Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Какво е цвик?Цвик - това е естествен млечен серум. Представлява един от основните протеини в млякото. Той съдържа млечни протеини, млечна зхар и минерални соли.
Цвикът е известен и като суроватка.
Цвикът представлява полупрозрачна...
28 Април
Квас от червено цвекло - супернапитката, която отново е на модаВижте как с ферментирала напитка от червено цвекло да нормализираме кръвното налягане, независимо дали е ниско или високо + многократно изпробвана рецепта.
Всички се чували за ползите за здравето от консумацията на червено...
21 Февр.
Тракийски цвикникИмето е малко странно, нали? !
Цвикник е традиционно печиво от кухнята на Пловдивското село Труд. В северняшката кухня пък го наричат "ситник" или "ситница", защото сиренето се натрошава на ситно, но автентично се замесва...
30 Окт.
Суроватка - лекарство за тялото и душатаМлечната суроватка, по-позната ни като цвик, често се смята за остатъчен продукт, който се изхвърля. Но не бързайте – този продукт е не само използваем, но и необходим, както в кулинарията, така и в козметиката.
Суроватката...
27 Септ.
1
Д-р Мермерски: Здравето се пази с тези храни!Много хора са чували името на Пиер Дюкан и на неговата протеинова диета или това на Робърт Аткинс и свързаната с името му въглехидратна диета, но в сянка остава името на нашия виден проф. д-р Мермерски, който е автор на...
15 Май
Как да запазим сирене в солена вода?Все повече домакини се оплакват, че имат проблеми със съхранение на сирене, закупено от магазина. Всъщност всички ние сме се сблъсквали с този проблем. Ако оставим закупеното сирене в найлонов плик или в пластмасов съд...
08 Дек.
Кулинарна употреба на суроваткатаМлечната суроватка или т. нар. цвик е често подценявана и смятана за отпадъчен продукт. Истината е, че тя може да използва изключително успешно както в кулинарията, така и в козметиката.
Суроватката е изключително...
13 Окт.
СуроваткаСуроватката представлява естествен млечен серум, който се получава като отпадъчен продукт при производството на различни млечни продукти. Позната е още като цвик.
Суроватката се получава при пресичане на казеина,...
02 Септ.
Домашно прясно сирене с доматен сосПърво започваме с приготвянето на сиренето:
Наливаме прясното мляко в дълбока тенджера и го кипваме. Варим го 5 минути, като постоянно разбъркваме, за да не загори. Добавяме киселото мляко и лимоновия сок и разбъркваме....
02 Май
Ярмеева чорбаМного са гозбите от българската традиционна кухня, които се приготвят със зелев сок (саламурата на ферментиралото/ензимирало зеле). Самият зелев сок в различните региони на страната се нарича по различен начин: армеева чорба...
17 Ноем.
Домашно козе сирене по бабина рецептаЗа да си направите козе сирене, ще ви трябва добро домашно козе мляко. В София няма как да си отглеждам кози, а моето семейство обожава козе сирене и взех че отидох до близкото село. Купих си две шишета прясно издоено мляко...
18 Юли
6