Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Пет автентични специалитета от Родопската кухняПет автентични специалитета от Родопската кухня
07 Юни
В галерията горе сме събрали пет от специалитетите на Родопската кухня, които всеки българин трябва да опита, а защо не и да се научи да приготвя. page1....
Родопска кавърмаРодопска кавърма
25 Януари
3
Месото се нарязва на дребни късове. Запържете го в малко мазнина. Към него добавете нарязания на полумесеци лук. След това последователно прибавете чушките, наситнения морков и гъбите. Накрая добавете доматите, подправките...
Родопска закускаРодопска закуска
12 Окт.
5
В купа се изсипват киселото мляко, изварата и майонезата. Прибавя се нарязаният на ситно чесън и се овкусява с подправките. Разбърква се и се сервира. Получената разядка може да се сервира върху листо от маруля или пък...
Родопска баницаРодопска баница
17 Окт.
Оставете готовото тесто да си почине 15 минути, след което го разделете на малки топчета, т.нар гьозлемета, и ги разточете на кори с големината на тавата, в която ще печете родопската баница....
Родопска супаРодопска супа
21 Февр.
2
Прясното мляко се смесва със водата и се слага на котлона да заври. На тънка струя се прибавя царевичното брашно. Супата се осолява и се вари до желаната гъстота. Постоянно трябва да се разбърква. След като е готова...
Родопска баклаваРодопска баклава
17 Май
Към брашното се налива по малко олио и се бърка до получаване на хомогенна смес и изчерпване на олиото. Добавя се и содата. От полученото тесто се оформят топчета и размер на яйце и се редят в тава. Притискат се с вилица...
Родопска яхнияРодопска яхния
10 Август
В тенджера налейте около 2 литра вода, прибавете сол на вкус и поставете на огъня да заври. Обелете и нарежете картофите на по-едри кубчета, прибавете ги към врящата посолена вода, варите докато почти омекнат. Прибавете...
Родопска КапамаРодопска Капама
12 Юни
Кокошката/ петелът се обтриват със сол и черен пипер и се залива с вода, за да ври. Ако предпочитате, може да направите птицата на порции и да не е цяла. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото до златисто. Слага...
Родопска БрънзаРодопска Брънза
28 Май
Парченцата сирене се смесват с изварата и Родопската брънза е готова....
Родопска ТопеницаРодопска Топеница
12 Април
1
Нарежете месата на ивици. Загрейте олиото на умерена температура в дълбок тиган на котлона. Задушете месото за около 10 мин, като разбърквате периодично. Почистете и нарежете гъбите на филийки. Нарежете лука и чесъна...
Родопска МусакаРодопска Мусака
15 Април
Залейте родопската мусака със сместа и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути....
Родопска салатаРодопска салата
02 Януари
1
Картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Овкусяват се със сол, олио, нарязан на ситно зелен лук и накълцан магданоз. Бобът се сварява, отцежда и овкусява със зелен лук, магданоз, сол и олио. Чушките се изпичат...
Родопска траханаРодопска трахана
20 Юни
2
Бобът се накисва от вечерта с вода и така трябва до престои цяла нощ. Изхвърля се водата и бобът се слага в херметическа тенджера, добавя се настърганият морков и ситно нарязаният лук. Пълним с вода 3 пръста над боба...
Родопска наденицаРодопска наденица
04 Септ.
В случая родопската наденица е печена на скара....
Световни кухни: Шанхайска кухняСветовни кухни: Шанхайска кухня
30 Август
Това важи в пълна сила и за Шанхайската кухня, която придобива все по-голяма популярност....
Световни кухни: Кубинска кухняСветовни кухни: Кубинска кухня
28 Ноем.
Кубинската кухня е повлияна от испанската, френската, африканската, арабската, китайската и португалската култури. Традиционната кубинска кухня е преди всичко селска кухня. Повечето ястия са пържени или задушени....
Круфини от моята кухняКруфини от моята кухня
13 Май
Круфините от моята кухня са много вкусни! Източник: LudaEasyCook Забележка: разкошен френски круфин, не само на вкус, а и на визия....
Родопска сладка баницаРодопска сладка баница
06 Февр.
2
Бележка: Рецептата за тази Родопска сладка баница е от майката на моята половинка - родом е от Смолян....
Родопска боб чорбаРодопска боб чорба
16 Юли
1
Сервирайте родопската боб чорба, поръсена със ситно нарязан магданоз....
Родопска лападена кашаРодопска лападена каша
30 Март
Лападът се почиства, измива се и го бланшираме в подсолена вода за 4-5 минути. Отцежда се добре и се нарязва на ситно. Сланината се нарязва на малки парченца. Запържва се в тиган, като се пържи в своята мазнина. Прибавя...
Родопска баница (Кашник)Родопска баница (Кашник)
14 Март
2
Всичките продукти се омесват, след като се нарежат. Не се долива вода, да не се получи много гъсто. Печем на загрята фурна 180 градуса....
Печена родопска манджаПечена родопска манджа
18 Март
1
Обелете и нарежете лука, нагрейте олиото и запържете до омекване. Обелете и нарежете картофите, добавете ги към лука и ги запържете за кратко. Посолете и добавете подправките на вкус, налейте 2 ч.ч. топла вода и оставете...
Родопска картофена супаРодопска картофена супа
27 Септ.
Може да добавите и малка люта чушка към тази разкошна родопска картофена супа....
Здравословна родопска закускаЗдравословна родопска закуска
04 Януари
3
Натрошете сиренето в купичка и го намачкайте добре с вилица. Стопете кравето масло на слаб огън и го прибавете към сиренето. Добавете киселото мляко и чубрицата. Разбъркайте добре сместа. Намажете филийките хляб....
Родопска къпана баницаРодопска къпана баница
22 Септ.
Оставете леко да се охлади и сервирайте родопска къпана баница....