Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Чушки с натриев бензоатЗалейте с охладената марината и най-отгоре сипете малко олио, в което е разтворен натриевият бензоат....
04 Окт.
Бърза туршия с натриев бензоатЗабележка: Натриевият бензоат не се разтваря веднага като се изсипе - в туршията се разтапя постепенно....
11 Дек.
Натриев бензоатСтранични ефекти и рискове от натриев бензоат
Има рискове от употребата на натриевия бензоат, особено ако се приема в големи количества или се смесва с други вещества....
18 Януари
Натриев бензоатПолзи от натриев бензоат
Както вече добре знаете, натриевият бензоат се употребява в качеството си на консервант, тъй като способства за запазването на свежестта на продуктите....
15 Дек.
1
Приложение на натриев бензоат в кулинариятапродукти, на които пише, че съдържат натриев бензоат и витамин С....
24 Януари
1
Защо комбинацията натриев бензоат с витамин С е канцерогеннаНяма и информация за ефектите от многократното поглъщане на натриев бензоат в организма....
26 Август
Как се пресича туршия с натриев бензоатЕдин от начините да го направите е с натриев бензонат - по 1 грам на литър течност....
23 Март
Как се разтваря натриев бензоат за кисело зелеЕто как се добавя и разтваря натриевият бензоат в домашни условия:
Веднага когато саламурата отгоре започне да побелява, се слага натриев бензоат към киселото зел....
07 Февр.
Замразен нахут за директна употребаНаправо вадите замразения нахут за директна употреба и готвите....
28 Януари
Натриев нитритУпотреба на натриев нитрит
Натриевият нитрит се използва широко в производството на колбаси и пушени меса за придаването на техния характерен розово-червен цвят....
18 Окт.
1
Канцерогенният натриев нитритНатриев нитрат – селитра, се добавя към месата с цел да запази розовия цвят на колбасите. Вместо него обаче може да се употреби натриев нитрит. Той има солен вкус и трудно може да се различи от готварската сол....
27 Ноем.
4
Натриев дисбаланс в организмаУпотребата на сол с храната трябва да е премерена – нито прекаленият прием, нито отказът от солта са полезни за човешкия организъм....
04 Март
Продуктите, които съдържат натриев глутаматВремената се променят, екологията и технологиите – също, сега са модерни вкусните, но често и нездравословни храни. Много от нас просто не мислят за това, което ядат. А да се мисли и изучава този въпрос, си заслужава....
04 Юли
1
НатрийПредозиране с натрий
Свръхпредозиране с натрий, което означава над 13-14 грама дневно се считат за токсични. Прекомерната употреба на готварска сол причинява повишено артериално кръвно налягане....
19 Март
2
Кулинарна употреба на ревенРевенът е широколистно растение, много подобно на киселеца. Той се съчетава идеално с джинджифил, кисело мляко, картофи и спанак, макар да не е много популярен в българската кухня. Гастрономите, които вече са опитвали...
01 Май
Кулинарна употреба на исопИсоп е изключително ароматно тревисто растение с тъмносини цветове. У нас се среща предимно в Белоградчика област. Използва се както като билка, така и като подправка.
Билката исоп се прилага при възпаления от типа на...
18 Март
Кулинарна употреба на суроваткатаМлечната суроватка или т. нар. цвик е често подценявана и смятана за отпадъчен продукт. Истината е, че тя може да използва изключително успешно както в кулинарията, така и в козметиката.
Суроватката е изключително...
13 Окт.
Кулинарна употреба на ПрошутоПрошутото е едно от най-прочутите италиански деликатеси. То представлява вид шунка, която е от свински бут и се маринова в определени условия. За да се получи прошутото, което познаваме днес, шунката се налага със сол и...
30 Юни
Кулинарна употреба на ескаролаЕскарола е зеленолистен зеленчук, член на семейството на цикорията. Има широки, зелени, къдрави листа и леко горчив вкус. Може да се консумира както сурова, така и сготвена.
Ескарола е по-малко горчива в сравнение с...
25 Февр.
Кулинарна употреба на камутКулинарната употреба на камут изисква предварителна обработка. Една нощ преди това трябва да се накисне във вода. След това се вари във вода, като съотношението трябва да е 1:5....
20 Януари
Кулинарна употреба на рожковРожков представлява растение от семейството на бобовите култури. За разлика от повечето от тях то е сладко. Шушулките му, изсушени и смлени, са отличен заместител на познатото ни какао.
Вечнозеленото растение...
24 Ноем.
Кулинарна употреба на нектариниИмето на нектарините идва от гръцката дума нектар. Те зреят през лятото и носят неописуема наслада.
Често нектарините биват бъркани с голата праскова. Те принадлежат към семейството на прасковите, черешите и кайсиите...
15 Юни
Кулинарна употреба на резенеИма два вида култивирано резене, чиято употреба се различава. То бива луковично и обикновено.
Обикновеното резене се използва най-често. В кулинарната традиция от него се използват семената и листата....
26 Април
Кулинарна употреба на амарантПрез последните години все повече се говори за здравословно хранене и специалистите се присещат за отдавна забравени продукти, които са били ценени още в древността. Типичен пример за това е амарантът. Той представлява...
02 Април
Кулинарна употреба на физалисКулинарната употреба на физалис се състои най-вече в декорирането на торти, сладкиши и кремове, както и за украсата на плодови салати и коктейли....
30 Март