Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Може ли да се съхранява масло извън хладилник?Когато маслото и маргаринът се приготвят, процесът на пастьоризация редуцира всички патогени, които първоначално се намират в каймака, казва Дженилин Хътингс, сертифициран професионалист по безопасност на храните, работеща...
15 Дек.
Как да си набавим естествени пробиотици?Важно е да се избере непастьоризирано кисело зеле - пастьоризация, която се използва за увеличаване на срока на годност на продуктите, убива полезни бактерии....
06 Юни
Какво представлява UHT млякото?Това е по-ефективен и "мек" метод от пастьоризацията или кипенето. Основната цел за ултрапастьоризация е максималното унищожаване на патогени с минимални промени в химичния състав на млякото....
26 Февр.
За и против бирената маяТова означава, че микроорганизмите са били убити чрез пастьоризация или изсушаване, но протеините, витамините и минералите все още са там....
23 Февр.
Храни, които да избягвате през бременносттаНепастьоризирано сирене
Пастьоризацията е процес, при който се използва топлина за унищожаването на патогени в храните. Много от меките сирена не са преминали през него....
27 Март
От какво мляко се прави пармезанът?Както вече беше подчертано, млякото за пармезана не се подлага на термична обработка на пастьоризация и следователно се трансформира сурово, за да се запази цялото богатство на неговата млечна флора....
08 Окт.
Бирата - горчивата царица на напиткитеВажен етап в нейното съществуване е 1842 година, когато откриването на промишленото технологично охлаждане създава първата бира с дънна (долна) ферментация, а после пастьоризацията от 1857 година позволява да се реши проблемът...
12 Март
Механично отделените пилешки и пуешки кренвирши вредна храна ли са?Разбира се, проблемът се преодолява с пастьоризация на кренвиршите, но законът не предвижда това....
01 Март
Ацидофилни напитки - за какво са полезниТези полезни напитки се получават се чрез ферментация на краве млякото, което е преминало през предварителна пастьоризация със специални бактерии....
25 Януари
Гроздето – плодът на боговетеДокъм 19 век обаче става възможна пастьоризацията. През 1869 г. неферментиралият гроздов сок се обособява като отделна напитка....
13 Септ.
Всичко за соевото мляко на едно мястоПрясното соево мляко в Азия запазва забележителен аромат на боб, но соевото мляко, произведено за западните пазари, губи част от него при пастьоризация за дългосрочно опаковане; добавени захари и други естествени и изкуствени...
23 Дек.
Колко калиев сорбат се слага на киселото зеле?Струва си да се отбележи, че някои производители на кисело зеле може да изберат да използват алтернативни консерванти или методи за удължаване на срока на годност на своите продукти, като вакуумно запечатване или пастьоризация...
02 Март
При каква температура на нагряване медът губи полезните си свойстваТази пастьоризация убива всички латентни дрождеви клетки, които биха могли да присъстват, за да се премахнат всички шансове за ферментация, което ще намали продажбата им на мед, а оттам и печалбата....
14 Март
История на сиренетоПастьоризацията прави меките сирена по-безопасни, намалявайки риска от разпространение на туберкулоза, салмонелоза, листериоза и бруцелоза....
04 Юни
Как се консервира ябълков сок?Пастьоризацията е процес, който просто включва внимателно нагряване на сока до 75 градуса по Целзий и задържането му при тази температура в продължение на минимум 20 минути....
24 Април
Неуспоримите ползи на киселото млякоНякои видове кисело мляко могат да подпомогнат храносмилателното здраве
Някои видове кисело мляко съдържат живи бактерии (пробиотици), които са или част от закваската, или се добавят след пастьоризация....
08 Март
Кондензирано млякоТо се пречиства от механични примеси и се подлага на пастьоризация за десетина минути. По този начин се отстраняват вегетативните форми на микроорганизмите....
02 Март
Вреди от прясното млякоПастьоризацията също може да унищожи до 50 процента от присъстващия витамин С в млякото....
01 Май
24
Съвети за използване на яйца в коктейли- Пастьоризирани яйца - пастьоризираните яйца са на разположение и са добър избор за напитки, тъй като процесът на пастьоризация е предназначен да убие всяка бактерия в яйцето....
28 Март
ЛистериозаПревенция на листериоза
Превенцията основно се състои в старателна пастьоризация и термична обработка на хранителните продукти....
24 Февр.
ХмелВъпреки че хмелът не отговаря за вкусовите качества на бирата, той я прави много трайна, което е било много важно във времената, когато не е била открита пастьоризацията....
20 Август
Забравете за тези храни, ако искате да сте здравиПастьоризацията разрушава ензими, намалява съдържание на витамини, разрушава витамините В12 и витамин В6, убива полезните бактерии, насърчава патогените и се свързава с алергии, повишаване на риска от кариес, колики при кърмачета...
24 Септ.
6
Фета СиренеТъй като гърците по това време не били запознати с пастьоризацията, те загрявали свежото мляко на слънце....
05 Август
1
Как и колко да съхраняваме различните кисели млека?По време на пастьоризацията вегетативните форми на микроорганизмите умират, но техните спори остават жизнеспособни и при благоприятни условия се развиват интензивно....
19 Юли
Трофология - науката за храненетоДнес млякото става още по-несмилаемо от универсалната практика на пастьоризация, която разрушава естествените му ензими и променя деликатните му протеини....
08 Април