Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Тонка БобНаричат тонка боба още тонкин боб, тонга боб, кумаруна одората (сoumarouna odorata) или само кумуруна, което е старото наименование на дървото, кумару (cumaru)....
05 Февр.
Бадемови коледни сладки с Махлеб и Тонка бобБадемовите коледни сладки с Махлеб и Тонка боб са готови....
13 Май
3
Масло от тонка боб - ползи и приложениеТонка боб е добре познато название заради употребата на растението в много области на бита. Думата тонка идва от карибските езици и назовава дърво от семейство Грахови, известно като кумару или бразилски тик....
11 Април
Крем Добруджанската фантазия на баба ТонкаЖелатинът се залива с малко студена вода и се изчаква да набъбне. Жълтъците се разбиват с брашното, а млякото се загрява със захарта, докато тя се разтвори.
След това на тънка струя се излива при жълтъците. Връща се на...
18 Юли
7
Крем Добруджанската фантазия на баба ТонкаЖелатинът се залива с малко студена вода и се изчаква да набъбне. Жълтъците се разбиват с брашното, а млякото се загрява със захарта, докато тя се разтвори.
След това на тънка струя се излива при жълтъците. Връща се на...
18 Юли
7
Едноокият пират с млечен сос с тонкаРазтворете етеричното масло от тонка в лъжица със зехтин. Подправете със сол и черен пипер, добавете горчицата и Табаско соса, а най-накрая добавете етеричното масло от тонка. Бъркайте непрекъснато....
21 Март
БобФасулът е общо наименование на група бобови растения. Познат е под наименованието боб. Бобовите растения играят значителна роля в човешката история. Те са първата култура, която еволюира, когато ловците и номадските племена...
02 Септ.
Черен бобФасулът е растение от семейство Бобови. Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия...
19 Септ.
Боб мунгБоб мунг или папуда представлява семето на растението Vigna radiata. То се отнася към семейство Бобови /Fabaceae/. Във Франция го наричат fèves germées, в Гърция - rovitsa (ροβίτσα), а в Турция - mash filizi. Вирее в Индия...
14 Септ.
Кадифен бобКадифеният боб /mucuna prurien/ е екзотично бобово растение с лилави цветя и мъхести шушулки. Фасулът се отглежда в южните Съединени щати, Африка, Индия, както и в Западна Индия за зелен тор и паша. Използва се също като...
14 Септ.
Боб адзукиБобът Адзуки /Azuki bean/, познат още като червен азиатски боб, е изключително вкусен представител на семейство Бобови. В Япония дори го наричат цар на бобовите растения. Адзуки /азуки/ е основна култура в Китай и Япония,...
14 Септ.
3
Смилянски бобСмилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица.
Традициите...
09 Юни
Съхранение на бобБобът е култура, оцеляла през хилядолетията. Тя е изиграла важна роля в изхранването на двата континента между Атлантическия и Тихия океан. Редица археологически изследвания доказват, че още през шесто хилядолетие пр.н.е...
17 Март
Гледане на бобФасулът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят. Но не се използва само за това. В много държави се практикува гледането на боб.
Един от най-популярните методи за...
13 Януари
Готвене на смилянски бобКралят на любимата култура у нас – бобът, несъмнено е Смилянският боб. Той се готви по стара родопска рецепта. Истинският Смилянски боб се отглежда в с. Смилян. На пазара обаче с името Смилянски боб се обозначават и култури...
09 Август
Великите готвачи: Боб БлъмърДнес ще ви запознаем с един от най-ексцентричните готвачи, а именно Боб Блъмър. Роден през 1962 година в Монреал, Канада, животът на Боб не се развива както на повечето готвачи, които познаваме от телевизионния ефир....
01 Май
Как се хвърля боб?Гадаенето на боб или т.н. хвърляне на боб е древна техника за ясновидство, която някои казват, че идва от Турция, други от Египет.
За разлика от много други видове гадания, този метод всъщност не е толкова труден. На...
20 Януари
Готвене на боб МунгБоб Мунг е традиционна източноазиатска бобова култура. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии, пюрета, или да се използва като гарнитура...
08 Април
Как да консервираме бобКонсервирането на боб би ни спестило много време, а и по този начин ще имаме подръка почти готова манджа, когато бързаме. Можете да консервирате както бял боб (стар фасул), така и зелен боб.
Ако решите да консервирате...
25 Май
Отглеждане на смилянски бобЕдрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито.
Почвата в този район е песъчлива. Подготовка на земята започва на есен с изораването и напролет с торенето и правенето на вода....
28 Февр.
Как да засадим бобДа си отгледате сами боб в градината, има няколко предимства: лесна грижа, обогатяване на почвата с азот, студоустойчивост. Но за това трябва да знаете как да засадите боб, какви са моделите на отглеждане и някои други тънкости...
06 Дек.
Кулинарна употреба на черен бобФасулът е растение от семейство Бобови, което идва от Южна Америка. Той е сред растенията, които виреят практически навсякъде. Още през 16 век цяла Европа го познава.
Има много видове бобени зърна. Някои са малки,...
20 Януари
Здравословни ползи от боб адзукиБоб адзуки е малък червено-кафяв боб, който е изключително вкусен и сладък. Използва се често за направата на японски десерти. Подобно на останалите бобови култури и тази е богата на протеини, фибри и фолиева киселина...
09 Януари
Характерни особености на смилянски бобСмилянският боб е може би най-известният сорт боб у нас. Именно това е причината с името му често да се злоупотребява. Поради това е добре да знаем кои са неговите характерни особености, за да не го объркаме с някой друг,...
21 Дек.