Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Най-вкусните супи с фидеНяма как да не знаете какво представлява фидето, което използваме при направата на любимите ни супи. Но надали сте запознати с факта, че названието на тези тънки, подобни на нишки пръчици от тесто, идва от Испания....
30 Окт.
Фиде - какво трябва да знаемКазват, че супата е ястие за душата. А коя е душата на супата?
Някои може би са се досетили, това е фидето. Какво би била една супа без засищащата и неочаквано вкусна нейна съставка - фидето?
Това макаронено изделие...
09 Май
Сладко фидеЗапържете натрошеното фиде в малко олио, докато порозовее.
Прибавете 4 чаени чаши хладка вода, захар и ванилия. Бъркайте докато се стопи захарта.
Изпечете в загрята до 200 градуса фурна.
Когато водата изври, залейте...
10 Януари
Чорбичка с фидеВ тенджера се слага маслото да се разтопи.
Добавя се брашното и леко се запържва.
След това се добавя доматен сок и пак се запържва.
Добавя се вода и се разбърква.
Когато започне да ври, се добавят фиде, сол...
15 Февр.
Баница с фидеСмесваме всички продукти заедно, без корите.
Оставяме малко да си почине и слагаме в една тава едната кора.
Слагаме сместа, отгоре слагаме и втората кора, поливаме малко с олио и слагаме да се пече....
06 Февр.
Пилаф с фидеВ един дълбок незалепващ тиган слагаме малко мазнина и запържваме за фидето, докато си промени света. След като е готово, отделяме в една чиния и се заемаме с измиването на ориза.
В дълбока купа слагаме ориза и измиваме...
17 Април
Какво е арпа фиде?Все още има много домакини у нас, които не са опитвали да приготвят някое апетитно ястие с арпа фиде, защото не са запознати с този продукт.
Често арпа фидето, познато също като критараки или орзо, бива бъркано с различните...
24 Януари
Как се пържи фиде?Пърженото фиде е интересна добавка към различни ястия. В някои култури се сервира с рибни ястия или доматени супи.
За приготвянето на пържено фиде са ви необходими малко продукти и търпение. Ето как се пържи фиде!...
02 Юли
Пържено фиде с патешкоНакъсайте месото от патешкото бутче конфи на малки парчета. Рендосайте домата. Нарежете лука на дребно.
Разтопете мазнината в тиган. Добавете лука и го запържете за кратко.
Отцедете водата от гъбите, но не я хвърляйте...
01 Февр.
Агнешка супа с фидеВ тиган с малко олио задушете нарязаното месо. Добавете лука, моркова и чушката.
След като поомекнат, добавете домата/доматено пюре и налейте вода. Оставете супата да ври до омекване на месото и зеленчуците.
Прибавете...
13 Януари
Вкусна баница с фидеНакисваме 2 шепи фиде в топла вода за 15 мин.
Смесваме всички останали продукти и добавяме фидето.
Изсипваме сместа с тавата (използваме хартия за печене).
Печем мързеливата баница около 40 минути във фурна на 200...
22 Юли
Пилешка супа без фидеСваряваме пилешките бутчета. Щом се охладят, обезкостяваме на малки късчета. Добавяме месото в дълбока тенджера, прибавяме нарязаните на кубчета моркови и картофи, почистения и измит ориз.
Наливаме бульона в, който сме...
23 Август
Гъбена супа с фидеИзмиваме и нарязваме гъбите на ивички. Лукът и морковът нарязваме на малки кубчета и ги слагаме да се запържат в мазнината за около 3-4 минути, като бъркаме да не загори.
След това прибавяме и гъбите като пържим още 1-...
24 Февр.
Винен кебап с фидеМесото се измива и се нарязва на малки парченца. Лукът се нарязва на ситно. В тенджера се загрява олио, в което се изсипва лукът. Добавя се измитото месо и солта.
Задушават се до изпаряване на отделената от продуктите...
19 Януари
Доматена супа с фидеДоматите се настъргват на ренде. Загрява се олио. Запържват се домати и морковите, нарязани на парчета.
Поръсваме със сол и захар, да убие киселия вкус, ако доматите са кисели.
Налива се вода около един литър и оставяме...
28 Май
Гъбена чорба с фидеСипете в тенджера 2 литра вода и оставете да заври. Прибавете нарязаните на дребно праз лук и моркови и нарязаните на полумесеци гъби.
Овкусете със сол, зеленчукова пикантина и олиото.
След като поомекнат зеленчуците...
26 Ноем.
Яйчена супа с фидеСлагаме да заври един литър посолена вода. Прибавяме краве масло и фидето. Разбъркваме и оставяме да се вари без да похлупваме с капак, за да не изкипи супата.
Варим приблизително 15 минути, а през това време нарязваме...
31 Юли
Картофена супа с фидеКартофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета.
Морковът и лукът се настъргват и задушават в олиото. Като поемекнат малко, се добавя вода и се добавят картофите и пиперката, нарязана на ситно.
Като заври водата...
20 Март
Картофени топки с фидеОбелваме картофите, нарязваме ги на едро и ги сваряваме. Изваждаме ги от водата и ги пасираме, към тях прибавяме жълтъка на яйцето.
Размесваме сместа и овкусяваме със сол, кимион, черен пипер. Накрая добавяме изварата...
25 Март
Ориз със запържено фидеВ дълбок тиган запържваме ситно нарязания кромид и фидето до златисто.
Към него прибавяме ориза и оставяме за 2-3 минути до прозрачност на ориза. Добавяме черен пипер и хладка вода в съотношение 3:1 (вода:ориз).
Оставяме...
08 Септ.
Арпа фиде със свинскоВ дълбок тиган запържваме месото, нарязано на късове. След това прибавяме нарязаните лук, морков и пиперки. Оставяме зеленчуците да се задушат при месото.
Когато променят цвета си, изсипваме арпа фидето и доливаме около...
11 Февр.
2
Арпа фиде с кюфтенцаВ купа омесете каймата с яйцето, галетата, черния пипер, нарязан пресен магданоз и сол на вкус.
Оформете малки кръгли кюфтенца и ги оваляйте в брашно. Изпържете ги до готовност.
В друг съд сложете рендосаните домати...
01 Май
Задушен ориз с фидеЛукът се нарязва на ситно и задушава в три супени лъжици зехтин.
След като омекне, към него се прибавя фидето. Разбърква се и се готви, докато стане златисто.
Прибавя се чаша измит ориз, разбърква се на няколко пъти...
15 Август
Източен ориз с фидеВ тиган се поставя олиото, да загрее, и се поставя начупеното фиде да се запържи до златисто, като се разбърква непрекъснато, за да се запържи равномерно.
Оризът се измива. Добавя се и той да се запържи за няколко минути...
29 Август
Арабски ориз с фидеВ дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се пуска фидето.
При непрекъснато бъркане го запичаме до златисто.
След това се добавя оризът и се бърка, докато стане прозрачен.
Подправя се със сол и черен пипер и...
15 Дек.