Киселини

Търсиш информация за Киселини? Разгледай последните ни публикации и статии за Киселини.
Никотинова киселинаНикотинова киселинаНикотиновата киселина /nicotinic acid/ представлява витамин от групата В, който е водноразтворим. Никотиновата киселина е известна и с други наименования, включително ниацин, никотинамид, витамин В3 и витамин РР. В...
Аскорбинова киселинаАскорбинова киселинаАскорбинова киселина, позната още като витамин С и L-аскорбинова киселина, е водно разтворим витамин. Нейните натриеви, калиеви, калциеви соли обикновено се използват като антиоксидантни хранителни добавки: E 300...
Розмаринова киселинаРозмаринова киселинаРозмариновата киселина е важен полифенол, който се съдържа в редица билкови растения като риган и розмарин. Розмариновата киселина се използва за овкусяване на храни, напитки, както и в козметичната индустрия...
Липоева киселинаЛипоева киселинаЧовешките органи не могат да бъдат максимално ефективни при производството на енергия от въглехидрати или мазнини, без помощта на липоева киселина. Тя е хранително вещество, класифицирано също като антиоксидант...
Линолова киселинаЛинолова киселинаЛиноловата киселина представлява полиненаситена омега-6 мастна киселина, която е от изключителна важност за защитните функции на кожата. Тя е използвана в биосинтеза на някои простагландини и арахидонова киселина...
Фолиева киселинаФолиева киселинаФолиевата киселина или витамин В9, наричана още фолат или фолацин е В-комплекс витамин, известен с голямото си значение при бременност и превенция на дефекти при бременност. Тези дефекти включват малформация на...
Салицилова киселинаСалицилова киселинаСалициловата киселина /salicylic acid/ представлява препарат, получен за пръв път от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение гаултерия. В наши дни се получава по синтетичен път. Дерматолозите все по...
Аспарагинова киселинаАспарагинова киселинаАспарагинова киселина, позната още като аспартинова киселина или аспарагин представлява заменима аминокиселина, която изпълнява редица функции в организма. Заменимите аминокиселини са онези, които организмът може да...
Олеинова киселинаОлеинова киселинасвойства на зехтина се крият в състава му – той е изключително богат на олеинова киселина. Олеиновата киселина е важна част от групата на омега-9 мастни киселини. Тази група се състои от пет мастни киселини. От тях...
Арахидонова киселинаАрахидонова киселиназависи от баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини в приеманата храна. Освен с поддържането на имунитета, арахидоновата киселина е свързана и с процесите на възстановяване след претоварване, тежък физически...
Ябълчена киселинаЯбълчена киселина. Ябълчената киселина принадлежи към групата на плодовите киселини, защото се среща предимно в плодовете. Употреба на ябълчена киселина Ябълчената киселина се използва в хранително-вкусовата промишленост под...
Храни, предизвикващи киселиниХрани, предизвикващи киселинина големи порции храни, съдържащи киселини в химичния си състав, тези киселини се отделят в големи количества, които не могат да се обработят напълно в стомаха и предизвикват неприятно парещо чувство. Въпреки че...
Омега-3 мастни киселиниОмега-3 мастни киселиниполиненаситени. Полиненаситените мазнини са течни при стайна температура и остават течни дори охладени или замразени. Трите най-важни хранителни Омега-3 мастни киселини са алфа-линоленова киселина, екосапентанова киселина и...
Омега-6 мастни киселиниОмега-6 мастни киселиникиселина (ГЛК/GLA); Линолеична (линолова) киселина (ЛК/LA); Арахидонова киселина (АрК/АrА); Дихомо-гама-линоленична киселина (ДГЛК/DGLA). Ползи от Омега-6 мастни киселини Омега-6 мастни киселини могат да бъдат полезни...
Омега-9 мастни киселиниОмега-9 мастни киселинисредиземноморската диета. Това е така, защото богатата на зехтин храна предпазва сърцето, а една от основните съставки на зетхина е олеиновата киселина. Омега-9 мастни киселини намаляват нивата на лошия холестерол в тялото...