Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Пет автентични специалитета от Родопската кухняВ галерията горе сме събрали пет от специалитетите на Родопската кухня, които всеки българин трябва да опита, а защо не и да се научи да приготвя.
page1....
07 Юни
Родопска кавърмаМесото се нарязва на дребни късове. Запържете го в малко мазнина. Към него добавете нарязания на полумесеци лук.
След това последователно прибавете чушките, наситнения морков и гъбите. Накрая добавете доматите, подправките...
25 Януари
3
Родопска закускаВ купа се изсипват киселото мляко, изварата и майонезата. Прибавя се нарязаният на ситно чесън и се овкусява с подправките.
Разбърква се и се сервира. Получената разядка може да се сервира върху листо от маруля или пък...
12 Окт.
5
Родопска баницаОставете готовото тесто да си почине 15 минути, след което го разделете на малки топчета, т.нар гьозлемета, и ги разточете на кори с големината на тавата, в която ще печете родопската баница....
17 Окт.
Родопска супаПрясното мляко се смесва със водата и се слага на котлона да заври. На тънка струя се прибавя царевичното брашно.
Супата се осолява и се вари до желаната гъстота. Постоянно трябва да се разбърква.
След като е готова...
21 Февр.
2
Родопска баклаваКъм брашното се налива по малко олио и се бърка до получаване на хомогенна смес и изчерпване на олиото. Добавя се и содата.
От полученото тесто се оформят топчета и размер на яйце и се редят в тава. Притискат се с вилица...
17 Май
Родопска яхнияВ тенджера налейте около 2 литра вода, прибавете сол на вкус и поставете на огъня да заври.
Обелете и нарежете картофите на по-едри кубчета, прибавете ги към врящата посолена вода, варите докато почти омекнат.
Прибавете...
10 Август
Родопска КапамаКокошката/ петелът се обтриват със сол и черен пипер и се залива с вода, за да ври. Ако предпочитате, може да направите птицата на порции и да не е цяла.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото до златисто. Слага...
12 Юни
Родопска ТопеницаНарежете месата на ивици. Загрейте олиото на умерена температура в дълбок тиган на котлона. Задушете месото за около 10 мин, като разбърквате периодично.
Почистете и нарежете гъбите на филийки. Нарежете лука и чесъна...
12 Април
1
Родопска МусакаЗалейте родопската мусака със сместа и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути....
15 Април
Родопска салатаКартофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Овкусяват се със сол, олио, нарязан на ситно зелен лук и накълцан магданоз.
Бобът се сварява, отцежда и овкусява със зелен лук, магданоз, сол и олио.
Чушките се изпичат...
02 Януари
1
Родопска траханаБобът се накисва от вечерта с вода и така трябва до престои цяла нощ.
Изхвърля се водата и бобът се слага в херметическа тенджера, добавя се настърганият морков и ситно нарязаният лук.
Пълним с вода 3 пръста над боба...
20 Юни
2
Световни кухни: Шанхайска кухняТова важи в пълна сила и за Шанхайската кухня, която придобива все по-голяма популярност....
30 Август
Световни кухни: Кубинска кухняКубинската кухня е повлияна от испанската, френската, африканската, арабската, китайската и португалската култури. Традиционната кубинска кухня е преди всичко селска кухня. Повечето ястия са пържени или задушени....
28 Ноем.
Круфини от моята кухняКруфините от моята кухня са много вкусни!
Източник: LudaEasyCook
Забележка: разкошен френски круфин, не само на вкус, а и на визия....
13 Май
Родопска сладка баницаБележка: Рецептата за тази Родопска сладка баница е от майката на моята половинка - родом е от Смолян....
06 Февр.
2
Родопска лападена кашаЛападът се почиства, измива се и го бланшираме в подсолена вода за 4-5 минути.
Отцежда се добре и се нарязва на ситно. Сланината се нарязва на малки парченца. Запържва се в тиган, като се пържи в своята мазнина. Прибавя...
30 Март
Родопска баница (Кашник)Всичките продукти се омесват, след като се нарежат.
Не се долива вода, да не се получи много гъсто.
Печем на загрята фурна 180 градуса....
14 Март
2
Печена родопска манджаОбелете и нарежете лука, нагрейте олиото и запържете до омекване.
Обелете и нарежете картофите, добавете ги към лука и ги запържете за кратко.
Посолете и добавете подправките на вкус, налейте 2 ч.ч. топла вода и оставете...
18 Март
1
Родопска картофена супаМоже да добавите и малка люта чушка към тази разкошна родопска картофена супа....
27 Септ.
Здравословна родопска закускаНатрошете сиренето в купичка и го намачкайте добре с вилица.
Стопете кравето масло на слаб огън и го прибавете към сиренето. Добавете киселото мляко и чубрицата. Разбъркайте добре сместа.
Намажете филийките хляб....
04 Януари
3