Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Колко време се пече боб?Колко време се пече боб?
10 Март
Бобът е растение с широко кулинарно приложение. Той е една от най-важните и разнообразни храни в кулинарното наследство на човечеството. Неговото значение не само е свързано с хранителната ценност и вкусовите качеств...
Може ли да се напълнее с постене?Може ли да се напълнее с постене?
09 Март
За съжаление, постенето не гарантира, че ще отслабнете. В някои случаи дори напротив - пълнеете, вместо да губите килограми. Ако постите за пръв път и качвате на тегло, вероятно сте изненадани защо е така. По време на ...
Калорично съдържание на руската салатаКалорично съдържание на руската салата
09 Март
Руската салата е едно от най-популярните ястия в света на кулинарията, което има дълбока и интересна история, като същевременно се отличава със своята уникална рецепта и вкус. Независимо от името, което може да подскаже ...
Какво съдържат краставиците?Какво съдържат краставиците?
28 Февр.
100 г краставици съдържат: протеини - 0,8 g мазнини - 0,1 g въглехидрати - 2,5 g Енергийна стойност - 14 kcal Освен това 100 г краставици съдържат: 1 г диетични фибри и 95 г вода. Във водата са разтворени минерал...
Какво съдържа аронията?Какво съдържа аронията?
28 Февр.
Аронията е красив и невероятно вкусвен плод с широко кулинарно приложение и ценни хранителни качества. Въпреки че аронията произлиза от Северна Америка, тя се отглежда и в други региони по света, включително Европа и Ази...
Какво е гирос?Какво е гирос?
27 Февр.
Гиросът е едно от най-прочутите традиционни ястия в Гърция. То спада към категорията на бързите храни, но може и да се сервира под формата на порция с гарнитура и питка. Гиросът е популярно гръцко ястие, което оби...
Как се съхранява прошуто?Как се съхранява прошуто?
27 Февр.
Прошуто е сурова, сушена шунка, приготвена от свински бут. Прошуто е деликатес и се съчетава добре с плодове, като пъпеш или със сирене и вино. С високо съдържание на мазнини е и се смята, че произхожда от италианс...
Защо напълнявам от веган хранене?Защо напълнявам от веган хранене?
24 Февр.
Веганското хранене изключва консумацията на всички животински продукти и производни. То включва плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови и гъби. Веганите се стремят да избягват месо, риба, млечни продукти, яйца и д...
В кои ястия се добавя мащерка?В кои ястия се добавя мащерка?
20 Февр.
Мащерката е много ароматна, изключително приятна подправка. Растението вирее на територията на цяла България и се използва не само за овкусяване на ястия, но и за приготвянето на вкусен чай. В някои райони на страната м...
Как да почистим петна от сок?Как да почистим петна от сок?
20 Февр.
Петната от сок са често срещано събитие в различните житейски ситуации. Появат се често и водят до неприятности. Петна от сок могат да бъдат досадни, но следването на правилния метод за почистване може да помогне. ...
Как да намерим мотивация за готвене?Как да намерим мотивация за готвене?
16 Февр.
Някои хора, които живеят сами, не обичат да готвят сами. Различните начини да се мотивирате за готвене включват: По-често канете хора на вечеря. Предложете да отидете до къщата на приятел, за да му сготвите едн...
Позволено ли е вино при алкална диета?Позволено ли е вино при алкална диета?
16 Февр.
Алкалната диета е хранителен режим, който подчертава консумацията на храни, които създават алкалено pH в тялото. Този вид диета се основава на идеята, че уравновесената киселинно-алкална среда в организма може да под...
Какво е метод на конширане?Какво е метод на конширане?
16 Февр.
Кулинарията е пъстра палитра от обичаи, културни традиции и вярвания. Така през времето се появяват редица кулинарни техники, изпъкващи със свои особености и интерпретации в готвенето. Методът на конширане е техника...
Позволена ли е бира при алкална диетаПозволена ли е бира при алкална диета
31 Януари
Когато следвате алкална диета, препоръчително е да избирате бири с по-ниска киселинност. Изберете леки бири или такива с по-ниско pH, за да се приведете по-добре в съответствие с алкалните принципи. Освен това помис...
Как се прави брашно от просо?Как се прави брашно от просо?
30 Януари
Брашното от просо е алтернатива на традиционните видове брашно и може да предостави някои уникални ползи. Просеното брашно е безглутеново, което го прави подходящо за хора с целиакия или чувствителност към глутена. ...
Какви подправки се слагат на телешко варено и телешка яхния?Какви подправки се слагат на телешко варено и телешка яхния?
24 Януари
Телешкото месо е питателно и ценно, но понякога е трудно за готвене - смята се за по-капризно и по-сухо. Но не и ако имате под ръка правилните подправки. Благодарение на тях може не само овкусите чудесно месото, а и да п...
Какви калории има в зеления и зрелия боб?Какви калории има в зеления и зрелия боб?
22 Януари
Зеленият и зрелият боб са нискокалорични и богати на полезни хранителни вещества. Средната порция от 100 грама зелен боб предоставя около 31 калории, като съдържа важни витамини като К, А и фолиева киселина, както ...
Как се прави сос от стриди?Как се прави сос от стриди?
19 Януари
Сосът от стриди е екзотичен фин сос, който се асоциира с морската кухня. Той се отличава с дългогодишен кулинарен произход и е свързан с традициите на риболова и готвенето в различни региони. В съвременната гурме кух...
Как да си направим петмез от грозде?Как да си направим петмез от грозде?
18 Януари
Петмез от грозде може да направите по много начини. Ето един от тях. За петмеза подхожда добре узряло грозде от сладки сортове. Измийте гроздето и отстранете наранените зърна. Сложете гроздовите зърна в тенд...
Как се почиства сепия?Как се почиства сепия?
15 Януари
Ето общо ръководство за почистване на сепия: Необходими материали: Прясна сепия Дъска за рязане Нож Купа със студена вода Стъпки: Подгответе работното място: Подредете вашата дъска за рязане и се уверете, че...
Какво съдържат скаридите?Какво съдържат скаридите?
10 Януари
Скаридите се нареждат сред едни от най-използваните и любими морски дарове в кулинарията. Тяхната популярност се оправдава от уникалния им вкус и разнообразно приложение в различни видове ястия. Скаридите имат неж...
Как да изсушим лешници?Как да изсушим лешници?
10 Януари
Изсушаването на лешници може да бъде правена у дома сравнително лесно. Ето как можете да го направите: Стъпка 1: Подготовка на лешниците Изберете свежи и цели лешници. Ако те имат обвивка или кожица, може да ги ост...
Какъв алкохол може да се пие при диабет?Какъв алкохол може да се пие при диабет?
08 Януари
При диабет е важно да бъдете внимателен с консумацията на алкохол, тъй като той може да повлияе на нивата на захарта в кръвта. Ето няколко препоръки: - Умереност: При диабет е важно да се консумира алкохол с умерено...
В какъв цвят да е кухнята?В какъв цвят да е кухнята?
08 Януари
Кухнята е едно от най-посещаваните и използваеми помещения в дома. Тя представлява уютното кътче, в което се приготвя храната за семейството и се помества трапезарията. Заради важните свойства на помещението в дома, е...
Какво съдържа маслото?Какво съдържа маслото?
05 Януари
Маслото е един от най-широко използваните хранителни продукти в световната кулинария, както и надежден натурален способ за лечение на козметични проблеми. То е вид маслен продукт, който може да се произведе от растителни...