Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Учени: Вредата от солта е мит!Наричат солта бялата смърт, тъй като повишава неимоверно риска от внезапна смърт следствие на сърдечни заболявания. Това не е единствената вреда, която най-популярната подправка в кухнята нанася на здравето ни.
Консумацията...
16 Септ.
Какви са народните поверия за солта и захартаСпоред народните поверия захарта и солта могат да помогнат при предсказването на бъдещи събития. С тяхна помощ можем да изчистим дома си от негативни влияния.
Ако случайно разсипете сол, това означава, че ви чакат неприятности...
15 Окт.
1
Кюфтета за всеки вкус от световната кухняКюфтетата са любимо ястие на малки и големи и независимо дали са месни или постни, редовно присъстват на трапезата ни. Интересното е, че всяка държава има свои собствени рецепти за приготвянето и сервирането им, поради...
13 Окт.
Трябва ли солта да носи предупреждение за здравето, точно както цигарите?В средата на месец август Световната лига за хипертония и водещите международни здравни организации излязоха с мнение за това, че солта, продавана в магазините за хранителни стоки, и солниците в ресторантите, трябва да...
04 Ноем.
Необичайни рецепти с репички, с които ще шашнете всички вкъщиРепичките са сред първите зеленчуци, които се появяват в градините и по щандовете на магазините след зимния сезон, но вече целогодишно може да се намерят на пазара и са идеални за зимни салати.
В тях се съдържат витамини...
12 Дек.
Какво да сготвим с яйца?Ако и вие сте се чудили в какво да употребите останалите от Великден яйца например, то следващите редове са точно за вас. Представяме на вашето внимание няколко лесни, бързи и много вкусни рецепти с яйца:
Варени яйца...
06 Март
4 начина да си изпечем рибаРибата има нежно месо, което е много по-вкусно, ако е приготвено правилно. Печенето на риба ви дава възможност да контролирате температурата във фурната и да предпазите рибата от прегаряне.
Когато избирате риба, купувайте...
01 Юли
1
Желанието да се яде солено - защо се случва?Често на човек му се случва да изпитва силно влечение към някаква храна. Ако тя е солена, настъпва дилема, тъй като всеки знае, че соленото е вредно.
Всъщност желанието на тялото да си набави един или друг хранителен...
02 Ноем.
Как да обезсолим маслиниСолта е неизменен продукт за българите. На всяка трапеза непременно присъства солницата. Много от нас имат навика да посегнат към нея още преди да са опитали ястието. Както знаем обаче прекомерната употреба на сол води...
22 Септ.
Време за туршии – технология и тънкости на приготвянетоУ нас приготвянето на туршии е традиция, която и до днес продължава да се спазва по рецепти, останали от прабабите ни. Почти всички зеленчуци са годни за приготвянето на зимнина, като условията са единствено да са здрави...
22 Окт.
За положителния ефект от солтаВсеизвестен факт е, че т.нар. бели отрови (сол, захар и брашно) са по-скоро вредни за организма и здравето, отколкото полезни. Разбира се, както всяко правило, и това има изключения… и то какви.
Солта е набеждавана...
09 Окт.
Консервиране на нераздробено месоЗа да сте сигурни в качеството на сушеното, пушено или осолено месо, което консумирате, можете да си го приготвите сами. Достатъчно е да имате цяло парче месо, което да консервирате, без да разрязвате на части.
За да направите...
03 Март
1
Консервиране на риба чрез осоляванеКонсервирането със сол е метод за съхраняване на продукти от дълбока древност, защото хората са осъзнали способността на солта да спира хода на времето. Рибата е първата храна, подложена на запазване чрез консервиране....
17 Окт.
Три нетрадиционни салати с доматиДоматите са вероятно продуктът, който присъства най-често на трапезата ни.
Подходящи за приготвянето на голям брой ястия, но се използват най-вече в традиционната балканска кухня.
Тъй като на всеки би му писнало...
11 Юни
Солта ни прави по-глупавиОтдавна се смята, че прекаляването със солта има отрицателен ефект върху човешкото здраве. Освен това от години се знае, че пресоляването на манджите е вредно за хората с високо кръвно налягане.
Известно е също така...
25 Януари
2
Кога е правилно да добавяме солтаСолта е главната подправка на всяко ястие. Може да забравите да добавите черен пипер или чубрица, но ако забравите солта, гозбата просто няма да се получи. Количеството сол, което слагате на всяка манджа, е въпрос на...
27 Ноем.
Ползите от солите за ванаСолите за вана имат редица полезни качества. Те помагат за възстановяването на тонуса на кожата, отварят порите, изчистват я от мръсотията, потта и токсините.
Добавянето на соли във ваната помага за подобряване на устойчивостта...
30 Окт.
Три нетрадиционни рецепти за рибни суфлетаАко се чудите за някакъв по-разнообразен начин, по който да приготвите риба, вместо да я печете на фурна или да я пържите, най-добре се научете как да приготвяте рибно суфле.
То не изисква особени усилия и изглежда...
16 Юли
Как да държим приема на натрий под контролНатрият е алкален метал, който не може да бъде намерен самостоятелно в природата. Приемаме го всекидневно с помощта на редица субстанции - сол, сода, хранителни консерванти и други.
Натрият е елемент с жизнено важно...
30 Окт.
Важните стъпки, за да приготвите наистина вкусна туршияКонсервирането на плодове и зеленчуци е, така да се каже, традиция в почти всяка българска къща. Есента е сезонът, когато тази дейност е в разгара си.
Ето и някои основни стъпки при приготвянето на зимнина и особено...
04 Септ.
1
Пет начина да си направим кюфтета без месоНе си мислете, че кюфтетата се правят единствено от кайма. Ето пет интересни варианта на кюфтета, които определено ще разчупят представите Ви за кюфтета.
Кюфтета от зрял боб със сирене и извара
Необходими продукти...
11 Май
Какво да сготвя набързо с каймаВсяка домакиня след дългия работен ден иска да сготви нещо бързо, лесно и вкусно за цялото семейство. Ето някои идеи за бързи ястия, с които да изненадате и зарадвате семейство, а защо не и неочаквани гости.
Гнезда от...
23 Март
Три начина да изпечем рибаЕто три лесни рецепти за приготвянето на печена риба, подходящи за почти всякакъв вид риба, която става за печене.
Печена на фурна риба със сметана
Необходими продукти: 4 риби с размер на скумрия или пъстърва...
07 Май
Салати за специални поводиСалатата е началото на храненето и е много важно да успеете да направите добро впечатление на своите гости. Всякакви варианти можем да подберем за салата – всички зеленчуци, та дори и плодове, които обичаме, може да се...
18 Юли
За радост на мъжа ви: Месни специалитети от немската кухняГерманската кухня е особено популярна с красивите си коледни сладки, както и с голямото разнообразие на всякакви печени, варени и задушени меса. Ето някои от най-разпространените немски месни рецепти.
Свинско месо...
21 Юни