Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Може ли да се съхранява масло извън хладилник?Може ли да се съхранява масло извън хладилник?
15 Дек.
Когато маслото и маргаринът се приготвят, процесът на пастьоризация редуцира всички патогени, които първоначално се намират в каймака, казва Дженилин Хътингс, сертифициран професионалист по безопасност на храните, работеща...
Как да си набавим естествени пробиотици?Как да си набавим естествени пробиотици?
06 Юни
Важно е да се избере непастьоризирано кисело зеле - пастьоризация, която се използва за увеличаване на срока на годност на продуктите, убива полезни бактерии....
Какво представлява UHT млякото?Какво представлява UHT млякото?
26 Февр.
Това е по-ефективен и "мек" метод от пастьоризацията или кипенето. Основната цел за ултрапастьоризация е максималното унищожаване на патогени с минимални промени в химичния състав на млякото....
За и против бирената маяЗа и против бирената мая
23 Февр.
Това означава, че микроорганизмите са били убити чрез пастьоризация или изсушаване, но протеините, витамините и минералите все още са там....
Храни, които да избягвате през бременносттаХрани, които да избягвате през бременността
27 Март
Непастьоризирано сирене Пастьоризацията е процес, при който се използва топлина за унищожаването на патогени в храните. Много от меките сирена не са преминали през него....
От какво мляко се прави пармезанът?От какво мляко се прави пармезанът?
08 Окт.
Както вече беше подчертано, млякото за пармезана не се подлага на термична обработка на пастьоризация и следователно се трансформира сурово, за да се запази цялото богатство на неговата млечна флора....
Бирата - горчивата царица на напиткитеБирата - горчивата царица на напитките
12 Март
Важен етап в нейното съществуване е 1842 година, когато откриването на промишленото технологично охлаждане създава първата бира с дънна (долна) ферментация, а после пастьоризацията от 1857 година позволява да се реши проблемът...
Механично отделените пилешки и пуешки кренвирши вредна храна ли са?Механично отделените пилешки и пуешки кренвирши вредна храна ли са?
01 Март
Разбира се, проблемът се преодолява с пастьоризация на кренвиршите, но законът не предвижда това....
Ацидофилни напитки - за какво са полезниАцидофилни напитки - за какво са полезни
25 Януари
Тези полезни напитки се получават се чрез ферментация на краве млякото, което е преминало през предварителна пастьоризация със специални бактерии....
Гроздето – плодът на боговетеГроздето – плодът на боговете
13 Септ.
Докъм 19 век обаче става възможна пастьоризацията. През 1869 г. неферментиралият гроздов сок се обособява като отделна напитка....
Всичко за соевото мляко на едно мястоВсичко за соевото мляко на едно място
23 Дек.
Прясното соево мляко в Азия запазва забележителен аромат на боб, но соевото мляко, произведено за западните пазари, губи част от него при пастьоризация за дългосрочно опаковане; добавени захари и други естествени и изкуствени...
Колко калиев сорбат се слага на киселото зеле?Колко калиев сорбат се слага на киселото зеле?
02 Март
Струва си да се отбележи, че някои производители на кисело зеле може да изберат да използват алтернативни консерванти или методи за удължаване на срока на годност на своите продукти, като вакуумно запечатване или пастьоризация...
При каква температура на нагряване медът губи полезните си свойстваПри каква температура на нагряване медът губи полезните си свойства
14 Март
Тази пастьоризация убива всички латентни дрождеви клетки, които биха могли да присъстват, за да се премахнат всички шансове за ферментация, което ще намали продажбата им на мед, а оттам и печалбата....
История на сиренетоИстория на сиренето
04 Юни
Пастьоризацията прави меките сирена по-безопасни, намалявайки риска от разпространение на туберкулоза, салмонелоза, листериоза и бруцелоза....
Как се консервира ябълков сок?Как се консервира ябълков сок?
24 Април
Пастьоризацията е процес, който просто включва внимателно нагряване на сока до 75 градуса по Целзий и задържането му при тази температура в продължение на минимум 20 минути....
Неуспоримите ползи на киселото млякоНеуспоримите ползи на киселото мляко
08 Март
Някои видове кисело мляко могат да подпомогнат храносмилателното здраве Някои видове кисело мляко съдържат живи бактерии (пробиотици), които са или част от закваската, или се добавят след пастьоризация....
Кондензирано млякоКондензирано мляко
02 Март
То се пречиства от механични примеси и се подлага на пастьоризация за десетина минути. По този начин се отстраняват вегетативните форми на микроорганизмите....
Вреди от прясното млякоВреди от прясното мляко
01 Май
24
Пастьоризацията също може да унищожи до 50 процента от присъстващия витамин С в млякото....
Съвети за използване на яйца в коктейлиСъвети за използване на яйца в коктейли
28 Март
- Пастьоризирани яйца - пастьоризираните яйца са на разположение и са добър избор за напитки, тъй като процесът на пастьоризация е предназначен да убие всяка бактерия в яйцето....
ЛистериозаЛистериоза
24 Февр.
Превенция на листериоза Превенцията основно се състои в старателна пастьоризация и термична обработка на хранителните продукти....
ХмелХмел
20 Август
Въпреки че хмелът не отговаря за вкусовите качества на бирата, той я прави много трайна, което е било много важно във времената, когато не е била открита пастьоризацията....
Забравете за тези храни, ако искате да сте здравиЗабравете за тези храни, ако искате да сте здрави
24 Септ.
6
Пастьоризацията разрушава ензими, намалява съдържание на витамини, разрушава витамините В12 и витамин В6, убива полезните бактерии, насърчава патогените и се свързава с алергии, повишаване на риска от кариес, колики при кърмачета...
Фета СиренеФета Сирене
05 Август
1
Тъй като гърците по това време не били запознати с пастьоризацията, те загрявали свежото мляко на слънце....
Как и колко да съхраняваме различните кисели млека?Как и колко да съхраняваме различните кисели млека?
19 Юли
По време на пастьоризацията вегетативните форми на микроорганизмите умират, но техните спори остават жизнеспособни и при благоприятни условия се развиват интензивно....
Трофология - науката за храненетоТрофология - науката за храненето
08 Април
Днес млякото става още по-несмилаемо от универсалната практика на пастьоризация, която разрушава естествените му ензими и променя деликатните му протеини....