Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Червена супа с ряпаМорковът, лукът, чесънът, целината и солта се сваряват във водата.
Ряпата, цвеклото и зелето се нарязват на дребно и се задушават в мазнината.
Добавят се към супата и се оставят за половин час на слаб огън.
Готовата...
30 Май
За какво е полезна червената ряпаВъншната ѝ обвивка може да бъде бяла, кафява, черна, червена и жълтеникава или виолетова. Червената ряпа притежава изключителни лечебни свойства.
Тя е изключително ценно подмладяващо средство....
15 Март
2
Черна ряпаЧерната ряпа /Raphanus sativus niger/ представлява двугодишно кореноплодно растение, което през първата година образува листна розетка и кореноплод, а през втората сформира цветоносно стебло. Черната ряпа е разпространена...
24 Септ.
Бяла ряпаБялата ряпа е изпитано средство срещу запек и лениви черва. Тя се употребява много често при респираторни заболявания, понеже спомага за лесното отделяне на заседналия в дробовете жилав секрет....
30 Август
Ряпа ДайконТози вкус е по-мек от вкуса на силно лютивата червена ряпа, много е вкусен и сочен, както и хрупкав. Сортът определя вкуса при дайкона....
05 Септ.
Салата от черна ряпа, ряпа дайкон и морковиНастъргваме черната ряпа и изстискваме сока й.
Настъргваме ряпата дайкон и я смесваме с настърганата черна ряпа и настърганите моркови.
Посоляваме и подправяме с оцет, зехтин и черен пипер.
Оставяме да отлежи 2...
25 Февр.
Ряпа със сосНарежете лука на тънки полумесеци, а морковите - на тънки кръгчета. Запържете ги в олиото до светло карамелен загар и добавете чесъна, нарязан на едро, щипка сол и едната лъжица оцет. Бъркайте минута-две.
Докато се запържват...
21 Ноем.
1
Ордьовър от ряпаИзмиваме добре ряпата и белим. Издълбаваме в средата, да получим по-голям отвор, и слагаме да се поварят в посолена вода с 2 с.л. оцет. Внимаваме да не се преварят.
Изваждаме от водата и оставяме да се отцедят и охладят...
18 Ноем.
Пюре от ряпаВарете в подсолена вода обелената и измита ряпа, докато напълно омекнат.
Пасирайте сварените репи, прибавете маслото, млякото или каймака, галетата, яйцата и разбъркайте добре.
Прехвърлете готовото пюре в тавичка или...
03 Ноем.
Ряпа със сметанаОбелете ряпата и я нарежете на тънки филии. Запържете маслото и добавете ряпата. Поръсете със сол и ситно нарязания магданоз. Захлупете с капак и оставете да ври в собствен сос.
Ако е необходимо добавете малко бульон....
29 Окт.
Огретен с ряпаОбелените и почистени сладки картофи и ряпата се нарязват на кубчета, слагат се в тенджера и се задушават с малко вода 15 минути, докато омекнат.
Излишната вода се отцежда и омекналите батати и ряпа се прехвърлят в огнеупорно...
15 Септ.
Отглеждане на черна ряпаПоради наличието на голямо количество фибри, репите подобряват храносмилането, стимулират червата. А също действат тонизиращо на организма....
23 Август
Червена цитронадаЯгодите се измиват и почистват, ако е нужно. Слагат се в блендер и се смилат, така че да се получи гладка течност. Тя може да се прецеди по желание, или да се използва така.
Налива се в кана и се миксира с прясно изцедения...
17 Окт.
Червена лещаКогато лукът стане прозрачен, добавете наситнения чесън, кимиона и червен пипер. Към тях прибавете наситнените или пасирани домати, зеленчуковия бульон и дафиновия лист....
08 Март
13
Червена супаЗеленчуците се настъргват или нарязват на ситно. Лукът се запържва в маслото. Добавят се цвеклото, картофите, морковът и млякото.
Посоляваме и доливаме с вода. Овкусяваме с черен пипер, кимион или други подправки по избор...
02 Май
Червена салатаНакълцайте шунката на малки парченца. Цвеклото се измива добре и се слага във фурната да се пече. Обелва се и се нарязва на парчета.
Лукът се накълцва и се запържва заедно с хряна в малко мазнина. Шунката, цвеклото и...
17 Септ.
Червена цикорияГлавите на червента цикория се измиват добре и подсушават. Отрязва се края на стъблото и всяка цикория се отрязва по дължина на четири парчета....
10 Дек.
Червена СангрияЧервена Сангрия бързо ще се превърне в любимата алкохолна напитка на вашето парти....
22 Ноем.
Червена салатаНакълцайте шунката на малки парченца. Цвеклото се измива добре и се слага във фурната да се пече. Обелва се и се нарязва на парчета.
Лукът се накълцва и се запържва заедно с хряна в малко мазнина. Шунката, цвеклото и...
17 Септ.
Червена БоровинкаИзбор и съхранение на червени боровинки
Купувайте червени боровинки, които имат наситен цвят и без следи от разваляне....
05 Февр.
2
Червена детелинаСъбиране и съхранение на червена детелина
С лечебни цели се събират надземните цъфтящи части на червена детелина....
14 Юли
1
Червена ЛещаГотвене на червена леща
Червената леща е начин да се обогати и разнообрази менюто, като е подходяща и за чувствителен стомах.
Достатъчни са 12-15 минути на червената леща, за да уври....
22 Окт.
Студен борш с ряпаЦвеклото се обелва и се реже на ивици, зелето и лукът се режат също на ивици и се заливат с 2 чаши вряла вода.
Вари се 15 минути. Изстудява се, добавя се настърганата ряпа и солта, добавя се 1 чаша студена преварена вода...
10 Юни
Свинско месо с ряпаСлед това прибавяме останалата свинска мас, сухите червени чушки и червения пипер. Оставяме на котлона ястието за още десетина минути, след което го сваляме от огъня....
13 Дек.
Карпачо от бяла ряпаЗа финал поръсете и с едрата сол на люспи, предварително смесена с малко червен пипер (за да полепне пиперът към солта и да бъде по-красива декорацията, смесете ги с леко влажни пръсти)....
10 Май
2