Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Леща Болонезе1. Сварете лещата заедно с дафиновия лист в солена вода.
2. Нарежете сланината на дребно и я запържете в малко олио, а след това добавете и лука.
3. Добавете месото и запържете за още 10 минути. Може да овкусите със...
04 Април
Постна лещаЛукът, морковът и картофът се нарязват на ситно. Лещата се слага да ври на котлона за около 10-15 минути.
Като заври лещата, се добавят лукът, морковът и картофът. Като станат готови за около 20-25 минути, в една купичка...
03 Април
5
Червена лещаЗагрейте зехтина и задушете в него ситно нарязания лук.
Когато лукът стане прозрачен, добавете наситнения чесън, кимиона и червен пипер. Към тях прибавете наситнените или пасирани домати, зеленчуковия бульон и дафиновия...
08 Март
13
Супа ЛещаСварява се лещата и първата вода се изхвърля.
Добавя се олио и сол. Следва да добавите нарязания лук и подправките.
Накрая се слагат доматите и супата се доварява....
18 Януари
Турска лещаНарежете на ситно лука и го задудшете в зехтина за няколко минути.
Добавете сол и разбъркайте. След това се прибавят нарязаните морков и картоф, задушете за 10-тина минути под капак.
Добавете чесъна и след като зеленчуците...
18 Май
1
Леща яхнияЛещата, заедно с моркова и чесъна се сварява до омекване в около 1, 5-2 л вода, след което се посолява. Прибавят се клончета чубрица, а след като лещата се свари добре, чубрицата се отстранява.
Прави се запръжка от нарязания...
22 Февр.
26
Шарена ЛещаНарязваме на ситно зеленчуците и ги задушаваме в предварително нагорещена мазнина /зехтин/ за около 5-7 мин.
Добавяме измитата леща и доливаме 1.5-2 л вода /според това дали я обичате по-гъста или по-рядка/.
Оставяме...
10 Януари
Бърза лещаПредварително обелваме и нарязваме лука и чесъна на ситно. След това, за по-бързо приготвяне, сваряваме вода в кана и я пресипваме в тенджера и започваме да варим водата заедно с лука и чесъна.
Към тях прибавяме олиото...
14 Април
2
Леща плакияПоставете измитата и почистена леща в тенджера с студена вода. Поставете тенджерата на котлона и 3 минути след като заври, премахнете. Измийте лещата отново и залейте с друга чиста студена вода.
Налейте и половината мазнина...
10 Септ.
Чили лещаЛукът се нарязва на ситно, а пиперката - на кубчета. Чесънът само се обелва, а ако скилидките са много големи - може да се срежат на половинки. Доматите се нарязват на ситно.
В сгорещено олио се запържват лукът и пиперката...
16 Август
Манджа-лещаВ тенджера слагам вода да заври. Нарязвам лука ситно, рендосвам моркова и добавям във водата.
През това време слагам в по-малка тенджера лещата с вода, да заври за около 20 минути.
Нарязвам картофите на кубчета и...
01 Февр.
1
Леща чорбаЛещата се изчиства, измива се в няколко води и се слага да ври в 2 литра вода.
Морковите се измиват, изстъргват се, изплакват се и се нарязват ситно.
След 15 минути се прибавят олиото, морковите и лукът.
Ако чорбата...
14 Май
Леща задушенаПочистената леща се залива с 3 чаени чаши студена вода и се вари на тих огън до омекване.
Прецежда се, като отварата се запазва.
В отделен съд се стопява маслото, прибавят се ситно нарязаният праз, накълцаният магданоз...
05 Март
Леща яхнияНарежете на ситни парченца зеленчуците. Загрейте олио в тенджера и запържете зеленчуците, докато леко омекнат.
Долейте гореща вода и сипете предварително измитата и отцедена леща. Варете, докато омекне и добавете сол,...
24 Ноем.
1
Няколко леки идеи с оранжева лещаАко искате да приготвите каквото и да е ястие с оранжева леща, трябва да имате предвид, че тя става готова два пъти по-бързо от обикновената леща и трябва да сте внимателни да не я разварите прекалено много. Поради тази причина...
30 Април
Асафетида овкусява идеално леща и оризАсафетида е индийска подправка, извличана от корените на едноименното растение. Растението може да бъде открито във високите части на планините на Афганистан.
В Близкия Изток, Индия и Афганистан асафетида е най-високо...
16 Дек.
1
Апетитни идеи за разядки с лещаВсички знаят, че лещата е много полезна и вкусна. Тя е традиционен продукт за българската и турската кухня. Каквото и да правите, както и да се храните, никак не е лоша идея да включвате задължително в седмичното си меню...
16 Юли
Защо жълтата леща е толкова полезна?Лещата е вид едногодишно растение, което ние всички добре познаваме и използваме редовно в кухнята. Тя от семейство Бобови, най-големите нейни производители са Индия, Турция, Канада. Във всяко домакинство най-често бива използвана...
07 Юни
Факти и приложение на жълтата лещаЖълтата леща се различава от другите видове леща по това, че е мека и бързо се сварява – тя няма люспи. Тя има приятен и деликатен аромат с лек вкус на гъби, а с добавка на подправки е още по-вкусна.
За пълна готовност...
15 Февр.
Черна леща Белуга - красива и суперполезнаЧерната леща е интересен представител на бобовите култури. Тя обаче носи името на най-скъпите рибни яйца заради изящния ѝ външен вид. За вегетарианците тя е вълшебство от вкусове.
За разлика от останалите видове...
01 Септ.
Гъста леща яхнияЛещата се измива и се покрива със студена вода.
Лукът, морковите и пиперката се режат на дребно и се слагат при лещата.
Картофите се обелват и се пускат цели, прибавят се олиото и подправките, без магданоза и чесъна...
30 Окт.
Леща по манастирскиЛещата се измива и се слага с олио, нарязаният на ситно кромид лук и моркови.
Когато е полусварена, се слагат настърганите домати, червеният пипер, нарязаните на шайби скилидки чесън, чубрица и сол.
Вари се до пълното...
17 Януари
1
Леща в МултикукърПоставяме лещата заедно с водата в мултикукъра на програма soup. Тази програма е за 1 час.
Когато останат 30 мин, поставяме 1 морков, които сме нарязали на кубчета, пипера и 1 глава лук, нарязани на ситно. Прибавяме и...
05 Юли
1
Рататуй с лещаТиквичките и патладжанът се обелват и нарязват на четвъртинки, а пиперките и доматите на малки кубчета.
В сгорещено олио се запържват зеленчуците със сол, а след това се прибавят и останалите подправки.
Налива се вода...
25 Април
1
Леща по лясковскиНакиснете почистената и измита леща за 12 часа предварително в студена вода.
След което прецедете и залейте с прясна студена вода, поставете я на умерен огън и варите до омекване.
В тава налейте олиото и 1 к.ч. вода...
05 Дек.