Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Праз лук - много полезен зеленчук!Праз лук - много полезен зеленчук!
28 Май
Често домакините се чудят какво да сготвят за вечеря. Зеленчукови ястия, пиле, риба, кюфтета и зърнените храни са най-често консумираните. Карфиол, праз лук, спанак и зеле са готвят най-често – пържени...
Праз лук срещу полови проблемиПраз лук срещу полови проблеми
29 Април
Наред с чесъна и лука, празът със своите сулфиди проявява широкоспектърно действие. Предотвратява растежа на микробите, възпрепятства възникването на рака, спира образуването на вредни радикали, предотвратява възпалителните...
Тънкости при готвенето на праз лукТънкости при готвенето на праз лук
10 Април
Празът може да използвате в много и най-различни ястия. Той е заместител на лука и може да се консумира сготвен или суров. Всяка част от праз лука може да се яде, но повечето хора обичат най-много бялата част от корена...
Паниран праз лукПаниран праз лук
06 Юни
Панираният праз лук е готов....
Мусака с праз лукМусака с праз лук
19 Март
Празът се почиства и измива, нарязва се на дребно и се задушава в олио до омекване. Прибавя се каймата, като се бърка непрекъснато, за да стане на зърна. Като се задържи, се слагат дребно нарязаните домати и се задушават...
Извара с праз лукИзвара с праз лук
04 Май
1
Режем лука на ситно, след това го слагаме да се запържи с олио и малко вода, като го бъркаме да не залепне. След като е готов, се маха от огъня и се слага изварата. Посолява се и се нарязва копърът и той се слага....
Шницели от праз лукШницели от праз лук
02 Дек.
Картофите сварете и след като изстинат обелете и настържете. Празът се реже на дребно и се задушава в 1/3 от мазнината докато омекне. Разбивате яйцата и заедно с картофите ги прибавяте към праза. Нарежете магданоза на...
Ризото с праз лукРизото с праз лук
16 Окт.
Добавете ситно скълцания праз лук и го задушете за 5-6 минути. След като омекне празът, добавете ориза и разбъркайте, докато всяко зрънце се обвие от мазнината. Добавете сол и черен пипер....
Салата от праз лукСалата от праз лук
21 Януари
Празът се подготвя поне 1 час преди да потрябва. Обилно се измива с течаща вода. Вари се в подсолена вряща вода с 1 с.л. зехтин около 5-10 мин., докато омекне. Изцежда се и се оставя да изстине. Смесват се лукът с чушките...
Супа от праз лукСупа от праз лук
04 Януари
Тази супа от праз лук може да поднесете за обяд или за вечеря....
Пурички с праз лукПурички с праз лук
17 Ноем.
2
Изчистваме, измиваме и нарязваме праза на парченца с дебелина 1 см. Задушаваме с половината олио и сол при непрекъснато бъркане, оставяме да изстине и смесваме с натрошеното сирене. Нарязваме маслото на малки парчета...
Хапки с праз лукХапки с праз лук
09 Февр.
Поръсваме с микс от семена и печем хапките с праз в предварително загрята фурна на 190°C до зачервяване. След изпичането оставяме да се охладят малко и режем на хапки....
Чорба с праз лукЧорба с праз лук
09 Януари
Надробете на ситно праз лука и добавете към картофите и оставете да се запържат за около 15 мин. Добавете доматен сос, дафинов лист, брашното, червения пипер и месото. Запържете за около 2 мин....
Свински гърди с праз лукСвински гърди с праз лук
27 Април
2
Свинските гърди с праз лук са готови....
Пилешка манджа с праз лукПилешка манджа с праз лук
28 Февр.
Пилешкото месо го сварих в подсолена вода и обезкостих, накъсах го на парченца и го запържих с лука, нарязан на полумесеци. Когато лукът омекне, се добавят подправките, както и гъбите и зеленият лук, нарязани на едро....
Скумрия плакия с праз лукСкумрия плакия с праз лук
22 Февр.
1
Почистете и нарежете праза на ситно. Почистете и рибата. Нарежете я на шайби. Посолете с малко сол и я наредете в тавичка. В дълбок тиган задушете праза с олиото. Ако е необходимо добавете и малко вода, за да омекне...
Шопска спържа с праз лукШопска спържа с праз лук
22 Януари
1
Накисвам разрязаните бъбреци в оцет и вода в съотношение 1:1 за около 30 мин. През това време съм сложила да врат в тенджера под налягане измитото добре месо и останалите дреболии с 1 с.л. сол за около 30 мин. В голяма...
Боб яхния с праз лукБоб яхния с праз лук
23 Септ.
Добре измитият боб се поставя в тенджера и се долива вода до 2 см над него. Когато водата заври, бобът се прецежда в гевгир и отново се измива в него. След това се връща в тенджерата, долива се вода и олио и щом кипне...
Пържена сланина с праз лукПържена сланина с праз лук
06 Февр.
В същата мазнина запържваме ситно нарязания праз лук. Когато е готов го поръсваме с червен пипер и го сваляме от огъня....
Постна баница с праз лукПостна баница с праз лук
28 Април
2
Изчистваме и измиваме лука и го нарязваме на дребни парчета. В дълбок съд сгорещяваме 5 лъжици олио и прибавяме лука да се задуши. Посоляваме го с една кафена лъжичка сол или на вкус. Когато омекне го сваляме от огъня...
Печено прасенце с праз лукПечено прасенце с праз лук
07 Март
Половин час преди да го извадим задушаваме в маслото нарязаният праз лук, като добавим червения пипер, доматите и подправките. Разбъркваме добре и слагаме сместа в тавичката около прасенцето да се запече....
Свинско месо с праз лукСвинско месо с праз лук
28 Ноем.
2
Нарежете месото на хапки. Сложете маста в тиган и прибавете месото. Пържете до готовност като го разбърквате периодично. През това време изчистете и нарежете лука на едро и го добавете при готовото месо. Посолете...
Селска лютеница от праз лукСелска лютеница от праз лук
22 Януари
2
Ето и любимата селска лютеница от праз лук! Празът се почиства, измива и нарязва на по-едро. Поръсва се със сол и се претрива с ръка, за да омекне....
Крем супа с праз лукКрем супа с праз лук
12 Окт.
6
Задушете ситно нарязания праз в маслото до прозрачност. Прибавете брашното и запържете като бъркате енергично за 3-4 мин. Добавете бульона и след като заври, прибавете едро нарязаните картофи и намалете котлона....
Печени картофи с праз лукПечени картофи с праз лук
29 Ноем.
В намаслена дълбока огнеупорна форма се нареждат, нарязаните на кръгчета, половината от картофите. Върху тях се нарежда лука и половината от мащерката. Нареждат се и останалите картофи и мащерката. Виното, зехтинът и...