Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ПразТова е един от видовете лук, които се използват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като практически е наличен през цялата година....
07 Дек.
Сос към зеленчукови ястияСервираме към зеленчукови ястия, много е подходящ за картофи, тиквички или патладжан, може и с други....
02 Дек.
Сос за рибни ястияЯдките се смилат, разбъркват се с чаша вода и се пасират.
Разбива се маслото, към което се добавят един по един жълтъците и към тях се прибавя получената смес от бадемовите ядки, малко оцет, захар и сол на вкус. Всичко...
21 Ноем.
1
Зеленчукова подправка за ястияВсички продукти се почистват много добре. Отстраняват се дръжките и семките им и се нарязват на ситно. Към тях прибавяме ситно нарязаните лук, копър, магданоз и целина.
Доматите и морковите си настъргват и се добавят към...
19 Окт.
Сос за рибни ястияЯдките се смилат, разбъркват се с чаша вода и се пасират.
Разбива се маслото, към което се добавят един по един жълтъците и към тях се прибавя получената смес от бадемовите ядки, малко оцет, захар и сол на вкус. Всичко...
21 Ноем.
1
Домашно приготвена заготовка за ястияЩе получите идеална вкусна заготовка, подходяща за всякакви ястия....
11 Окт.
Чеснов сос за рибни ястияПресовайте чесъна. Загрейте 2 с.л. масло и сложете чесъна съвсем за кратко и добавете брашното. Бъркайте и запържете брашното.
Оставете запръжката настрана да изстине. Разредете при непрекъснато бъркане с телена бъркалка...
23 Март
Червен сос за основни ястияПриготвяне на домашен демиглас бульон: Начупваме костите и запържваме се от всички страни. Прибавяме нарязаните зеленчуци.
Потъмнелите кости прехвърляме в тенджера и се долива гореща вода. Варят се 4 часа на бавен огън...
02 Ноем.
Млечен сос за солени ястияРазбиваме брашното с маслото, постепенно добавяме горещото мляко и бъркаме, докато брашното се разтвори добре.
Слагаме на котлона и варим 10-15 минути при слабо кипене.
Накрая добавяме захар, сол и прецеждаме....
25 Юни
Стерилизирана заготовка за ястия с тиквичкиА и понякога се забравя, че има сол в консервата и ястията се пресоляват.
* По преценка и вкус можете да добавите и магданоз....
20 Юни
1
Основен бадемов сос за рибни ястияМоже да съхранявате основния бадемов сос за рибни ястия в хладилник....
27 Април
Повече праз, по-малко холестеролВ наши дни праз лукът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е целогодишен. Също е много използван и за пресни салати и аранжировки....
30 Април
2
Вкусни постни манджи с празФранцузите считат вкуса на праза за изтънчен и неслучайно той е главна съставка в тяхната основа за супи и зеленчукови ястия, наречена мирпоа - праз/лук, моркови и целина....
25 Март
Праз лук - много полезен зеленчук!Зеленчукови ястия, пиле, риба, кюфтета и зърнените храни са най-често консумираните. Карфиол, праз лук, спанак и зеле са готвят най-често – пържени или манджички, и са много полезни....
28 Май
Какво да сготвя с праз?Празът е една от основните храни на българина и е неизменна съставка в почти всяко ястие. Може да се намери почти през цялата година, но е най-популярен от ноември до април....
07 Февр.
Как да си замразим празСтудено е, а на нас ни се иска да похапнем от всичко и да излизаме колкото се може по-рядко. Разбира се, задълженията не ни позволяват да се отпуснем чак толкова, но пък през отминалите празници имахме удоволствието да...
17 Януари
Праз лук срещу полови проблемиНаред с чесъна и лука, празът със своите сулфиди проявява широкоспектърно действие.
Предотвратява растежа на микробите, възпрепятства възникването на рака, спира образуването на вредни радикали, предотвратява възпалителните...
29 Април
Как се задушава праз?Празът е подходящ за много ястия - както месни, така и безмесни, тестени и други. В повечето от тях е нужно той да бъде задушен, тогава ароматът му става по-наситен....
17 Януари
Как се съхранява праз?Праз лукът е много разпространен в нашата страна и намира приложение в редица рецепти. Празът е изключително ценен източник на витамин А и С, минерали и други полезни вещества. За да се наслаждавате на ползите и вкуса...
31 Окт.
Вкусотийки с праз за жълти стотинкиКогато настъпва есента, започваме леко да се натъжаваме, защото ще забравим за слънчевите селски домати от домашната ни градина, за свежите краставици, домашно отгледания пипер и какво ли още не. Но не е нужно да се натъжавате...
13 Ноем.
Тънкости при готвенето на праз лукПразът може да използвате в много и най-различни ястия. Той е заместител на лука и може да се консумира сготвен или суров....
10 Април
Засаждане и отглеждане на праз в градинатаПразът (Allium porrum на латински) е популярен зеленчук, който често се засажда в домашните градини. Този вид лук е труден за отглеждане. Основното му изискване е да създадете най-добрите условия за отглеждане на растението...
06 Април
Зимните салати с праз - постни и страшно апетитни!Праз има навсякъде по пазари и магазини, което ни и вдъхнови да ви предложим рецепти за салата с праз. За да бъде още по-вкусна салатката, към нея сме добавили и люти чушлета.
Тези, които не обичат люто, просто няма да...
15 Януари
Вегетарианско царство: Икономични и вкусни кюфтета от празВъпреки това е ясно, че колкото и любимо да ни е дадено ястие, то започва да втръсва. Ето защо ще Ви предложим да пробвате нещо по-различно, а именно - как се приготвят кюфтета от праз лук....
08 Дек.