
12 Окт.
Рецепти за профилактика на пародонтозаТези няколко рецепти ще ви помогнат за профилактика, докато не е късно, пригответе си ги и бъдете здрави!...
17 Януари
1
Бабина рецепта с коприваКато начало листата от коприва се измиват и накълцават. Накъцва се и пресният лук. Сипват се заедно в тенджерка с малко вода и се задушават.
По желание може да се сложи и лъжица олио или малко мас. Междувременно настъргваме...
22 Март
Пролетна рецепта с лападПочистете сухите чушки от семките и ги сварете докато омекнат.
Почистете лапада от жилите и бланширайте за около 3 минути в подсолена вода. Отцедете водата и го нарежете на ситно. Нарежете на ситно лука и го запържете...
30 Март
4
Полски бял боршКопърът, магданозът и чесън нарязваме на много ситно, празът и лукът нарязваме на кръгчета. Обелените картофи се нарязват на кубчета 2. 5 см. Пушената наденица и нея нарязваме на кръгчета около 2.5 см., изсипваме половин...
11 Януари
Яйца по полскиИзбират се пресни и здрави яйца.
Сваряват във вода за 9 минути и след това се измиват със студена такава.
Оставят се да се охладят, обелват се и се нарязват на кръгчета.
Заливат се с марината от вода, соев сос...
07 Април
Полски великденски МаковецПолският великденски Маковец е готов.
Забележка 1: Този Маковец е характерен за полската кухня. Той е традиционен сладкиш не само за Великден, но и за Коледа....
14 Май
2
Полски маков мусМаковото семе се накисва в гореща вода, колкото да го покрие. След половин час се пасира.
Желатинът се накисва в студена преварена вода. Когато зрънцата станат прозрачни, се отцежда и се разтопява на водна баня.
Сметаната...
08 Ноем.
Пуйка по полскиПуйката се пълни със смес от 5 кисели ябълки, нарязани на парченца, 200гр. стафиди, сол, черен пипер и филия напоен с мляко хляб.
Зашива се, посолява се, пече се 3 ч. в намазана тава в загрята фурна, като периодично се...
21 Юни
Бочек (полски специалитет)Начукайте парчето месо, посолете го, натрийте го със солта и майорана и го оставете да престои една нощ в хладилника.
Навийте начуканото месо на руло, завържете с конец, намажете леко с мас и печете във фурната, без да...
23 Януари
Полски орехови бисквитиМаслото/маргаринът, брашното, сметаната и содата се смесват и се замесва тесто.
Ореховите ядки се счукват на едро, добавя се захарта, разтопеното масло, брашноо и изварата и всичко се разбърква.
Тестото се разделя...
10 Ноем.
Карфиол по полскиПочистете карфиола, като се опитате да запазите целостта му. Пуснете го във вряща подсолена вода и варете около 30 минути на тих огън. Извадете го и го оставете добре да се отцеди от излишната течност.
Загрейте маслото...
17 Окт.
Пуйка по полскиПуйката се пълни със смес от 5 кисели ябълки, нарязани на парченца, 200гр. стафиди, сол, черен пипер и филия напоен с мляко хляб.
Зашива се, посолява се, пече се 3 ч. в намазана тава в загрята фурна, като периодично се...
21 Юни
Рецепта с чубрица при световъртежВземете 2 изравнени супени лъжици чубрица и ги залейте с 500 милилитра вода.
Оставете ги да престоят 60 минути, прецедете и пийте по една винена чаша преди ядене 3 пъти на ден.
Това се прави, докато състоянието се...
25 Януари
Полски меден хляб ПиерникИмето пиерник идва от старополската дума пиерна - джинджифил. Подправката достига до Европа благодарение на кръстоносците, които поставят началото на търговията с Близкия Изток. През средните векове най-известните сладкиши...
12 Дек.
Полски сладкиш Циганска пътекаПрибирате полския сладкиш Циганска пътека в хладилник, за да стегне пълнежът за 4 часа....
18 Юли
Телешки гулаш по полскиПригответе си гулаша по полски без прекалено много подправки с чудесен вкус !...
17 Септ.
Зелен фасул по полскиСваряваме зеления фасул в подсолена вода за 40 минути, докато омекне. Отцеждаме добре.
Сваряваме яйцата, охлаждаме и белим.
Запържваме в тиган маслото и галетата.
Сипваме фасула в чиния и отгоре настъргваме сварените...
09 Дек.
Полски сладкиш с кайсииПочистените кайсии се сваряват за 5 минути във вряща вода, за да омекнат. Отцедете ги и ги пасирайте, след което прибавете и захарта на кристали.
Жълтъците се смесват отделно с пудрата захар, последователно добавяте и...
08 Август