Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Праз лук - много полезен зеленчук!Често домакините се чудят какво да сготвят за вечеря. Зеленчукови ястия, пиле, риба, кюфтета и зърнените храни са най-често консумираните. Карфиол, праз лук, спанак и зеле са готвят най-често – пържени...
28 Май
Праз лук срещу полови проблемиНаред с чесъна и лука, празът със своите сулфиди проявява широкоспектърно действие.
Предотвратява растежа на микробите, възпрепятства възникването на рака, спира образуването на вредни радикали, предотвратява възпалителните...
29 Април
Тънкости при готвенето на праз лукПразът може да използвате в много и най-различни ястия. Той е заместител на лука и може да се консумира сготвен или суров. Всяка част от праз лука може да се яде, но повечето хора обичат най-много бялата част от корена...
10 Април
Мусака с праз лукПразът се почиства и измива, нарязва се на дребно и се задушава в олио до омекване.
Прибавя се каймата, като се бърка непрекъснато, за да стане на зърна. Като се задържи, се слагат дребно нарязаните домати и се задушават...
19 Март
Извара с праз лукРежем лука на ситно, след това го слагаме да се запържи с олио и малко вода, като го бъркаме да не залепне.
След като е готов, се маха от огъня и се слага изварата.
Посолява се и се нарязва копърът и той се слага....
04 Май
1
Шницели от праз лукКартофите сварете и след като изстинат обелете и настържете. Празът се реже на дребно и се задушава в 1/3 от мазнината докато омекне.
Разбивате яйцата и заедно с картофите ги прибавяте към праза. Нарежете магданоза на...
02 Дек.
Ризото с праз лукДобавете ситно скълцания праз лук и го задушете за 5-6 минути.
След като омекне празът, добавете ориза и разбъркайте, докато всяко зрънце се обвие от мазнината. Добавете сол и черен пипер....
16 Окт.
Салата от праз лукПразът се подготвя поне 1 час преди да потрябва. Обилно се измива с течаща вода. Вари се в подсолена вряща вода с 1 с.л. зехтин около 5-10 мин., докато омекне. Изцежда се и се оставя да изстине.
Смесват се лукът с чушките...
21 Януари
Пурички с праз лукИзчистваме, измиваме и нарязваме праза на парченца с дебелина 1 см.
Задушаваме с половината олио и сол при непрекъснато бъркане, оставяме да изстине и смесваме с натрошеното сирене.
Нарязваме маслото на малки парчета...
17 Ноем.
2
Хапки с праз лукПоръсваме с микс от семена и печем хапките с праз в предварително загрята фурна на 190°C до зачервяване.
След изпичането оставяме да се охладят малко и режем на хапки....
09 Февр.
Чорба с праз лукНадробете на ситно праз лука и добавете към картофите и оставете да се запържат за около 15 мин.
Добавете доматен сос, дафинов лист, брашното, червения пипер и месото.
Запържете за около 2 мин....
09 Януари
Пилешка манджа с праз лукПилешкото месо го сварих в подсолена вода и обезкостих, накъсах го на парченца и го запържих с лука, нарязан на полумесеци.
Когато лукът омекне, се добавят подправките, както и гъбите и зеленият лук, нарязани на едро....
28 Февр.
Скумрия плакия с праз лукПочистете и нарежете праза на ситно.
Почистете и рибата. Нарежете я на шайби. Посолете с малко сол и я наредете в тавичка.
В дълбок тиган задушете праза с олиото. Ако е необходимо добавете и малко вода, за да омекне...
22 Февр.
1
Шопска спържа с праз лукНакисвам разрязаните бъбреци в оцет и вода в съотношение 1:1 за около 30 мин.
През това време съм сложила да врат в тенджера под налягане измитото добре месо и останалите дреболии с 1 с.л. сол за около 30 мин.
В голяма...
22 Януари
1
Боб яхния с праз лукДобре измитият боб се поставя в тенджера и се долива вода до 2 см над него.
Когато водата заври, бобът се прецежда в гевгир и отново се измива в него.
След това се връща в тенджерата, долива се вода и олио и щом кипне...
23 Септ.
Пържена сланина с праз лукВ същата мазнина запържваме ситно нарязания праз лук. Когато е готов го поръсваме с червен пипер и го сваляме от огъня....
06 Февр.
Постна баница с праз лукИзчистваме и измиваме лука и го нарязваме на дребни парчета.
В дълбок съд сгорещяваме 5 лъжици олио и прибавяме лука да се задуши. Посоляваме го с една кафена лъжичка сол или на вкус.
Когато омекне го сваляме от огъня...
28 Април
2
Печено прасенце с праз лукПоловин час преди да го извадим задушаваме в маслото нарязаният праз лук, като добавим червения пипер, доматите и подправките.
Разбъркваме добре и слагаме сместа в тавичката около прасенцето да се запече....
07 Март
Свинско месо с праз лукНарежете месото на хапки.
Сложете маста в тиган и прибавете месото. Пържете до готовност като го разбърквате периодично.
През това време изчистете и нарежете лука на едро и го добавете при готовото месо.
Посолете...
28 Ноем.
2
Селска лютеница от праз лукЕто и любимата селска лютеница от праз лук!
Празът се почиства, измива и нарязва на по-едро. Поръсва се със сол и се претрива с ръка, за да омекне....
22 Януари
2
Крем супа с праз лукЗадушете ситно нарязания праз в маслото до прозрачност. Прибавете брашното и запържете като бъркате енергично за 3-4 мин.
Добавете бульона и след като заври, прибавете едро нарязаните картофи и намалете котлона....
12 Окт.
6
Печени картофи с праз лукВ намаслена дълбока огнеупорна форма се нареждат, нарязаните на кръгчета, половината от картофите. Върху тях се нарежда лука и половината от мащерката. Нареждат се и останалите картофи и мащерката.
Виното, зехтинът и...
29 Ноем.