Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Популярни украински суеверияПо-долу ще се запознаете с някои украински суеверия, които със сигурност ще ви напомнят на поверията в България.
Не подсвирквайте у дома
Забраната за подсвиркването у дома е от най-популярните украински суеверия....
21 Юли
Рецепти за профилактика на пародонтозаТези няколко рецепти ще ви помогнат за профилактика, докато не е късно, пригответе си ги и бъдете здрави!...
17 Януари
1
Бабина рецепта с коприваКато начало листата от коприва се измиват и накълцават. Накъцва се и пресният лук. Сипват се заедно в тенджерка с малко вода и се задушават.
По желание може да се сложи и лъжица олио или малко мас. Междувременно настъргваме...
22 Март
Пролетна рецепта с лападПочистете сухите чушки от семките и ги сварете докато омекнат.
Почистете лапада от жилите и бланширайте за около 3 минути в подсолена вода. Отцедете водата и го нарежете на ситно. Нарежете на ситно лука и го запържете...
30 Март
4
Украински кулешСложете на котлона тенджера с водата, посолете като заври.
Измийте зърната просо под течаща вода, след това ги сложете в купа, сипете топла вода, разбъркайте и отцедете. Направете процедурата няколко пъти, докато водата...
05 Март
Украински зразиВ млякото слагаме натрошена филия хляб. След 10-на минути слагаме каймата, подправката, яйцето и омесваме каймата.
Картофите се обелват и се сваряват, намачкват се на пюре.
Лукът се нарязва на кубчета и се запържва до...
13 Юни
Украински шницелиМесото се реже на плоски широки парчета с форма на шницели, поръсват се със сол и черен пипер и се запържват до златисто.
В отделно тиганче се запържва до златисто нарязаният на ситно лук. В тенджерка се слага нарязан...
05 Август
1
Украински козунакМаята се разтваря в малко топло мляко и малко захар. Една пета от брашното се залива с врящо мляко и се охлажда, като се разбърква, до 40 градуса. Смесва се с маята и се разбърква до появяването на мехури. Покрива се с кърпа...
05 Август
Украински кренделиМаята се смесва с малко топла вода, част от захарта и малко брашно. Оставя се на топло за 20 минути и след като шупне, се добавят яйцата и брашното.
Тестото се къса на парчета, които се разточват, поръсват се със захар...
01 Август
Украински пърженкиЯйцата се смесват със солта и постепенно се добавя брашното. Замесва се тесто, разточва се тънко и се реже на ленти с дължина 10 сантиметра и широчина 2 сантиметра.
Всяка лента се навива на руло и се притиска в средата...
26 Май
Украински рибникТестото се разрязва на две и се разточва тънко. Едната част се слага в намазана с мазнина тава и върху него се разпределя нарязаното рибно филе.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто. Смесва се с нарязаните...
25 Май
Украински БоршВ голяма тенджера се слагат червеното цвекло, морковите, ряпата, пащърнакът, керевизът, картофът, зелето, празът и зеленчуковият бульон.
Добавя се с бъркане доматеното пюре, черния пипер на зърна, дафиновия лист, оцета...
01 Дек.
3
Рецепта с чубрица при световъртежВземете 2 изравнени супени лъжици чубрица и ги залейте с 500 милилитра вода.
Оставете ги да престоят 60 минути, прецедете и пийте по една винена чаша преди ядене 3 пъти на ден.
Това се прави, докато състоянието се...
25 Януари
Украински кекс папошникМаята се разтваря с топло мляко, добавя се една трета от брашното и постепенно се добавя останалото брашно при непрекъснато бъркане. Замесва се тесто.
Добавят се жълтъците един по един, тестото се разбърква, поръсва се...
05 Август
Печени украински палачинкиЖълтъците, сметаната, захарта и половината от маслото се смесват. Кората на лимона се настъргва на ситно и се добавя към сместа. Добавя се брашното.
Изпържват се палачинки от сместа. Ябълките се обелват, нарязват се на...
03 Август
Телешко по украинскиМесото се смила, добавя се вода, колкото да го покрие, посолява се и се вари до омекване.
Покрива се с нарязани картофи, добавя се масло и брашно, всичко се разбърква и се задушава 25 минути под капак на среден огън....
03 Август
Украински меден кексБрашното, медът, захарта, 2 яйца и 1 жълтък, половината орехи, содата, олиото и сметаната се разбъркват и се замесва тесто. Оставя се се за 2 часа в хладилника.
Слага се в намазана с масло и поръсена с брашно тава и се...
03 Август
Украински кекс шкрабЯйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се брашното.
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към сместа. Тестото се излива в намазана с масло тава и се пече 40 минути на 180...
02 Август
Пържоли по украинскиПържолите леко се начукват и се посоляват.
Потапят се в разбити яйца и след това се овалват в галета.
Запържват се в масло за около 20 минути, като се обръщат само веднъж.
Нареждат се в тава, намазана с олио,...
31 Юли
Украински кюфтенца - биточкиМесото се нарязва на парченца и се смила.
Посолява се, поръсва се с черен пипер и се правят кюфтенца, които се приплескват.
Намазват се с разбити яйца, овалват се в брашно и се запържват.
Сервират се, поляти с...
30 Юли
Горещи украински пухеникиВодата се кипва заедно със солта, маслото, ванилията и захарта. Добавя се брашното и се разбърква 2 минути на котлона.
Охлажда се леко и се добавят едно по едно яйцата. Парченцата тесто се пускат в сгорещена мазнина и...
29 Юли
Украински млечни кифличкиМаята се разтваря в една трета от млякото, добавя се една четвърт от брашното и се разбърква. След 20 минути се добавят яйцата, захарта, солта, останалото брашно и се замесва тесто.
Добавя се разтопеното масло и тестото...
28 Юли