Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Хидрогенирано и рафинирано растително маслоРафинираните, хидрогенирани масла не само съдържат такива мазнини, но витамините, минералите и хранителните вещества, са били "рафинирани", изведени навън (чрез опасни химикали), за да се увеличи срокът им на годност....
25 Ноем.
Основни източници на рафинирани въглехидратиВ списъка на рафинирани въглехидрати са включени всички храни, приготвени с рафинирано брашно или бяло брашно, бял хляб, понички, кексове, бисквити, сладкиши и др....
13 Септ.
Какво представляват рафинираните въглехидрати?Добре е, да ограничавате значително рафинираните въглехидрати....
09 Ноем.
Разликата между рафинирано и нерафинирано маслоЗнаете ли каква е разликата между студено пресовано масло, върджин олио, биомазнина, рафинирано масло, нерафинирано такова?...
08 Окт.
Защо да избягваме рафинираните продуктиСрещали сме рафинирано олио, рафинирана захар, рафинирано масло и т. н....
22 Май
Храни с високо съдържание на рафинирани въглехидратиКакво са рафинираните въглехидрати?
Рафинираните въглехидрати могат да бъдат под формата на рафинирани захари и нишесте....
23 Май
Най-вредните храни, които са източници на рафинирано нишестеВ съвременните диети храни с високо съдържание на нишесте са склонни да бъдат силно рафинирани и лишавани от фибри и хранителни вещества. Тези храни включват рафинирано пшенично брашно и царевично брашно....
10 Март
Рафинирани въглехидрати: какво са те и защо са вредни?Защо са вредни рафинираните въглехидрати?
Основно рафинираните въглехидрати са захарите. В тях не присъстват фибри, витамини и минерали....
14 Март
Какво трябва да знаем за рафинирания оризВ действителност обаче белият рафиниран ориз е продукт, чиито най-важни части са отстранени. Повечето лекари казват за него, че е мъртва храна....
17 Април
Какви са ползите от кафявата захар?При рафинирането се унищожават или се отстраняват хранителни вещества и елементи. В бялата рафинирана захар например напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите....
24 Март
Полезни или вредни са зърнените храниПроцесът на рафиниране също така премахва много хранителни вещества, включително фибри. Рафинираните зърнени храни включват бяло брашно, бял ориз, бял хляб и др....
23 Септ.
Защо рафинираното брашно е вредно?- Отговорът на предходния въпрос се крие именно в това, че сега на пазара се предлагат предимно хляб и тестени изделия от рафинирано брашно, а само като чуете думата "рафинирано" бихте се досетили, че самото брашно търпи...
24 Ноем.
Царевичното масло – полезни свойствас богата миризма);
- рафинирана дезодорирана марка D (пречистена, светложълта, без мирис, предназначена за производство на детски и диетични продукти);
- рафинирана дезодорирана марка P (пречистена, светложълта, почти...
13 Септ.
Кога да използваме зехтин вместо олио?Основното, което трябва да съблюдаваме, е дали тези мазнини са рафинирани или не.
Да започнем от зехтина....
21 Февр.
Отслабва ли се със зърнени храниПълнозърнестите храни съдържат повече полезни фибри от рафинираните зърнени продукти....
03 Окт.
Храните, с които пълнеем неусетноПомнете обаче, че всичко рафинирано е вредно (в това число рафинирано бяло брашно и рафиниран ориз) е храна, която гарантирано води до качване на килограми....
27 Окт.
20 храни, които да избягвате като чумаИмат високо съдържание на захар, рафинирано пшенично брашно и преработени мазнини....
03 Март
Нездравословните храни на растителна основаЛипсата на този елемент в зърнените рафинирани храни държи нивата на инсулин високи, а това води до диабет.
Растителните мазнини принципно са полезни....
28 Септ.
Изберете тези нерафинирани зърнени храни! По-полезни саКогато говорим за зърнени продукти, хората най-често си представят рафиниран бял ориз....
28 Април
Маслиново масло срещу рапично масло: Кое е по-здравословно?Въпреки че маслиновото масло екстра върджин е по-скъпо от обикновеното маслиново масло, то се счита за по-здравословно, защото е по-малко рафинирано....
25 Май
Разликата между типов и бял хлябВ типовото брашно са запазени и всички витамини, които в бялото брашно се губят в процеса на рафиниране.
Типовото брашно съдържа повече минерали, отколкото бялото рафинирано брашно....
05 Април
2
Истината зад модните храниМного хлябове с етикети „многозърнест“ и „пшеничен-пълнозърнест“ обикновено се приготвят с рафинирани зърна, така че не получавате пълната хранителна полза от цялото зърно....
23 Март
Разликите между кафява захар Демерара, Турбинадо и МусковадоКафявата захар Демерара не се подлага на последващо рафиниране. Името ѝ идва от мястото, където се получава за пръв път – областта Демерара в Южна Америка, на територията на днешна Гвиана....
09 Януари
За фосфатите в храната ниПриготвянето на растителни масла е ставало по начин без рафиниране - само чрез изстискване.
По такъв начин хората са приемали чрез храната мазнини и белтъчини и значителни количества фосфатиди....
02 Юли
Оризов снакс - полезен или вреден е?В сравнение с кафявия и червения ориз, белият ориз се счита за рафиниран, високо гликемичен индекс (ГИ) и богато съдържание на въглехидрати....
18 Май