Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Вкусна яхния от бамяВ тенджера с олиото се пържи лукът, нарязан на филийки.
Пържи се до омекване, прибавя се стритото кубче бульон, накрая червения пипер, разбърква се и се маха от котлона, прибавя се бамята и доматите, долива се вода, леко...
04 Април
Телешка яхния с бамяНарежете месото на парчета и запържете в тенджера с мазнина, която е загрята предварително.
Прибавете нарязания на ситно лук и настъргания морков. Когато поомекнат, поръсете с брашното, червения пипер и бъркайте....
30 Януари
Моята сполучлива Бамя яхнияПочистената и измита 500 г бамя сложих за 4-5 минути във вряща подсолена вода. Извадих и отцедих.
Задуших в олио и малко вода 1 глава нарязан лук. Като омекна, добавих 1 настърган морков и 3-4 скилидки ситно нарязан чесън...
23 Юли
Бамя с пушени кокалиПушените кокали се слагат да се сварят с 1 глава лук и 2 моркова. През това време половин килограм бамя се измива, отцежда се, полива се с 50 мл. оцет и 1 суп. л. сол. Разбърква се с ръце и се оставя половин час да престои...
22 Юли
Постен рататуй с бамяНарязваме обеления патладжан на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцеди от горчивия сок.
Нарязваме останалите продукти (без доматите) на по-едри парчета и ги слагаме в дълбок съд за печене. Прибавяме патладжана, разбъркваме...
18 Юни
Вегетарианска мусака с бамяБамята се почиства, измива се и се попарва в подсолена вода за 5 мин.
Запържва се лукът, морковите и доматеният сок. Овкусява се със сол и черен пипер.
След това се добавя бамята и се запържва.
Изсипва се в тава...
15 Февр.
2
Зеленчукова супа със бамяЗадушавам в олиото на среден огън ситно нарязани лук и морковите. След като лукът е до полуготовност, добавям горещата вода, картофите, нарязани на ситни кубчета, измития ориз след няколко минути, фидето и солта.
След...
14 Януари
Картофена яхния с бамяНарязваме лука и морковите и ги задушаваме в олиото и малко вода.
Когато водата се изпари и остане само мазнината, прибавяме брашното и червения пипер. Разбъркваме и наливаме малко вода, като бъркаме непрекъсното, за...
01 Август
Лятна манджа с бамяИзмиваме двата вида чушки и бамята и нарязваме на средно големи парчета.
Нарязваме и патладжана на кубчета и поставяме в купа с подсолена вода.
Това го правим, за да може да се отстрани горчивият вкус и чернилката....
18 Август
Яхния от сушена бамяИзмийте бамята и я накиснете 5-6 часа във вода и оцет по равни части, след което я изплакнете.
Запържете в олиото ситно нарязания лук. Прибавете червения пипер и салцата. Разредете запръжката с гореща вода. Щом възври...
23 Ноем.
Яхния бамя със свинскоНарежете свинското месо на едри кубчета, които запържете в съда, в който ще готвите.
Когато месото почервенее, добавете наситнения лук, чесъна, доматената консерва и запържете за няколко минутки.
Залейте с вода, който...
24 Януари
Яхния от консервирана бамяСитно нарязаният лук се задушава в растителното масло. Прибавят се последователно доматеното пюре, брашното, размито в малко студена вода, и бамя.
Ястието се посолява и се наръсва с дребно нарязан магданоз. Прибавят се...
25 Януари
Яхния от сушена бамяБамята се трие с ръце, за да паднат косъмчетата, залива се с подсолена и подкиселена с оцет вода и се оставя в нея 2 – 3 мин., отцежда се и се накисва в гореща вода, подкиселена с 1 супена лъжица оцет.
През това време...
25 Януари
Бамя с доматен сосПодберете млада бамя, измийте я и изрежете дръжчиците. Бланширайте я за кратко в кипяща вода и я изплакнете под течаща вода. Напръскате я с лимонов сок и я оставете настрана.
Загрейте олиото в тенджера и запържете накълцания...
13 Септ.
Задушена бамя по гръцкиДобре измийте бамята, след което я оставете да се отцеди и я подсушете. Посолете я обилно и я оставете поне 30 минути, за да си пусне сока.
Бланширайте доматите за няколко секунди във вряла подсолена вода, обелете ги и...
14 Дек.
Бамя с гъби – плакияСложете в тенджера почистената бамя, нарязаните гъби, лукчетата, скълцания чесън, олиото, бялото вино, солта, черния пипер и магданоза.
Разбъркайте добре всички продукти. Отгоре поставете доматите, нарязани на шайби....
02 Юли
Свински шол с бамяСложете почистената от дръжки бамя във фурна да се загрее, след което я увийте в кърпа и я стрийте с ръка, за да опадат косъмчетата.
Измийте я и я залейте с 2 ч.ч. вода с 1 к.ч. оцет. Оставете да кисне на края на печката...
09 Май
Пилешка яхния с бамяИзмитото и почистено пиле се подсушава леко и се нарязва на големи парчета.
Бамята трябва да се почисти и накисне в смес от 2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. оцет за половин час.
Порциите пилешко се запържват в олиото от всички...
07 Март
Бамя с червени доматиПочистваме бамята, като внимаваме при отрязването на опашчиците да не разкриваме отворите. Оставяме почистената бамя да постои в смес от равни части вода и оцет.
Междувременно запържваме лука до златисто, посоляваме и...
04 Август
Телешка яхния с бамяНарежете телешкото месо на средно големи парчета и го запържете до зачервяване в олиото. Добавете лука и пържете до омекването му. Когато лукът е готов, добавете брашното, червения пипер и малко вода, колкото да покрие месото...
29 Юни
Задушено свинско с бамяЗагрейте маста и запържете нарязаното на средни парчета свинско месо до зачервяване. Добавете ситно нарязания лук и пържете до омекването му, след което подправете със сол и червен пипер и налейте 1 ч.ч. гореща вода. Оставете...
29 Юни
Славянски гювеч с бамяПраз лукът се почиства, нарязва се на колелца и се задушава в малко мазнина. Към него се прибавят нарязаните на кръгчета морков и чушка, а след това може и цял и нарязан зелен боб и бамя.
Когато зеленчуците омекнат се...
07 Януари
Селска яхния от бамяИзмитата бамя попарваме с вряла вода.
Нарязваме лука и го запържваме в сгорещеното олио. Поръсваме с брашното и червения пипер, разбъркваме и прибавяме бамята. Сипваме 2 с.л. вода и задушаваме докато бамята омекне....
08 Юни
Постна яхния от бамяЗадушаваме в олио нарязания на ситно лук, наливаме 1 к.ч. топла вода и варим на умерен огън.
Когато водата се поизпари, поръсваме с брашното, разбъркваме, слагаме червения пипер и наливаме 2 ч.ч. гореща вода. Пак разбъркваме...
04 Април
Яхния от прясна бамяОбелваме внимателно само дръжките на бамята, за да не се разкашка при готвенето. Отделно в олиото леко запържваме лука, нарязан на ситно. Към него прибавяме обелените и нарязани на дребно домати.
След като се изпържат...
04 Дек.