Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Брашно от елда - ползи и употребаБрашно от елда - ползи и употреба
04 Февр.
Брашното от елда се прави от смляна елда - растение, известно със своите полезни хранителни свойства. Зърната от елда могат да бъдат използвана почти по същия начин като ориза. Тя е основна съставка в много традиционни...
Замразен нахут за директна употребаЗамразен нахут за директна употреба
28 Януари
Направо вадите замразения нахут за директна употреба и готвите....
Отглеждане на елдаОтглеждане на елда
28 Януари
Елдата е една от важните зърнени култури, които са много полезни за здравето и са много вкусни при подходяща кулинарна обработка. Отглеждането на елда не е трудно, но изисква познания за някои специфични моменти в растежа...
Елда с пилешко на фурнаЕлда с пилешко на фурна
15 Ноем.
1
Пилешкото филе се нарязва на кубчета и се залива със соев сос. Оставя се за час, за да се маринова. Запържваме в зехтин, след това задушаваме с морковите, чушките и подправките под капак. Доливаме вода - 3 чаши....
Кюфтета от елда на фурнаКюфтета от елда на фурна
01 Февр.
Върху всяко се полива на тънка струйка зехтин или олио и се пекат до готовност на 200 градуса....
Кюфтенца от елда на тиганКюфтенца от елда на тиган
26 Март
Загряваме подмазан със зехтин тефлонов тиган и с помощта на лъжица правим плоски кюфтенца. Пекат се от двете страни за по 2-3 минути....
Елда (Гречка)Елда (Гречка)
23 Ноем.
14
Елдата не е зърнена култура макар, че се приготвя често като такава. У нас елдата придоби голяма популярност през последните години и макар, че някога се е използвала предимно като храна за простолюдието, днес дори и най-добрите...
Запеканка с елда на парти грилЗапеканка с елда на парти грил
18 Ноем.
Залях с яйца, сирене и кисело мляко, запекох за около 5 минути на парти грила. Естествено ястието може да се приготви във фурната с по-голямо съотношение продукти....
Пилешки сърца с елда на фурнаПилешки сърца с елда на фурна
02 Окт.
Сърцата се сваряват със солта. В тиган се запържва лукът. Прибавят се сварените сърца, нарязаните картофи, елдата и се бърка 5-10 мин. Ръси се пиперът и чубрицата. Изсипват се продуктите в тава, долива се прецеденият...
Съвети при приготвяне на елдаСъвети при приготвяне на елда
05 Февр.
Все по-често срещаме рецепти, приготвени с така полезната елда, или т.нар. гречка. Тук в стегнат стил, кратко, точно и ясно, ще ви представя някои основни моменти в приготвянето на елда в кулинарията. Ако ястието е...
Диета с елдаДиета с елда
10 Януари
Има няколко режима с елда – единият от тях е монодиета, тоест през цялото време се храните единствено с елдата. Позволени са и напитки като зелен чай, разбира се вода, айран, но само ако маслеността на млякото е 1 %. Зърната...
Елда с яйца и спанак на фурнаЕлда с яйца и спанак на фурна
30 Април
Печем в загрята фурна на 180°C 15-18 минути, докато яйцето стегне. Вкусно и здравословно за любителите на елда! Елдата с яйца и спанак на фурна е готова....
Кюфтенца на фурна върху канапе от елдаКюфтенца на фурна върху канапе от елда
19 Юни
Поставяме получената смес върху кюфтенцата и печем до образуване на коричка на кюфтенцата на фурна върху канапе от елда....
Спанак с елда или ориз на тиганСпанак с елда или ориз на тиган
14 Юли
Сервираме спанак с елда или ориз на тиган с гарнитура от доматки на филийки или друго по ваш вкус....
Шарена елда с кориандър и зеленчуци на оризоваркаШарена елда с кориандър и зеленчуци на оризоварка
01 Дек.
Сипваме я в съда на оризоварката. Към нея добавяме зеленчуците: морковените кръгчета, начупения карфиол и нарязаните на ситно картфо, лук, червени чушки и тиквичката....
Как се готви елдаКак се готви елда
31 Март
9
Елдата е наричана още гречка и е продукт, който не е типичен за българската национална кухня. За нейна родина се смята Индия, а е изключително полулярна в Русия. Елдата е много полезна и дори се приема като заместител...
Подходящи подправки за елдаПодходящи подправки за елда
15 Ноем.
Елдата е много вкусна, но още по-вкусна е, ако към нея се добавят подправки. Някои от тях са куркума, копър, кардамон, джинджифил и някои смеси от подправки, подходящи за елда. А ето и няколко думи по отделно за ароматите...
Здравословни рецепти с елдаЗдравословни рецепти с елда
23 Май
3
Елдата е много полезна, но често незаслужено пренебрегвана от домакините зърнена култура. Тя зарежда организма с бавни въглехидрати и създава чувство за ситост за дълго време. С елда се приготвят вкусни и полезни ястия...
Руска диета с елдаРуска диета с елда
25 Ноем.
Диетата с елда заема специално място сред диетите за отслабване в Русия. Тя се счита за най-простата и достъпна, включително евтина монодиета. Особеността на елдата е, че е подходяща както за здравословна диетична храна...
Диета елда със сиренеДиета елда със сирене
09 Февр.
Никога не е твърде рано да започнете подготовката за лятното си тяло. Защото каквото и да си говорим - никой не иска да разхожда по плажа отеснели бански и телеса, които преливат от тях. В борбата с излишните килограми...
Кулинарна употреба на ПрошутоКулинарна употреба на Прошуто
30 Юни
Прошутото е едно от най-прочутите италиански деликатеси. То представлява вид шунка, която е от свински бут и се маринова в определени условия. За да се получи прошутото, което познаваме днес, шунката се налага със сол и...
Кулинарна употреба на резенеКулинарна употреба на резене
26 Април
Има два вида култивирано резене, чиято употреба се различава. То бива луковично и обикновено. Обикновеното резене се използва най-често. В кулинарната традиция от него се използват семената и листата....
Кулинарна употреба на амарантКулинарна употреба на амарант
02 Април
През последните години все повече се говори за здравословно хранене и специалистите се присещат за отдавна забравени продукти, които са били ценени още в древността. Типичен пример за това е амарантът. Той представлява...
Кулинарна употреба на физалисКулинарна употреба на физалис
30 Март
Кулинарната употреба на физалис се състои най-вече в декорирането на торти, сладкиши и кремове, както и за украсата на плодови салати и коктейли....
Кулинарна употреба на тефКулинарна употреба на теф
10 Март
Разбърква се, оставя се за около 5 минути да поеме водата и е готов за употреба. И изобщо - свареният теф може да се готви като всяка друга житна храна....