Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Грешки при приготвяне на яхнииЯхниите, които врят на силен огън, нямат нито вкус, нито вид. Ако вече сте направили тази грешка, поне към края на готвенето намалете силата на огъня....
26 Януари
3
Вкусни яхнии от цял святГръцка яхния с лук и маслини
Необходими продукти: 1/ 2 кг лук, 4-5 скилидки чесън, 3- 4 с. л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, няколко зърна черен пипер, 1 1/2 чаши вода, 1 с.л....
12 Май
Трите най-апетитни яхнии с кюфтетаОт край време българите обичат да си похапват яхнии с кюфтета, но обикновено ги консумират по един и същи начин....
22 Септ.
Яхния с наденицаЗагрява се олио в тиган и запържваме ситно нарязан лук и ленти чушки.
Наденицата се нарязва на кръгчета. Сипва се и се запържва леко, добавяме нарязаните домати, разбърква се.
Овкусява се с къри, малко сол и поръсваме...
27 Февр.
Яхния с бамяПочистете бамята и я накиснете във вода с малко оцет. Нарязаният на ситно лук се запържва с 2 бр. ситно нарязани домати. Прибавете брашното и когато запръжката е готова отцедете бамята и я прибавете към нея.
Посолете...
25 Окт.
Яхния с целинаЛукът се нарязва на ситно и се изпържва в олиото, слага се червеният пипер и нарязаната на кубчета целина.
Налива се вода и ври, докато омекне.
Прибавя се разтвореното във вода доматено пюре и се доварява.
Поръсва...
06 Ноем.
Яхния с гулияВ кокосовото масло задушаваме лука, нарязан на ситно.
Гулията накисваме с вряла вода за 1 час предварително.
След като лукът стане кристален добавяме брашното и доливаме вряла вода.
Картофите и морковите режем...
22 Май
Яхния с морковиМорковите се измиват и нарязват на кръгчета, ако са големи се режат на половинки.
Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Загрява се олио, задушават се зеленчуците.
Овкусяваме със сол, кимион, магданоз....
10 Май
1
Яхния с бататЗадушаваме с малко водичка лука на дребно. Не пържим, за да е по-здравословно.
След това добавяме брашното и доливаме вода, която е вряла. Така става по-вкусно, отколкото със студена. След това като поври малко, добавяме...
28 Януари
Яхния с карфиолЛукът се нарязва заедно с чесъна на ситно. Карфиолът се накъсва на розички.
В тенджерка се загрява олио и задушваме нарязания лук и чесън за 3-4 минути. Добавя се 1 с.л. червен пипер, доматения сос, розички карфиол и...
19 Ноем.
Яхния с патладжаниОбелете патладжаните, нарежете ги на кубчета, посолете и ги оставете да се отцедят от горчивината си. Изплакнете ги и сложете да се изпържат в сгорещено олио.
Добавете последователно скълцаните кромид, скилидки чесън...
05 Август
Яхния с нахутНахутът се накисва във вода от предната вечер. Сварява се на следващия ден, докато омекне, след което се отцежда и се оставя настрана. В останалата вода се разтваря зеленчуковия бульон.
Лукът се нарязва и се задушава в...
02 Април
2
Яхния с гъбиИзчистете и измийте гъбите. Сварете ги в подсолена вода заедно с едро нарязаните моркови, лук и зърната черен пипер. Бульонът на сварените гъби се прецежда.
Запържете брашното с 4-5 с.л. масло и го разредете до умерено...
31 Март
Яхния с маслиниЛукът се нарязва на ситно и се запържва в сгорещеното олио. Наръсва се с брашното и като се поизпържи се добавя червеният пипер.
Прибавя се разреденото доматено пюре, залива се в вода и се вари сместа. Слагат се маслините...
17 Април
Яхния с вариваНахутът се накисва за една вечер. Нахутът се сварява, а през това време лещата се накисва в топла или дори гореща вода.
Лукът се нарязва на ситно, а морковът и картофите на кубчета. Запържват се и се добавят измитите леща...
26 Август
Яхния с празВ кипящо масло пържим ситно скълцания лук. Посолява се със сол, черен и червен пипер.
Наръсваме брашно и разреждаме с доматен сос и 2 чаши вода. Оставяме да ври.
Изчистеният праз нарязваме на дълги парчета и изпържваме...
26 Февр.
Яхния с кюфтетаГотовата яхния се сгъстява с размито в малко вода брашно и след 30 сек. се отнема от котлона. Поднася се с лъжица кисело мляко и накълцан магданоз....
18 Юни
5
Яхния с луканкаВ олиото задушаваме лукът нарязан на полумесеци. Когато лукът поомекне, се прибавя брашното, бърка се 2-3 минути, после се добавя червения пипер, доматения сок.
Заливаме с бульон или гореща вода, за да се получи умерена...
17 Юли
Яхния с лападПочистете и накълцайте лапада. Разтопете маслото в тенджера, сложете лапада, след това киселото мляко, водата, яйцата и 3 равни лъжици брашно.
Разбъркайте всичко много добре и оставете да се готви на умерен котлон, като...
26 Май
Яхния с чушкиЗадушете ситно нарязаните лук и моркови в мазнина, докато поомекнат. След това добавете скълцания чесън и ги разбъркайте с червения пипер.
Прибавете почистените и пасирани домати и подправки (без сол) на вкус. След като...
18 Юни
Яхния с кюфтенцаОмесете каймата с наситнения лук, магданоз, чубрица и малко сол.
Оформете малки овални кюфтенца и ги запържете до полуготовност в загрята мазнина.
Обелете и нарежете на малки парченца доматите, след което ги прибавете...
30 Август
1
Яхния с яребициСложете яребиците в дълбок съд и ги залейте със сайдера. Оставете ги на хладно за 24 часа, за да се мариноват.
Извадете яребиците, отцедете ги и добре ги подсушете. Оваляйте птиците в брашно и ги запържете за две - три...
16 Май
Яхния с гъбиИзчистете и измийте гъбите. Сварете ги в подсолена вода заедно с едро нарязаните моркови, лук и зърната черен пипер. Бульонът на сварените гъби се прецежда.
Запържете брашното с 4-5 с.л. масло и го разредете до умерено...
31 Март