Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Стандарт Стара планина се променя заради изисквания на ЕСНови изисквания от Европейския съюз ще наложат промени върху етикетите на месните продукти по стандарт Стара планина, съобщи Светла Чамова от Българската асоциация на месопреработвателите....
07 Ноем.
Съкровището на Стара планинаСтара планина крие много съкровища, които са заровени от хайдути и турци и все още очакват да бъдат намерени. Те са били заровени по време на османското робство....
03 Март
4
Пържола Българска планинаПечем до готовност, след това ги задушаваме, за да станат сочни и вкусни....
03 Март
5
Стара сръбска разядкаВ голяма купа намачкваме патладжаните и чушките, така че да станат на пюре.
Прибавяме солта и черния пипер на вкус и добавяме към тях накълцания на ситно чесън, сока от лимона и зехтина.
Разбъркваме добре....
18 Септ.
2
Фъч по стара рецептаВсички компоненти за блата се смесват и се изсипват на тънък пласт (до 7 мм) в намазана с олио и поръсена с брашно правоъгълна тава, която се слага в силно сгорещена фурна.
След малко, когато блатът се понадигне, фурната...
28 Януари
2
Козунак по стара рецептаОтсейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.
Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се...
15 Април
10
Десерт от стара франзелаИзмиваме стафидите, отцеждаме и ги накисваме в рома. Нарязваме хляба на малки парчета и го накисваме в съд с млякото, захарта и канелата.
Щом набъбнат прибавяме стафидите и разбитите яйца. Разбъркваме и сипваме в тавичка...
20 Юни
Бъркани козунаци - стара рецептаМаята се разбърква с малко хладко мляко, 1 яйце, малко брашно и 2 лъжици от захарта.Тази смес се оставя да втаса.
Брашното се пресява и върху него се излива втасалата смес. Към млякото се добавят разбитите яйца, захарта...
07 Април
Бухти по стара рецептаРазбиваме содата в млякото.
Пресяваме брашното и правим по средата кладенче, където изсипваме шупналото млякото, яйцата и солта.
Разбъркваме с вилица, сместа трябва да е такава, че да не е много рядка или много гъста...
28 Януари
Кьопоолу по стара рецептаЗатворете плътно и стерилизирате кьопоолу по стара рецепта за 20 минути след завиране на водата....
23 Септ.
1
Бисквитена торта Стара традицияУкрасяваме бисквитена торта Стара традиция със счукани орехи.
Приятен апетит с най-старата нашенска бисквитена торта!...
22 Март
2
Баница от стара питкаТази баница от стара питка може да се приготви и със стар хляб или сухар....
17 Март
Стара рецепта за кошничкиИзвадете кравето малко и го нарежете в купа на малки парчета. Оставете го на стайна температура за около час да омекне.
Добавете останалите продукти за тесто и замесете меко тесто.
Завийте в стреч фолио и оставете...
28 Юли
Стара рецепта за ХлябМаята се натрошава в хладка вода с щипка захар и брашно. Оставя се на топло да "шупне" за около 10 мин.
Готовата мая прибавяме към предварително пресятото брашно, в което се добавят: солта, захарта, разтопеното масло и...
24 Януари
Лютеница по стара рецепта., бяхме спрели да правим всякакви зимнини, но тази година с майка ми и баща ми отворихме стария тефтер и направихме лютеницата. Беше малък празник...
1....
05 Септ.
3
Кьопоолу по стара рецептаДобавете оцет и магданоз и поднесете кьопоолуто по стара рецепта за вечеря....
06 Април
Стара рецепта за пастърмаОставете го за една седмица или проверявайте до пълното изсушаване пастърмата по стара рецепта....
22 Септ.
Лютеница по стандарт от септемвриОчакванията са лютеницата по Българския държавен стандарт да има оскъпяване с не повече от 50 стотинки.
Все пак е необходимо да се отбележи, че този стандарт няма да бъде задължителен, а препоръчителен....
12 Май
Въвеждат стандарт за турската баклаваТурският институт по стандартизация – TSE, с готовност прие предложението за въвеждане на стандарт при баклавата....
21 Февр.
Месните изделия по стандарт поскъпнахаОт Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщиха, че месните изделия по стандарт Стара планина са поскъпнали през последната година....
23 Април
Козунак по стара руска рецептаЖълтъците се разбиват до бяло, добавя се топлото мляко с предварително разтворената в него мая.
Добавя се брашното, захарта и всичко се разбърква. Оставя се 1 час да се надигне на топло.
Добавя се разтопеното, но...
12 Април
Имамбалдъ по стара турска рецептаИмамбалдъ по стара турска рецепта може да поднесете с турски хляб....
16 Юли