Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Амонячна СодаАмонячната сода, позната още като амониев карбонат представлява розови, бели, сиви или безцветни кристали, които отделят добре изразен мирис на амоняк. Амонячната сода се получава по синтетичен път, а в хранително-вкусовата...
03 Февр.
1
Сода БикарбонатСода бикарбонат, известна още като натриев бикарбонат, натриев хидрогенкарбонат или просто сода за хляб е продукт с безброй полезни приложения в нашето ежедневие. Содата е незаменима като набухвател в кулинарията, защото...
03 Февр.
Разликата между амонячна сода и сода бикарбонатВ своята същност амонячната сода и содата бикарбонат са химични набухватели. Те действат основно в кисела среда. Действието и на двете е подобно. Това ги прави взаимозаменяеми.
Това кой вид набухвател да се използва...
28 Февр.
1
Кашкавалки със содаСодата се погасява в киселото мляко. Брашното се пресява три пъти, за да стане по-въздушно. В него се прави кладенче и се изсипват разбитите яйца, зехтинът, киселото мляко, солта, захарта и изварата. Продуктите се разбъркват...
22 Ноем.
2
Тутманик със содаТри от яйцата се разбъркват и към тях се прибавят киселото мляко с разтворената в него сода. Добавя се разтопено масло, натрошено сирене, брашно и щипка сол.
Омесва се средно твърдо тесто. От тестото се правят топчета...
11 Февр.
Коктейл Кампари содаНа дъното на чашата за сервиране се поставят кубчета лед.
Наливат се 60 мл кампари и сокът от един портокал. Накрая се долива содата.
Коктейлът се сервира с резенчета портокал.
Освежаващ коктейл Кампари сода с...
19 Дек.
Лимонада със содаВ блендер се разбиват на пюре половината от червените плодове със сока от изцедените портокали и двете лъжици мед.
След това към тях се долива тоника или содата, или просто минерална вода .
Слага се лед и мента и...
08 Септ.
1
Пататник със содаКартофите се обелват и се настъргват на ренде.
Добавят се киселото мляко, олиото, солта, ситно нарязаният лук, накълцаният магданоз и черният пипер.
Разбъркват се. След това постепенно се добавя брашното и содата....
29 Февр.
Бухти със содаВ купа разбиваме яйцата, прибавяме киселото мляко със содата и брашното до получаването на кексово тесто.
С помощта на лъжица изсипваме по малко от сместа в горещото олио и ги пържим до зачервяване.
Готовите поръсваме...
17 Март
4
Лютеница със содаИзмийте, изпечете и обелете чушките, патладжаните и доматите. Смелете ги с машинка за месо и ги изпържете в олио.
Когато сместа се сгъсти, добавете магданоза и посолете.
Насипете в буркани, запечатайте и стерилизирайте...
15 Окт.
Пърленки със содаПресява се брашното в купа, сипваме яйцето в средата, добавя се киселото мляко с разбита в него сода, сол и олио. Разбърква се с вилица, после се замесва меко тесто.
Оставя се да почине за 20 -30 минути, покрито с кърпа...
23 Дек.
Мекици със содаИзсипете киселото мляко в купа, добавете содата и разбъркайте. Добавете захар, сол, олио, оцет и яйце, разбъркайте хубаво сместа.
Пресятото брашно изсипете в тава, направете кладенче и добавете сместа от купата, замесете...
10 Януари
3
Тутманик със содаВ дълбока купа разбиваме яйцата и прибавяме олиото и киселото мляко с шупналата сода. Постепенно прибавяме брашното и солта и размесваме добре, добавяме натрошеното сирене.
В тава застлана с хартия за печене разпределяме...
15 Март
Сода за красотаСодата може да се използва не само в кулинарията, но и за красотата на кожата или зъбите. Содата от векове се използва в кулинарията и домакинството.
Малко хора могат да се досетят, че могат да я използват като козметично...
13 Окт.
6
Американски палачинки със содаПрясяваме брашното със содата, бакпулвера и солта. Отделно разбиваме яйцата и към тях слагаме захарта и млякото.
Миксираме двете смеси и бъркаме до получаване на хомогенна каша.
От нея загребваме с голяма лъжица и...
11 Януари
1
Пухкави катми със содаСмесваме содата и киселото мляко и ги оставяме настрана петнадесетина минути, като през това време се заемаме с пресяването на брашното.
После в него правим дупка и изсипваме сместа със содата, разбитите яйца и около...
03 Ноем.
Пухкав кекс със содаРазбийте яйцата със захарта, добавете киселото мляко, в което е угасена содата и разбъркайте пак. Добавете ванилията и олиото.
Пресейте брашното с бакпулвера и внимателно го добавете към горната смес. Намазнете форма...
18 Окт.
Черен хляб със содаЛимоновият сок се прибавя към млякото и се оставя да престои 15 минути.
Останалите продукти се пресяват и в средата се прави кладенче. Изсипва се млякото и се замесва тесто. Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се...
01 Януари
Добруджански мекици със содаКиселото мляко с яйцата, хлебната сода, захарта, оцета и олиото се разбъркват добре.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. В него се изсипват останалите течни съставки.
Омесва се средно твърдо тесто, което...
18 Септ.
Мързелив тутманик със содаРазбиват се яйцата, добавя се натрошено краве сирене, нарязано на парченца топено сирене, добавят се киселото мляко със содата.
Накрая се добавят олиото и брашното.
Сместа трябва да е по-гъста от тази за палачинки....
27 Юли
Домашна пица със содаРазбивам яйцето с киселото мляко, в което е угасена содата. Добавям олиото и брашното. Получава се гъсто лепкаво тесто. Оставям го да почива десетина минути. Колкото да подготвя продуктите за гарниране на домашната пица....
03 Септ.
Питка Аламинут със содаПресяваме брашното и го изсипваме в дълбок съд. В средата на брашното издълбаваме кладенче. В него слагаме разбитите с киселото мляко и содата яйца.
Овкусяваме със солта и постепенно замесваме умерено твърдо тесто, но...
01 Юни
Курабии с амонячна содаРазбивате яйцата със захарта и към тях добавяте маслото, киселото мляко и брашното с набухвателите.
Замесвате меко тесто и го разточвате на дебелина от 4-5 см.
Нарязвате го на фигурки, намазвате с четка, поръсвате...
17 Април
1
Курабийки с амонячна содаРазбийте до побеляване яйцата със захарта и добавете при непрекъснато бъркане олиото.
Разтворете амонячната сода в 2-3 с.л. хладка вода или прясно мляко и добавете към горната смес, след което лимоновата кора и лимоновата...
10 Дек.
5
Соленки с Амонячна СодаОт всички продукти се замесва умерено твърдо тесто, да не лепне.
Разделя се на 3-4 части, всяка се точи на кора дебела 1/2 см.
Изрязват се ленти 10 см дълги и 1 1/2 см широки.
Нареждат се в намаслена тава и се намазват...
06 Април