Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Какво е умами?Именно за натриевия глутамат се смята, че е причината да събужда вкуса умами. Вкусът умами прави храната да бъде ужасно апетитна и вкусна....
08 Ноем.
2
Петият вкус: УмамиУмами е един от петте основни вкуса, заедно със сладкото, киселото, горчивото и соленото. От японски умами може да се преведе като "приятен вкус"....
30 Окт.
4
Какво е умами?Вкусът на умами
Умами се превежда като приятен пикантен вкус и е описан като бульон....
09 Дек.
Няколко начина да включим Умами вкуса в нашето менюЧервените зрели домати са богати на глутаминова киселина, която е съставката, чрез която да добавите умами вкус. Вкусът на умами се засилва, когато доматите се приготвят с лук и пресни билки....
17 Август
МиринУмами и мирин
Преди да започнем да пишем за мирина, няма как да не споменем и с няколко думи и умамито и какво точно представлява то.
Умами е един от петте основни вкуса, които различава човек....
22 Март
Соевият сос: 10 неща, които може би не знаетеПетте основни вкуса - солено, кисело, горчиво, сладко и умами реагират едни с други. Всъщност именно умами допринася за усещането за соленост на ястията, а този вкус е широко застъпен в соевия сос на Kikkoman....
28 Окт.
Защо да имате вкъщи кутия с основните 6 вкусаТова са солено, сладко, горчиво, кисело и умами. Умами е специфичен вкус, който се описва като приятно пикантен. Името му е избрано от японския химик Икеда и буквално описва лютивия вкус....
31 Март
Ивичест тунецКацуобуши се приготвя от риба ивичест тунец, която е богата на динатриев инозинат, откъдето идва умами вкуса....
14 Февр.
Причини за загуба на вкусаВкусовете при човека биват пет основни - за сладко, солено, горчиво, кисело и умами....
14 Дек.
2
Ето коя е тайната пристрастяваща съставка на картофките в Макдоналдс. Няма да повярвате!Полученият от това вкус на умами добавя месна нотка към пържените картофи.
Умами е наскоро открито вкусово усещане и се приема за петия вкус наред със сладкото, соленото, горчивото и киселото....
20 Юли
Синдром на китайския ресторант - що е то?Новото вкусово усещане било наречено умами, което в превод означава вкусен, с пикантен вкус, с вкус на месен бульон.
Умами всъщност представлява петият вкус, наред със сладко, солено, кисело и горчиво....
29 Юни
Кратко ръководство за приготвяне на перфектната салатаМожете дори да направите умами вкусове - чесън, мисо и какво ли още не. Не се страхувайте да експериментирате....
05 Май
Езикът различава вкуса на калцийДоскоро се смяташе, че съществуват само пет вкуса – кисел, сладък, горчив, пикантен и умами – вкусът на сиренето пармезан и на сушени домати.
Оказва се обаче, че има повече от пет вкуса....
26 Септ.
Как да готвим гъби шийтакеТози аромат се нарича още "умами".
Аромата на гъбите шийтаке се дължи на една аминокиселина, която се съдържа в гъбите- глутамат....
16 Ноем.
За какво отговарят различните части на езикаВ последните години нарастват дискусии за наличието на 5-ти основен вкус – умами. Смята се, че той се възприема от рецептори, чувствителни към увехнали и отлежали храни....
30 Юни
Любопитни факти за приготвянето на японските ястияЯпонските кулинари не разграничават само като вкусове сладкото, соленото, киселото и горчивото, но и т. нар. умами....
04 Дек.
Особености на японската кухняДруга характерна особеност на японската кухне е, че за разлика от европейците, които като вкусове различват кисело, сладко, солено и горчиво, тук присъства и пети вкус, известен като умами....
20 Февр.
Как да приготвим прясна риба за сушиОттам се получава и петият вкус, познат от хилядолетия на японците – умами.
В първоначалния си вид този процес се прилагал за съхранение на рибата в югоизточна Азия. Там уловът се оставяла да ферментира в ориз....
28 Септ.
Най-популярните по света японски специалитетиЗа разлика от типично западноевропейската кухня, която се характеризира с припознаването на 4 вкуса като горчиво, кисело, солено и сладко, японците имат и 5-ти вкус, познат като Умами, който може да бъде определен като...
06 Август
На какви ястия се слага соев сос?Придава уникален, сложен, наситен вкус на месо, риба, сосове и зеленчуци поради високите нива на естествено умами. Използвайте го вместо готварска сол, когато готвите....
17 Май
Какво е хранителна мая?Той добавя умами, така че пикантната фонова нотка, често наричана пети вкус, подобно на солта, подобрява цялостния вкус на ястието, въпреки че не съдържа почти никакъв натрий....
07 Дек.
Гъби ШийтакеШийтаке в кулинарията
Сушените гъби Шийтаке са невероятна универсална подправка, която добавя дълбок умами вкус на ястията....
21 Дек.
Източници на глутаминова киселинаМононатриевият глутамат (MSG) е хранителна добавка, използвана за подобряване на пикантния или умами вкуса в различни кухни....
22 Май
Как да заменим любимите си храни с вегетариански?При мариноване успешно придобиват прекрасен умами вкус, когато се сложат в соев сос и оризов оцет....
28 Февр.
2
Мармалад от люти чушкиКомбинцията от пушек (печените чушки), лютивина и лайм ражда онзи невероятен вкус, за който използваме термина умами.
Мармаладът е подходящ да се поднесе със различни сирена, риби, месо....
06 Септ.