Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Здравословни рецепти с елдаЗдравословни рецепти с елда
23 Май
3
Елдата е много полезна, но често незаслужено пренебрегвана от домакините зърнена култура. Тя зарежда организма с бавни въглехидрати и създава чувство за ситост за дълго време. С елда се приготвят вкусни и полезни ястия...
Рецепти за профилактика на пародонтозаРецепти за профилактика на пародонтоза
17 Януари
1
Тези няколко рецепти ще ви помогнат за профилактика, докато не е късно, пригответе си ги и бъдете здрави!...
Елда (Гречка)Елда (Гречка)
23 Ноем.
14
Макар, че има лек стипчиво-горчив вкус тя се прилага успешно, както в солени, така и в сладки рецепти с елда....
Диета с елдаДиета с елда
10 Януари
Има няколко режима с елда – единият от тях е монодиета, тоест през цялото време се храните единствено с елдата. Позволени са и напитки като зелен чай, разбира се вода, айран, но само ако маслеността на млякото е 1 %. Зърната...
Отглеждане на елдаОтглеждане на елда
28 Януари
Елдата е една от важните зърнени култури, които са много полезни за здравето и са много вкусни при подходяща кулинарна обработка. Отглеждането на елда не е трудно, но изисква познания за някои специфични моменти в растежа...
Как се готви елдаКак се готви елда
31 Март
9
Елдата е наричана още гречка и е продукт, който не е типичен за българската национална кухня. За нейна родина се смята Индия, а е изключително полулярна в Русия. Елдата е много полезна и дори се приема като заместител...
Подходящи подправки за елдаПодходящи подправки за елда
15 Ноем.
Най-популярни са рецептите за: - салати с елда; - супи с елда; - палачинки с брашно то елда....
Руска диета с елдаРуска диета с елда
25 Ноем.
Диетата с елда заема специално място сред диетите за отслабване в Русия. Тя се счита за най-простата и достъпна, включително евтина монодиета. Особеността на елдата е, че е подходяща както за здравословна диетична храна...
Диета елда със сиренеДиета елда със сирене
09 Февр.
Никога не е твърде рано да започнете подготовката за лятното си тяло. Защото каквото и да си говорим - никой не иска да разхожда по плажа отеснели бански и телеса, които преливат от тях. В борбата с излишните килограми...
Как да сварим правилно елдаКак да сварим правилно елда
25 Юни
Предлагаме ви и няколко апетитни рецепти с елда, които може да опитате: шаран с елда, крокети от елда и гъби, мусака с елда и тиквички с елда....
Диета с елда и яйцаДиета с елда и яйца
11 Февр.
Независимо дали сте увеличили обиколката по празниците или се опитвате да се отървете от последните няколко килограма, които ви делят от перфектната фигура, бързото отслабване е далечна мечта, позната на всеки от нас....
Съвети при приготвяне на елдаСъвети при приготвяне на елда
05 Февр.
Все по-често срещаме рецепти, приготвени с така полезната елда, или т.нар. гречка. Тук в стегнат стил, кратко, точно и ясно, ще ви представя някои основни моменти в приготвянето на елда в кулинарията....
Бургери от елдаБургери от елда
18 Юни
2
Сваряваме елдата и я отцеждаме от водата. Картофите ги белим и ги варим в подсолена вода. Овесените ядки ги накисваме за 5 мин. в топла вода. Приготвяме си купа, първо слагаме картофа и го мачкаме. Добавяме към него...
Каша от елдаКаша от елда
17 Април
Почистете елдата, ако има някакви боклучета в нея. Измийте я под течаща вода и отцедете. Кипнете към 300 мл вода и веднага излейте в съд, в който сте сипали елдата. Похлупете съда и сложете да се вари за около 20 минути...
Елда с броколиЕлда с броколи
25 Ноем.
Лукът и морковът се нарязват на кубчета, а броколито се разделя на малки розички. Лукът и морковът се запържват в сгорещено олио. Наливат се 2 ч.ч. вода и се оставя да заври, след което се прибавя кубчето бульон. Добавят...
Елда с гъбиЕлда с гъби
18 Април
1
Измийте елдата и я сложете във 500 мл вода да кипне, като леко се посолява. Оставете да къкри на тих котлона за 20 минути. В същото време отделно в олиото запържете скълцаните ситно лук и праз. Щом се позапържат...
Елда с грахЕлда с грах
05 Окт.
Морковът, чесънът (и гъбите) се нарязват и се запържват. Добавя им се 1. 5 - 2 ч.ч. вода и се оставя да заври. Добавя се грахът, намалява се котлонът и се оставя да ври в продължение на 15-тина минути, след което се добавя...
Елда със зеленчуциЕлда със зеленчуци
05 Август
Целината се нарязва на ситно, а морковите на полукръгчета. Тиквичките се обелват и нарязват на кубчета. В сгорещено олио се запържват целината, морковите и тиквичките за 3-4 минути. Добавят се и слънчогледовите семки и...
Блини от елдаБлини от елда
06 Май
Маята се разбърква с 1 с.л. мед и 3 с.л. топла вода. Оставя се в топло помещение да се активира. Брашното от елда и бялото брашно се смесват с щипката сол, останалите 2 с.л. мед, яйцето и около 250 мл. хладка вода....
Тиквички с елдаТиквички с елда
06 Януари
2
Измийте тиквичките и ги нарежете на кубчета. Загрейте малко олио и задушете с 1 ч.ч вода до омекване първо ситно нарязаните лук и чесън, а след това и тиквичките, морковите и чушката. Добавете изплакнатата елда, налейте...
Чорба от елдаЧорба от елда
29 Май
Измийте и сложете елдата в тенджера с вода на котлона. Преди да почне да ври изхвърлете водата и налейте друга. Варете за 10-15 минути. Изсипете елдата в гевгир и я изплакнете. Нарежете моркова и чушката на ситно. В два...
Бисквити с елдаБисквити с елда
10 Окт.
Смелете ядките на брашно и към полученото добавете пресетите бакпулвер и брашно от елда. Разбийте краве маслото със захарта, както и с яйцата. Прибавете тази смес към брашното. Сложете 3 с.л. вода и разбъркайте. От...
Супа от елдаСупа от елда
26 Окт.
Измийте елдата в гевгир и я накиснете за 1 час във вода. Загрейте олиото в тенджера и запържете скълцаните лук и настърган морков. Щом омекнат, добавете елдата и долейте 1 ч.ч. зеленчуков бульон. По желание може да...
Хляб с ЕлдаХляб с Елда
17 Септ.
Изсипете брашното от елда в купа и го залейте с половин литър сгорещена вода. Разбъркайте субстанцията и я оставете така настрани. Междувременно можете да разтворите маята в останалата вода и малко брашно. След като шупне...
Шаран с елдаШаран с елда
28 Май
Шаранът се почиства, измива и подсушава. Леко се посолява. За плънката сварете елдата на тих огън в двойно повече вода, отколкото е количеството ѝ - варенето продължава, докато течността се изпари. Успоредно с това...