Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

БобБоб
02 Септ.
Фасулът е общо наименование на група бобови растения. Познат е под наименованието боб. Бобовите растения играят значителна роля в човешката история. Те са първата култура, която еволюира, когато ловците и номадските племена...
Черен бобЧерен боб
19 Септ.
Фасулът е растение от семейство Бобови. Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия...
Боб мунгБоб мунг
14 Септ.
Боб мунг или папуда представлява семето на растението Vigna radiata. То се отнася към семейство Бобови /Fabaceae/. Във Франция го наричат fèves germées, в Гърция - rovitsa (ροβίτσα), а в Турция - mash filizi. Вирее в Индия...
Кадифен бобКадифен боб
14 Септ.
Кадифеният боб /mucuna prurien/ е екзотично бобово растение с лилави цветя и мъхести шушулки. Фасулът се отглежда в южните Съединени щати, Африка, Индия, както и в Западна Индия за зелен тор и паша. Използва се също като...
Боб адзукиБоб адзуки
14 Септ.
3
Бобът Адзуки /Azuki bean/, познат още като червен азиатски боб, е изключително вкусен представител на семейство Бобови. В Япония дори го наричат цар на бобовите растения. Адзуки /азуки/ е основна култура в Китай и Япония,...
Смилянски бобСмилянски боб
09 Юни
Смилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица. Традициите...
Тонка БобТонка Боб
05 Февр.
Тонка боб (tonka beans) е името на интересно растение от тропическите джунгли, чиито шушулки се използват като подправка. У нас тонка боб не се радва на голяма популярност и сравнително рядко се използва в приготвянето на...
Съхранение на бобСъхранение на боб
17 Март
Бобът е култура, оцеляла през хилядолетията. Тя е изиграла важна роля в изхранването на двата континента между Атлантическия и Тихия океан. Редица археологически изследвания доказват, че още през шесто хилядолетие пр.н.е...
Гледане на бобГледане на боб
13 Януари
Фасулът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят. Но не се използва само за това. В много държави се практикува гледането на боб. Един от най-популярните методи за...
Готвене на смилянски бобГотвене на смилянски боб
09 Август
Кралят на любимата култура у нас – бобът, несъмнено е Смилянският боб. Той се готви по стара родопска рецепта. Истинският Смилянски боб се отглежда в с. Смилян. На пазара обаче с името Смилянски боб се обозначават и култури...
Великите готвачи: Боб БлъмърВеликите готвачи: Боб Блъмър
01 Май
Днес ще ви запознаем с един от най-ексцентричните готвачи, а именно Боб Блъмър. Роден през 1962 година в Монреал, Канада, животът на Боб не се развива както на повечето готвачи, които познаваме от телевизионния ефир....
Как се хвърля боб?Как се хвърля боб?
20 Януари
Гадаенето на боб или т.н. хвърляне на боб е древна техника за ясновидство, която някои казват, че идва от Турция, други от Египет. За разлика от много други видове гадания, този метод всъщност не е толкова труден. На...
Готвене на боб МунгГотвене на боб Мунг
08 Април
Боб Мунг е традиционна източноазиатска бобова култура. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии, пюрета, или да се използва като гарнитура...
Как да консервираме бобКак да консервираме боб
25 Май
Консервирането на боб би ни спестило много време, а и по този начин ще имаме подръка почти готова манджа, когато бързаме. Можете да консервирате както бял боб (стар фасул), така и зелен боб. Ако решите да консервирате...
Отглеждане на смилянски бобОтглеждане на смилянски боб
28 Февр.
Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито. Почвата в този район е песъчлива. Подготовка на земята започва на есен с изораването и напролет с торенето и правенето на вода....
Как да засадим бобКак да засадим боб
06 Дек.
Да си отгледате сами боб в градината, има няколко предимства: лесна грижа, обогатяване на почвата с азот, студоустойчивост. Но за това трябва да знаете как да засадите боб, какви са моделите на отглеждане и някои други тънкости...
Кулинарна употреба на черен бобКулинарна употреба на черен боб
20 Януари
Фасулът е растение от семейство Бобови, което идва от Южна Америка. Той е сред растенията, които виреят практически навсякъде. Още през 16 век цяла Европа го познава. Има много видове бобени зърна. Някои са малки,...
Здравословни ползи от боб адзукиЗдравословни ползи от боб адзуки
09 Януари
Боб адзуки е малък червено-кафяв боб, който е изключително вкусен и сладък. Използва се често за направата на японски десерти. Подобно на останалите бобови култури и тази е богата на протеини, фибри и фолиева киселина...
Характерни особености на смилянски бобХарактерни особености на смилянски боб
21 Дек.
Смилянският боб е може би най-известният сорт боб у нас. Именно това е причината с името му често да се злоупотребява. Поради това е добре да знаем кои са неговите характерни особености, за да не го объркаме с някой друг,...
Адзуки боб - диетичен и хранителенАдзуки боб - диетичен и хранителен
12 Ноем.
Бобът е сред най-обичаните храни. Той има толкова много разновидности, че е почти невъзможно да изберем кой от тях е любимият ни. У нас все по-популярен е става един екзотичен сорт – боб адзуки. Негов отличителен белег е...
3 начина да сготвите боб3 начина да сготвите боб
11 Окт.
За по-лесно сваряване на боба ви предлагаме да го накисвате от вечерта – в някои рецепти се кисне само с вода, в други с вода и чаена лъжичка сол. Когато започне същинското готвене по желание можете да изхвърлите...
Неустоими салати с червен бобНеустоими салати с червен боб
04 Януари
Червеният боб е широко използван в кулинарията не само заради вкусовите му качества, но и заради ползите му за здравето. Популярен е на мексиканската трапеза и испанската кухня. Използва се в такоси, разядки с боб и...
Как се готви червен боб?Как се готви червен боб?
03 Окт.
Бобът е едно от най-популярните варива в националната ни кухня, а това не е характерно само за нашите кулинарни предпочитания. Това културно растение се отглежда в различни сортове и видове. Червеният боб е една от разновидностите...
Червен боб - ползи и вредиЧервен боб - ползи и вреди
22 Септ.
Съществуват различни сортове боб, но независимо от своята разновидност, бобът е полезна храна, защото е ценен източник на растителен протеин. Най-ценен състав от всички сортове има червеният боб. Поради тази причина се...
Как правилно да варим бобКак правилно да варим боб
03 Август
Бобът, особено зрелият боб, е една от любимите храни на българите и спокойно може да се нарече национално ястие. Независимо дали е приготвен на боб чорба, на яхния или на бобена салата, той неизменно присъства на нашата...