Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Яхния от прясна бамяОбелваме внимателно само дръжките на бамята, за да не се разкашка при готвенето. Отделно в олиото леко запържваме лука, нарязан на ситно. Към него прибавяме обелените и нарязани на дребно домати.
След като се изпържат...
04 Дек.
Яхния от прясна бамя и лимонов ароматОтрязват се дръжчиците на бамята.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в растителното масло, прибавят се 2 от доматите, нарязани на дребно, и се наръсват брашното и червеният пипер.
Сместа се разбърква няколко пъти...
23 Януари
БамяПрясната бамя е възможно да се съхрани свежа в продължение на не повече от 3 дни в хладилник....
25 Февр.
БамяБамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
18 Септ.
Прясна наденицаСмелете 2 пъти месото в машина за мелене на месо.
Счукайте ситно подправките и ги объркайте добре с месото.
Напълнете със сместа предварително изчистените и добре измити тънки черва.
Така приготвените наденици може...
14 Дек.
Съхранение на бамяТуршия от бамя - За целта се подбира прясна и млада бамя с недоразвити семена. Измива се и се отрязват дръжчиците ѝ....
12 Юли
Пълнозърнеста прясна питкаГасим содата в киселото мляко. Смесваме двата вида брашно и добавяме сместа с киселото мляко. Влагаме мазнината, солта и захарта. Разбъркваме и замесваме тесто.
Оформяме го като питка и за да изглежда по-интересна, правим...
20 Ноем.
Прясна содена питкаСода се смесва с киселото мляко. Брашното се пресява в дълбок съд, след което се прави кладенче. В него се изсипват горната смес, подправките и зехтинът.
Следва продължително бъркане и замесване на тесто. Меси се с набрашнени...
12 Ноем.
Прясна паста КарбонараНе забравяйте да изцедите прясната паста добре, за да няма вода.
Приятен апетит с тази прясна паста Карбонара!...
24 Април
Домашна прясна пастаСипваме в дълбоки чинии желаното количество домашна прясна паста, а отгоре сипваме от соса.
Сервираме чудното ястие, което ще нахрани цялото семейство!...
26 Дек.
Прясна домашна пастаСмесват се двата вида брашно. Прави се кладенче и се изсипват яйцата, предварително леко разбити. Брашното се захваща с ръка и заточва да се забърква тесто, което е твърдо и трудно се меси. Ако е необходимо се пръска с малко...
08 Май
Прясна домашна наденицаСмиламе месото в машинката два или три пъти, за да стане ситно и меко.
Прибавяме подправки и разбъркваме добре, за да се овкуси.
Пълним сместа в добре измитите черва и съхраняваме за кратко време.
Консумираме на...
19 Април
Прясна содена питаПресяваме брашното два пъти. Добавяме содата, солта и захарта. Наливаме леко затоплената вода на тънка струя. Всичко се разбърква и се замесва тесто.
Тестото се оформя на кръгла питка. Питката се намокря и се поставя...
26 Окт.
Как се приготвя бамяБамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата.
Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки...
05 Април
6
Кисела бамяИзберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко.
На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята.
Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
04 Окт.
1
Стерилизирана бамяЗадължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена.
Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок....
12 Дек.
2
Консервирана БамяЗа един буркан от 800 мл.
Нарязвате лука на полумесеци и го слагате в буркана заедно със зърната черен пипер и копъра.
Нареждате бамята и прибавяте солта, захарта, оцета и аспирина, който е добре счукан, за да се разтвори...
17 Април
1
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари
Маринована БамяПриготвяме си буркани, като на дъното им поставяме оцета, солта, захарта и други подправки.
Нареждаме бамята, като накланяме самия буркан, за да се уплътни добре.
Между бамята поставяме скилидките чесън.
Най-отгоре...
30 Април
Пържена бамяИзмийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути.
След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага.
Разбийте...
30 Септ.
Стерилизирана бамяИзмийте бамята и отстранете дръжките.
Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене.
На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
20 Септ.
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари
Бамя - туршияИзмиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее.
Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта,...
03 Юли
Пържена бамяПочистете бамята и я бланширайте за няколко минути във вряща подсолена вода. След това я оставете добре да се отцеди и изсъхне от влагата.
Смесете брашното с всички подправки и киселото мляко. Долейте толкова вода, че...
23 Август
Пикантна бамяЗадушаваме нарязания на ситно лук в загряния зехтин под капак за кратко.
Към него прибавяме лютия червен пипер и солта и разбъркваме.
Добавяме нарязаните на ситно домати и задушаваме за 10 мин.
Към тях прибавяме...
14 Януари