Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Учени: Вредата от солта е мит!Учени: Вредата от солта е мит!
16 Септ.
Наричат солта бялата смърт, тъй като повишава неимоверно риска от внезапна смърт следствие на сърдечни заболявания. Това не е единствената вреда, която най-популярната подправка в кухнята нанася на здравето ни. Консумацията...
Какви са народните поверия за солта и захартаКакви са народните поверия за солта и захарта
15 Окт.
1
Според народните поверия захарта и солта могат да помогнат при предсказването на бъдещи събития. С тяхна помощ можем да изчистим дома си от негативни влияния. Ако случайно разсипете сол, това означава, че ви чакат неприятности...
Кюфтета за всеки вкус от световната кухняКюфтета за всеки вкус от световната кухня
13 Окт.
Кюфтетата са любимо ястие на малки и големи и независимо дали са месни или постни, редовно присъстват на трапезата ни. Интересното е, че всяка държава има свои собствени рецепти за приготвянето и сервирането им, поради...
Трябва ли солта да носи предупреждение за здравето, точно както цигарите?Трябва ли солта да носи предупреждение за здравето, точно както цигарите?
04 Ноем.
В средата на месец август Световната лига за хипертония и водещите международни здравни организации излязоха с мнение за това, че солта, продавана в магазините за хранителни стоки, и солниците в ресторантите, трябва да...
Необичайни рецепти с репички, с които ще шашнете всички вкъщиНеобичайни рецепти с репички, с които ще шашнете всички вкъщи
12 Дек.
Репичките са сред първите зеленчуци, които се появяват в градините и по щандовете на магазините след зимния сезон, но вече целогодишно може да се намерят на пазара и са идеални за зимни салати. В тях се съдържат витамини...
Какво да сготвим с яйца?Какво да сготвим с яйца?
06 Март
Ако и вие сте се чудили в какво да употребите останалите от Великден яйца например, то следващите редове са точно за вас. Представяме на вашето внимание няколко лесни, бързи и много вкусни рецепти с яйца: Варени яйца...
4 начина да си изпечем риба4 начина да си изпечем риба
01 Юли
1
Рибата има нежно месо, което е много по-вкусно, ако е приготвено правилно. Печенето на риба ви дава възможност да контролирате температурата във фурната и да предпазите рибата от прегаряне. Когато избирате риба, купувайте...
Желанието да се яде солено - защо се случва?Желанието да се яде солено - защо се случва?
02 Ноем.
Често на човек му се случва да изпитва силно влечение към някаква храна. Ако тя е солена, настъпва дилема, тъй като всеки знае, че соленото е вредно. Всъщност желанието на тялото да си набави един или друг хранителен...
Как да обезсолим маслиниКак да обезсолим маслини
22 Септ.
Солта е неизменен продукт за българите. На всяка трапеза непременно присъства солницата. Много от нас имат навика да посегнат към нея още преди да са опитали ястието. Както знаем обаче прекомерната употреба на сол води...
Време за туршии – технология и тънкости на приготвянетоВреме за туршии – технология и тънкости на приготвянето
22 Окт.
У нас приготвянето на туршии е традиция, която и до днес продължава да се спазва по рецепти, останали от прабабите ни. Почти всички зеленчуци са годни за приготвянето на зимнина, като условията са единствено да са здрави...
За положителния ефект от солтаЗа положителния ефект от солта
09 Окт.
Всеизвестен факт е, че т.нар. бели отрови (сол, захар и брашно) са по-скоро вредни за организма и здравето, отколкото полезни. Разбира се, както всяко правило, и това има изключения… и то какви. Солта е набеждавана...
Консервиране на нераздробено месоКонсервиране на нераздробено месо
03 Март
1
За да сте сигурни в качеството на сушеното, пушено или осолено месо, което консумирате, можете да си го приготвите сами. Достатъчно е да имате цяло парче месо, което да консервирате, без да разрязвате на части. За да направите...
Консервиране на риба чрез осоляванеКонсервиране на риба чрез осоляване
17 Окт.
