Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Шарена солВсички подправки заедно със сол на вкус и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка.
Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия....
29 Дек.
Шарена солВсички подправки заедно със сол на вкус и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка.
Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия....
29 Дек.
СолСолта е не само подправка, но и една от жизненоважните съставки за всички живи организми. Солта е източник на положително заредени натриеви и отрицателно заредени хлоридни йони. Именно затова тя е най-важният минерал в хранителните...
17 Март
Домашна самардалена солДобре измитите листа самардала се смилат на едро (много лютят по време на обработката, затова се препоръчва да бъдат смлени в робот).
Размесват се със солта и се сушат на тъмно в плитки съдове.
След изсушаване на...
27 Февр.
Домашна шарена солСмиламе си предварително тиквените семки и царевицата.
Тиквените семки са, за да придадът плътност, по желание може и да ги пропуснете.
Всичко се омесва добре в купа и след това може да се съхранява в бурканче дълго...
19 Юни
Пиле на солПилето се разполовява, посолява се от всички страни и се слага с разреза надолу върху килограм сол, поставена на дъното на тава за печене с подходящ размер.
Печете крехкото пиле се на 180 °C до желан загар.
Не се обръща...
13 Юли
Панагюрска шарена солПървата съставка е царевицата. За да се прибави като съставка, първо трябва хубаво да е узряла и изсъхнала на слънце.
След това се ронят зърната и се изпичат във фурната. Накрая се смилат и се пресяват през две сита....
13 Юни
3
Скумрия в солПочистете скумрията от вътрешностите, измийте и подсушете с хартия. Разбийте белтъците и добавете половината сол. Разстелете я на дъното на тава и отгоре поставете двете риби.
В коремите на рибите поставете резени лимон...
01 Май
Ароматна сол самардалаБерем листата на самардалата (ако искаме да съберем семена, изчакваме да се образуват цветовете и тогава обираме листата за приготвяне на сол самардала).
Набраните листа измиваме много старателно (листо по листо). Когато...
08 Май
Риба върху солИзчистваме рибата. В тава изсипваме солта и слагаме рибата без да овкусяваме. Пече се на 200 градуса до готовност.
През това време скълцваме чесъна в паничка, добавяме 1/2 лимонов сок, копър и това е сосът за рибата....
06 Февр.
Пиле на солИзчистете едно цяло пиле, измийте го и го оставете малко да се изцеди.
В немного голяма тавичка поставете едра сол да покрие дъното. Отгоре поставете пилето. Изпечете го във фурната отначало на 250°С, след това намалете...
03 Юни
2
Скумрия върху солСкумрията се намазват с горчица и се поръсва със зелените подправки. Поставят се в тава, застлана с алуминиево фолио, върху която сте подредили 1-2 см морска сол.
Полива се с лимонов сок и отгоре се поръсва с тънък пласт...
08 Дек.
Пиле на солИзчистете едно цяло пиле, измийте го и го оставете малко да се изцеди.
В немного голяма тавичка поставете едра сол да покрие дъното. Отгоре поставете пилето. Изпечете го във фурната отначало на 250°С, след това намалете...
03 Юни
2
Свински пържоли върху солРазсипете 1/2 от морската сол в тава на равен слой по цялото дъно.
Намажете свинското месо със зехтина и го поставете върху солта в тавата.
След това поръсете с подправките розмарин, мащерка, чесън на прах и черен пипер...
06 Март
Пиле върху морска солПилето се разполовява, без да се разделят половинките, овкусява се със соев сос и къри.
В дълбока тава се изсипва морска сол, докато покрие напълно дъното. Отгоре се поставя пилето.
Пилето се пече се в предварително...
14 Януари
1
Фокача с шарена солСмесват се в купа брашното, солта, захарта, маята и олиото. Налива се по малко от водата и бъркаме с вилица докато се получи тесто, като накрая се доомесва с ръце.
Покрива се с фолио и оставяме да втаса 40 минути докато...
29 Февр.
Фокача с морска солМаята се разтваря в 120 мл вода и се оставя да втасва. Брашното се пресява и в средата се оформя кладенче. Сипва се маята, солта и 2 супени лъжици зехтин.
Останалата вода се добавя постепенно и се замесва еластично тесто...
15 Февр.
1
Печено пиле в солПочистете пилето от излишната кожа, подсушете го добре и го натрийте със скилидка чесън. Напълнете пилето с босилек, магданоз и нарязан на две лимон. Прибавете една скилидка чесън, нарязана на две.
Изсипете 1/4 от солта...
28 Дек.
1
Печено пиле върху солИзмивам и подсушавам добре пилето. В тава разстилам солта равномерно на дъното.
Пилето го обтривам със сол и останалите подправки и отвън, и отвътре. Поставям пилето с гръбчето нагоре и покривам с алуминиево фолио тавата...
30 Април
Пърленки с шарена солЗамесете гладко тесто от маята, брашното, солта и водата. Оставете го да втаса.
От него късайте парчета по 100 г всяко и разтегляйте с ръка. Мажете питките с мазнина и поръсете с шарена сол.
Изпечете пърленките в...
26 Септ.
1
Коктейл Коста Дел СолЧист и златист, точно както безкрайното испанско слънце.
В шейкър с лед изсипваме джина, кайсиевото бренди и трипъл сек ликьора.
Разклащаме хубаво, за да се охлади добре.
Прехвърляме коктейла в охладена коктейлна...
30 Ноем.
Скариди, печени върху солНамазваме дъното на широк тиган с много малко зехтин и го загряваме на силен огън.
Разпределяме солта на един пласт с приблизителна дебелина 4 милиметра, така че да не се вижда повърхността на тигана.
Изчакваме да...
15 Дек.
Пиле, печено върху солСолта за тази рецепта е добре да е морска, може да е едра, може и фина. Няма да ви трябва целия пакет, вземете дълбока тава, в която ще печете пилето, и на дъното и сложете от солта, толкова, колкото да покрие дъното изцяло...
24 Окт.
4
Печена скумрия върху солПочистените филета скумрия се намазват с горчица и се пълнят със зелените подправки. Поставят се в тава, застлана с алуминиево фолио, върху която сте подредили 1-2 см морска сол.
Рибата се напръсква с лимонов сок. Отгоре...
08 Дек.
Рогчета с шарена солРазтворете маята във водата.
Сложете брашното на кухненския плот и направете дупка в средата.
Добавете всички съставки без свинската мас. Замесете тесто.
Доизмесете тестото, като добавяте от свинската мас, до...
02 Февр.