Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Сос към зеленчукови ястияСос към зеленчукови ястия
02 Дек.
Сервираме към зеленчукови ястия, много е подходящ за картофи, тиквички или патладжан, може и с други....
Сос за рибни ястияСос за рибни ястия
21 Ноем.
1
Ядките се смилат, разбъркват се с чаша вода и се пасират. Разбива се маслото, към което се добавят един по един жълтъците и към тях се прибавя получената смес от бадемовите ядки, малко оцет, захар и сол на вкус. Всичко...
Зеленчукова подправка за ястияЗеленчукова подправка за ястия
19 Окт.
Всички продукти се почистват много добре. Отстраняват се дръжките и семките им и се нарязват на ситно. Към тях прибавяме ситно нарязаните лук, копър, магданоз и целина. Доматите и морковите си настъргват и се добавят към...
Сос за рибни ястияСос за рибни ястия
21 Ноем.
1
Ядките се смилат, разбъркват се с чаша вода и се пасират. Разбива се маслото, към което се добавят един по един жълтъците и към тях се прибавя получената смес от бадемовите ядки, малко оцет, захар и сол на вкус. Всичко...
Лесни и вкусни ястия с гъби кладницаЛесни и вкусни ястия с гъби кладница
21 Март
За любителите на лютото, можем да предложим: Пикантно ястие с гъби кладница Необходими са ви: 250 гр. гъби, аспержи, 2 яйца, пиперки, холандско сирене Начин на приготвяне: Измивате и нарязвате гъбите....
Копривен сос за зеленчукови ястияКопривен сос за зеленчукови ястия
10 Май
Копривеният сос за зеленчукови ястия е готов....
Домашно приготвена заготовка за ястияДомашно приготвена заготовка за ястия
11 Окт.
Ще получите идеална вкусна заготовка, подходяща за всякакви ястия....
Чеснов сос за рибни ястияЧеснов сос за рибни ястия
23 Март
Пресовайте чесъна. Загрейте 2 с.л. масло и сложете чесъна съвсем за кратко и добавете брашното. Бъркайте и запържете брашното. Оставете запръжката настрана да изстине. Разредете при непрекъснато бъркане с телена бъркалка...
Червен сос за основни ястияЧервен сос за основни ястия
02 Ноем.
Приготвяне на домашен демиглас бульон: Начупваме костите и запържваме се от всички страни. Прибавяме нарязаните зеленчуци. Потъмнелите кости прехвърляме в тенджера и се долива гореща вода. Варят се 4 часа на бавен огън...
Млечен сос за солени ястияМлечен сос за солени ястия
25 Юни
Разбиваме брашното с маслото, постепенно добавяме горещото мляко и бъркаме, докато брашното се разтвори добре. Слагаме на котлона и варим 10-15 минути при слабо кипене. Накрая добавяме захар, сол и прецеждаме....
Стерилизирана заготовка за ястия с тиквичкиСтерилизирана заготовка за ястия с тиквички
20 Юни
1
А и понякога се забравя, че има сол в консервата и ястията се пресоляват. * По преценка и вкус можете да добавите и магданоз....
Основен бадемов сос за рибни ястияОсновен бадемов сос за рибни ястия
27 Април
Може да съхранявате основния бадемов сос за рибни ястия в хладилник....
ГъбиГъби
05 Окт.
1
Ако искате да прибавите гъбите към салата, яхния, пица или някое друго ястие, препоръчваме да ги сотирате предварително и да ги добавите в края на готвенето на основното ястие....
Гъби КладницаГъби Кладница
02 Юни
4
Кладницата (Pleurotus ostreatus) е гъба от род Кладница, спадаща към вида базидиева гъба. В определен стадии от развитието си този вид бухалковидни имат цилиндрични и други израстъци, които се наричат базидии и където са...
Гъби ШийтакеГъби Шийтаке
21 Дек.
Шийтаке в кулинарията Сушените гъби Шийтаке са невероятна универсална подправка, която добавя дълбок умами вкус на ястията....
Отравяне с гъбиОтравяне с гъби
02 Април
1
Отравянето с гъби представлява увреждане на организма след консумация на определен вид отровна гъба, която съдържа специфични токсични вещества. Отравянията с гъби обикновено са остри и се проявяват с различни симптоми...
Непознатите гъби: ТръбенкатаНепознатите гъби: Тръбенката
16 Май
Гъбата Тръбенка носи интересно име, което се дължи на специфичната ѝ структура и морфология. Латинското ѝ наименование е Craterellus cornucopiodes, а тя спада към семейство Gomphaceae. Тази интересна гъба има фуниевидна...
Отравяне с гъбиОтравяне с гъби
11 Юни
Отравянето с гъби представлява опасно увреждане на организма, получаващо се след консумиране на вид отровна гъба, която съдържа специфични токсични вещества. Обикновено отравянето с гъби е остро състояние и се проявява...
Отровните гъби: Петниста мухоморкаОтровните гъби: Петниста мухоморка
14 Окт.
Един от членовете на голямото семейство на отровните гъби мухоморка е Петнистата мухоморка или още наричана Пантерка. Може да я видите от края на пролетта до oктомври месец. Разпространена е главно в широколистни и...
Неядливите гъби: Сапунена гъбаНеядливите гъби: Сапунена гъба
06 Окт.
Сапунената гъба може да чуете и под наименованието Сапуненка. Среща се по високите части на планините, широколистните и иглолистни гори и също така в низините. Най-често може да се натъкнете на Сапуненка в края на лятото...
Подходящите подправки за гъбиПодходящите подправки за гъби
12 Окт.
Гъбите търпят всякаква топлинна обработка и са подходящи както за самостоятелна консумация, така и като добавка към много ястия. Важно условие за добрия вкус на гъбите са подправките....
Ядливи и отровни гъбиЯдливи и отровни гъби
01 Февр.
4
Съществуват много видове гъби, но някои от тях са изключително отровни и дори гъбари, които имат опит, натрупан с години, могат да сбъркат и да съберат отровни гъби. Знае се, че дори една отровна гъба да има в общата маса...
Непознатите гъби: Гъба АнасонкаНепознатите гъби: Гъба Анасонка
17 Май
Гъбата с интересно име Анасонка носи латинското наименование Clitocybe odora и принадлежи към семейство Tricholomataceae - Есенни гъби. Името ѝ се дължи на силната миризма на анасон, заради която някои хора са я нарекли...
Непознатите гъби: Гъба ЛисичкаНепознатите гъби: Гъба Лисичка
15 Май
Лисичка е интересно име за гъбка. Непозната е, както много други гъби в България. Нейното латинско наименование е Clitocybe gibba, принадлежи към семейство Tricholomataceae - Есенни гъби. Позната е още под името фуниевидна...
Непознатите гъби: Седефена гъбаНепознатите гъби: Седефена гъба
11 Май
Седефената гъба в България е наречена още Снежанка. Носи латинското наименование Hygrophorus eburneus и принадлежи към семейство Hygrophoraceae. Гуглата на седефената гъба е полукълбовидна, когато гъбата е млада и изпъкнала...