Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Вкусна яхния от бамяВкусна яхния от бамя
04 Април
В тенджера с олиото се пържи лукът, нарязан на филийки. Пържи се до омекване, прибавя се стритото кубче бульон, накрая червения пипер, разбърква се и се маха от котлона, прибавя се бамята и доматите, долива се вода, леко...
Телешка яхния с бамяТелешка яхния с бамя
30 Януари
Нарежете месото на парчета и запържете в тенджера с мазнина, която е загрята предварително. Прибавете нарязания на ситно лук и настъргания морков. Когато поомекнат, поръсете с брашното, червения пипер и бъркайте....
Моята сполучлива Бамя яхнияМоята сполучлива Бамя яхния
23 Юли
Почистената и измита 500 г бамя сложих за 4-5 минути във вряща подсолена вода. Извадих и отцедих. Задуших в олио и малко вода 1 глава нарязан лук. Като омекна, добавих 1 настърган морков и 3-4 скилидки ситно нарязан чесън...
Бамя с пушени кокалиБамя с пушени кокали
22 Юли
Пушените кокали се слагат да се сварят с 1 глава лук и 2 моркова. През това време половин килограм бамя се измива, отцежда се, полива се с 50 мл. оцет и 1 суп. л. сол. Разбърква се с ръце и се оставя половин час да престои...
Постен рататуй с бамяПостен рататуй с бамя
18 Юни
Нарязваме обеления патладжан на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцеди от горчивия сок. Нарязваме останалите продукти (без доматите) на по-едри парчета и ги слагаме в дълбок съд за печене. Прибавяме патладжана, разбъркваме...
Вегетарианска мусака с бамяВегетарианска мусака с бамя
15 Февр.
2
Бамята се почиства, измива се и се попарва в подсолена вода за 5 мин. Запържва се лукът, морковите и доматеният сок. Овкусява се със сол и черен пипер. След това се добавя бамята и се запържва. Изсипва се в тава...
Зеленчукова супа със бамяЗеленчукова супа със бамя
14 Януари
Задушавам в олиото на среден огън ситно нарязани лук и морковите. След като лукът е до полуготовност, добавям горещата вода, картофите, нарязани на ситни кубчета, измития ориз след няколко минути, фидето и солта. След...
Картофена яхния с бамяКартофена яхния с бамя
01 Август
Нарязваме лука и морковите и ги задушаваме в олиото и малко вода. Когато водата се изпари и остане само мазнината, прибавяме брашното и червения пипер. Разбъркваме и наливаме малко вода, като бъркаме непрекъсното, за...
Лятна манджа с бамяЛятна манджа с бамя
18 Август
Измиваме двата вида чушки и бамята и нарязваме на средно големи парчета. Нарязваме и патладжана на кубчета и поставяме в купа с подсолена вода. Това го правим, за да може да се отстрани горчивият вкус и чернилката....
Яхния от сушена бамяЯхния от сушена бамя
23 Ноем.
Измийте бамята и я накиснете 5-6 часа във вода и оцет по равни части, след което я изплакнете. Запържете в олиото ситно нарязания лук. Прибавете червения пипер и салцата. Разредете запръжката с гореща вода. Щом възври...
Яхния бамя със свинскоЯхния бамя със свинско
24 Януари
Нарежете свинското месо на едри кубчета, които запържете в съда, в който ще готвите. Когато месото почервенее, добавете наситнения лук, чесъна, доматената консерва и запържете за няколко минутки. Залейте с вода, който...
Яхния от консервирана бамяЯхния от консервирана бамя
25 Януари
Ситно нарязаният лук се задушава в растителното масло. Прибавят се последователно доматеното пюре, брашното, размито в малко студена вода, и бамя. Ястието се посолява и се наръсва с дребно нарязан магданоз. Прибавят се...
Яхния от сушена бамяЯхния от сушена бамя
25 Януари
Бамята се трие с ръце, за да паднат косъмчетата, залива се с подсолена и подкиселена с оцет вода и се оставя в нея 2 – 3 мин., отцежда се и се накисва в гореща вода, подкиселена с 1 супена лъжица оцет. През това време...
