Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Рибена чорбаВ тенджера слагам почистената и измита скумрия (без главата), даф. листа и черен пипер на зърна, сол и доста вода - около 4 л. (желателно е да не се долива вода повече по време на готвенето). Варя за 15 мин.
Изваждам...
16 Май
13
Рибена чорбаСложете рибните остатъци (опашки, глави...) в тенджера под налягане с достатъчно вода, като можете да добавите и цели нарязани едро риби вместо остатъци.
Добавете корена магданоз, 1 глава едро нарязан кромид, стрък девесил...
14 Август
1
Моята рибена чорбаСложете рибата в подсолена вода и варете до готовност. В това време почистете и нарежете зеленчуците на дребно.
Извадете рибата, оставете да изстине и след това обезкостете (само чисто месо без кожа и мазно).
Прецедете...
11 Февр.
1
Гъста рибена чорбаЗалейте нарязаните на парчета риба и картофи с малко вряща подсолена вода. Варете до омекване.
Постепенно прибавете млякото, ситно нарязания лук, черен пипер, маслото. Продължете да варите супата.
След малко я разбъркайте...
17 Ноем.
1
Шарена рибена чорбаЗапържва се до златисто ситно нарязаният лук, поръсва се с брашното и се залива с бульона.
Добавят се нарязаните корени за супа и доматите. Подправя се с горчицата, кетчупа и солта. След 5 минути се прибавя рибното филе...
27 Август
Черноморска рибена чорбаНарязваме на дребно изчистените и измити корени на магданоза, лука, целината и моркова.
В подсолена вода слагаме рибата, нарязаните зеленчуци, дафиновия лист, черния пипер и мазнината да се сварят.
Изваждаме сварената...
27 Юни
3
Пикантна рибена чорбаМариновайте рибното филе със сол и оцет. Нарежете го на малки парчета.
Нарязвате лука и чесъна и ги задушавате в олиото. Прибавяте лютите чушки, червения пипер и доматеното пюре и сипете рибния бульон.
Когато сместа...
06 Юни
2
Рибена чорба - солянкаКостите на рибата и главата се варят с 1 дафинов лист в подсолена вода за 45 мин.
Нарязаният на филийки лук се запържва в олиото. Добавя се брашното и прецедения рибен бульон.
След като заври се добавят нарязаните...
30 Окт.
Италианска рибена чорбаОтстранете главите, опашките и перките на рибите, поставете ги в дълбок съд и ги залейте с около 1 л студена вода. Добавете дафинов лист и сол и варете около 20 минути на умерен огън. След това прехвърлете бульона в чист...
07 Юли
Зеленчукова рибена чорбаНарежете филето и го овкусете с оцета и солта. Накълцайте морковите, лука и целината на ситно, задушете ги в мазнината.
След това ги залейте с 4 ч.ч. вода и ги варете до кипване. Смесете брашното с 1/2 ч.ч. вода и го...
09 Април
Габровска рибена чорбаРибата се почиства и костите, главата, перките и кожата се заливат със студена вода. Ври 10-15 минути, за да се получи бульон. Отделно в съд се задушават с маслото, нарязаните на ситно лук, корени магданоз, моркови и целина...
15 Април
Градинарска рибена чорбаПриготвя се запръжка от олиото, в което се добавя нарязаният на ситно лук. След две минутки се добавят настърганите моркови, настърганата целина и настърганите домати.
След пет-шест минути се добавя и половината от брашното...
14 Април
Търновска рибена чорбаВъв вряща подсолена вода се пускат последователно лукът, морковите, целината, доматите.
Малко преди зеленчукът да се свари, се слага рибата, нарязана на кубчета и предварително натъркана с винена киселина и сол.
Накрая...
23 Април
1
Застроена рибена чорбаНакълцайте зеленчуците на дребно и ги залейте с 5 ч.ч. кипяща вода, варете 30 минути на слаб огън.
Прибавете брашното, размито в 1/2 ч.ч. студена вода. Нарежете филето на малки парчета и го добавете към зеленчуците....
16 Февр.
Мързелива рибена чорбаНарязваме на дребно измитите и изчистени моркови, лук и целина. Слагаме ги да се варят за 15 минути в подсолена вода, като прибавяме и мазнината.
Размиваме брашното с малко вода и заедно с изчистената и нарязана на парчета...
23 Януари
Резовска рибена чорбаРибата се почиства хубаво от хриле, люспи и вътрешности и се слага в тенджера. Залива се с вода колкото да я покрие и се подправя със сол, черен пипер на зърна и дафинов лист.
Когато се свари се почиства от костите, а...
05 Април
Селска рибена чорбаРибата се измива много добре и се слага в тенджера със студена вода. Вари се 10 мин. на средна степен, като се отпенва при варенето.
След като се свари, рибата се изважда внимателно с решетъчна лъжица и се оставя да изстине...
08 Дек.
Манастирска рибена чорбаПочистената и измита риба се нарязва ситно и се посолява.
Отделно във врящата вода се пуска нарязания лук, нарязаните моркови, почистените и нарязани пиперки, лютите чушки, на които са отстранени дръжките, обелените и...
21 Ноем.
8
Бургаска рибена чорбаСкълцайте зеленчуците дребно и сложете да се задушат, докато омекнат.
Залейте ги с рибения бульон и изчакайте да омекнат. Извадете ги и ги пасирайте.
Почистената риба нарежете на парчета и я сварете в отварата....
01 Май
Дунавска рибена чорбаЗа хубава рибена чорба са необходими различни видове риба. В случая аз използвах главите на един сом и един толстолоб и месо от смадок.
Нарязваме рибата на парчета. Нарязваме също така кромид лук, парчето корен от целина...
18 Април
2
Средиземноморска рибена чорбаЛукът се запържва в олиото, след това се добавят морковите, зелените подправки и се задушават с малко от бульона от риба.
Когато всичко омекне, добавете останалата част от бульона и нарязаните картофи.
Варете около...
25 Септ.
Тракийска рибена чорбаРецептата е от баба ми Катерина от Пловдивското село Труд.
Приготвяне на бульона:
1. Главата лук се разрязва на две половини. Само 1 половина се ползва за бульона – в нея се забиват десет пъпки карамфил и се пуска в тенджера...
06 Юли
2
Испанска рибена чорбаВ тенджера загрейте 4 с.л. зехтин и запържете накълцания на ситно лук и 2-3 скилидки чесън. Залейте с 1, 2 л зеленчуков бульон, похлупете и оставете да се вари за 5 минути. След това добавете 2 картофа, нарязани на парчета...
21 Окт.
Бистра рибена чорбаХубавата рибена чорба се прави от няколко вида риба - колкото повече, толкова по-добре.
Добре почистената риба се залива със студена вода, посолява се и се вари на умерен огън до полуготовност.
Парчетата риба се изваждат...
14 Януари
3
Лесна рибена чорбаПредварително сварете рибните глави до пълна готовност. Отделете месото от костите и прецедете бульона.
Загрейте около 1/2 л. вода.
Добавете праза и го заварете. Добавете олиото. Прибавете ситно нарязания морков и почистената...
08 Дек.