Консервирането със сол е метод за съхраняване на продукти от дълбока древност, защото хората са осъзнали способността на солта да спира хода на времето. Рибата е първата храна, подложена на запазване чрез консервиране....
Три нетрадиционни салати с доматиТри нетрадиционни салати с домати
11 Юни
Доматите са вероятно продуктът, който присъства най-често на трапезата ни. Подходящи за приготвянето на голям брой ястия, но се използват най-вече в традиционната балканска кухня. Тъй като на всеки би му писнало...
Солта ни прави по-глупавиСолта ни прави по-глупави
25 Януари
2
Отдавна се смята, че прекаляването със солта има отрицателен ефект върху човешкото здраве. Освен това от години се знае, че пресоляването на манджите е вредно за хората с високо кръвно налягане. Известно е също така...
Кога е правилно да добавяме солтаКога е правилно да добавяме солта
27 Ноем.
Солта е главната подправка на всяко ястие. Може да забравите да добавите черен пипер или чубрица, но ако забравите солта, гозбата просто няма да се получи. Количеството сол, което слагате на всяка манджа, е въпрос на...
Ползите от солите за ванаПолзите от солите за вана
30 Окт.
Солите за вана имат редица полезни качества. Те помагат за възстановяването на тонуса на кожата, отварят порите, изчистват я от мръсотията, потта и токсините. Добавянето на соли във ваната помага за подобряване на устойчивостта...
Три нетрадиционни рецепти за рибни суфлетаТри нетрадиционни рецепти за рибни суфлета
16 Юли
Ако се чудите за някакъв по-разнообразен начин, по който да приготвите риба, вместо да я печете на фурна или да я пържите, най-добре се научете как да приготвяте рибно суфле. То не изисква особени усилия и изглежда...
Как да държим приема на натрий под контролКак да държим приема на натрий под контрол
30 Окт.
Натрият е алкален метал, който не може да бъде намерен самостоятелно в природата. Приемаме го всекидневно с помощта на редица субстанции - сол, сода, хранителни консерванти и други. Натрият е елемент с жизнено важно...
Важните стъпки, за да приготвите наистина вкусна туршияВажните стъпки, за да приготвите наистина вкусна туршия
04 Септ.
1
Консервирането на плодове и зеленчуци е, така да се каже, традиция в почти всяка българска къща. Есента е сезонът, когато тази дейност е в разгара си. Ето и някои основни стъпки при приготвянето на зимнина и особено...
Пет начина да си направим кюфтета без месоПет начина да си направим кюфтета без месо
11 Май
Не си мислете, че кюфтетата се правят единствено от кайма. Ето пет интересни варианта на кюфтета, които определено ще разчупят представите Ви за кюфтета. Кюфтета от зрял боб със сирене и извара Необходими продукти...
Какво да сготвя набързо с каймаКакво да сготвя набързо с кайма
23 Март
Всяка домакиня след дългия работен ден иска да сготви нещо бързо, лесно и вкусно за цялото семейство. Ето някои идеи за бързи ястия, с които да изненадате и зарадвате семейство, а защо не и неочаквани гости. Гнезда от...
Три начина да изпечем рибаТри начина да изпечем риба
07 Май
Ето три лесни рецепти за приготвянето на печена риба, подходящи за почти всякакъв вид риба, която става за печене. Печена на фурна риба със сметана Необходими продукти: 4 риби с размер на скумрия или пъстърва...
Салати за специални поводиСалати за специални поводи
18 Юли
Салатата е началото на храненето и е много важно да успеете да направите добро впечатление на своите гости. Всякакви варианти можем да подберем за салата – всички зеленчуци, та дори и плодове, които обичаме, може да се...
За радост на мъжа ви: Месни специалитети от немската кухняЗа радост на мъжа ви: Месни специалитети от немската кухня
21 Юни
Германската кухня е особено популярна с красивите си коледни сладки, както и с голямото разнообразие на всякакви печени, варени и задушени меса. Ето някои от най-разпространените немски месни рецепти. Свинско месо...