Бамя с доматен сосБамя с доматен сос
13 Септ.
Подберете млада бамя, измийте я и изрежете дръжчиците. Бланширайте я за кратко в кипяща вода и я изплакнете под течаща вода. Напръскате я с лимонов сок и я оставете настрана. Загрейте олиото в тенджера и запържете накълцания...
Задушена бамя по гръцкиЗадушена бамя по гръцки
14 Дек.
Добре измийте бамята, след което я оставете да се отцеди и я подсушете. Посолете я обилно и я оставете поне 30 минути, за да си пусне сока. Бланширайте доматите за няколко секунди във вряла подсолена вода, обелете ги и...
Бамя с гъби – плакияБамя с гъби – плакия
02 Юли
Сложете в тенджера почистената бамя, нарязаните гъби, лукчетата, скълцания чесън, олиото, бялото вино, солта, черния пипер и магданоза. Разбъркайте добре всички продукти. Отгоре поставете доматите, нарязани на шайби....
Свински шол с бамяСвински шол с бамя
09 Май
Сложете почистената от дръжки бамя във фурна да се загрее, след което я увийте в кърпа и я стрийте с ръка, за да опадат косъмчетата. Измийте я и я залейте с 2 ч.ч. вода с 1 к.ч. оцет. Оставете да кисне на края на печката...
Пилешка яхния с бамяПилешка яхния с бамя
07 Март
Измитото и почистено пиле се подсушава леко и се нарязва на големи парчета. Бамята трябва да се почисти и накисне в смес от 2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. оцет за половин час. Порциите пилешко се запържват в олиото от всички...
Бамя с червени доматиБамя с червени домати
04 Август
Почистваме бамята, като внимаваме при отрязването на опашчиците да не разкриваме отворите. Оставяме почистената бамя да постои в смес от равни части вода и оцет. Междувременно запържваме лука до златисто, посоляваме и...
Телешка яхния с бамяТелешка яхния с бамя
29 Юни
Нарежете телешкото месо на средно големи парчета и го запържете до зачервяване в олиото. Добавете лука и пържете до омекването му. Когато лукът е готов, добавете брашното, червения пипер и малко вода, колкото да покрие месото...
Задушено свинско с бамяЗадушено свинско с бамя
29 Юни
Загрейте маста и запържете нарязаното на средни парчета свинско месо до зачервяване. Добавете ситно нарязания лук и пържете до омекването му, след което подправете със сол и червен пипер и налейте 1 ч.ч. гореща вода. Оставете...
Славянски гювеч с бамяСлавянски гювеч с бамя
07 Януари
Праз лукът се почиства, нарязва се на колелца и се задушава в малко мазнина. Към него се прибавят нарязаните на кръгчета морков и чушка, а след това може и цял и нарязан зелен боб и бамя. Когато зеленчуците омекнат се...
Селска яхния от бамяСелска яхния от бамя
08 Юни
Измитата бамя попарваме с вряла вода. Нарязваме лука и го запържваме в сгорещеното олио. Поръсваме с брашното и червения пипер, разбъркваме и прибавяме бамята. Сипваме 2 с.л. вода и задушаваме докато бамята омекне....
Постна яхния от бамяПостна яхния от бамя
04 Април
Задушаваме в олио нарязания на ситно лук, наливаме 1 к.ч. топла вода и варим на умерен огън. Когато водата се поизпари, поръсваме с брашното, разбъркваме, слагаме червения пипер и наливаме 2 ч.ч. гореща вода. Пак разбъркваме...
Яхния от прясна бамяЯхния от прясна бамя
04 Дек.
Обелваме внимателно само дръжките на бамята, за да не се разкашка при готвенето. Отделно в олиото леко запържваме лука, нарязан на ситно. Към него прибавяме обелените и нарязани на дребно домати. След като се изпържат...