Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Домашно червено виноПодберете винен сорт грозде. Обикновено от 100 кг грозде излиза около 40 л вино. Гроздето се намачква със специална машина за тази цел. Според старите винари, ако го намачкате с чепките и гроздето ферментира така, ще се получи...
13 Ноем.
18
Меденки с виноПресейте брашното и го смесете с канелата в средна на големина купа. Разбъркайте ги заедно с кората, зехтина и виното до получаването на меко тесто. След това замесете тестото, докато стане гладко, и го покрийте. Оставете...
19 Дек.
Греяно Банско ВиноСлагате подправките в съда с виното и варите на силен котлон докато кипне, след като кипне отстранете виното от котлона и разтворете вътре захарта. Ако сложите захарта предварително, тя ще се карамелизира и виното ще нагарча...
03 Февр.
Кифлички с виноСмесете виното с олиото и сипете пресятото с бакпулвер брашно. Замесете меко тесто. Отделно разбъркайте орехите и стафидите със затопленото мляко.
Накъсайте малки топки от тестото, разплескайте ги върху дланта си, сложете...
06 Ноем.
Вино от ябълкиНарежете ябълките на парчета без да ги белите и ги залейте с водата. Пресовайте ги, за да изтече сокът, и ги оставете да престоят 4 дни.
Течността отново се прецежда и се премерва. Прибавете захарта, маята и лимоновия...
31 Окт.
3
Хапки за виноИзберете не много солено готово филе и го нарежете на тънки филийки. Нарежете сирената и кашкавалите (по избор) на неголеми дълги правоъгълници и ги овкусете с къри. Филето напръскайте с малко балсамов оцет, поръсете със...
18 Юни
Безалкохолно малиново виноСмачкайте малините заедно със захарта, залейте ги с водата, сипете сместа в стъклен, порцеланов или емайлиран съд и я покрийте с памучна кърпа.
Оставете я да престои на топло място, но не на пряко слънце, 3 дни, като разбърквате...
31 Май
Вино с конякВ чайник или тенджера се налива водата, сипва се захарта и се нагрява до завиране. Ври около 10 минути, като се отстранява пяната.
Прибавя се жълтата част от кората на 1 лимон, вари се още 1 минута и се снема от огъня....
26 Юли
Телешко във виноНарежете месото на едри кубчета. Направете прорези в месото и сложете вътре по малко бекон, магданоз, чесън, сол и черен пипер.
Прихванете с клечки. Загрейте зехтина и запържете месото от всички страни, махнете клечките...
26 Февр.
1
Червено греяно виноВ чайник се налива виното, прибавят се захарта, карамфилът канелата и лимоновата кора.
Нагрява се силно....
19 Септ.
1
Сладки с виноРазбъркайте яйцето с олиото, содата, портокаловата кора и виното и започнете да добавяте пресято брашно. Трябва да замесите меко тесто, което се разточва и се оформят правоъгълници, ленти или кръгове по желание.
По средата...
23 Май
2
Круши с виноОбелете внимателно крушите, като оставите дръжките им непокътнати.
С остър нож отстранете вътрешността им, подредете ги в чиния и ги напръскайте с лимоновия сок.
Смесете меда с виното, като оставите 1-2 с.л. от него...
11 Август
Вино от тинтяваНакиснете корените тинтява във виното в продължение на 15 дни.
Пийте по ½ винена чаша 30 мин. преди ядене от приготвеното домашно вино....
13 Февр.
Тиква с виноПредварително се загрява фурната на 200 градуса. Тавата се постила с восъчна хартия, покрива се с приготвената вече тиква и се поръсва със зехтин.
В малка тенджера се разтопява маслото на средно умерен огън. Добавя се...
15 Януари
Пържоли с виноЗапечете пържолите в сух тиган за три минути от всяка страна. Подредете ги на дъното в съд, посолете, натъркайте ги чесън и овкусете с подправките. Накрая ги залейте с виното и водата.
Плътно покрийте пържолите с фолио...
05 Януари
Макарони с виноРазтопете маслото на бавен огън и прибавете към него доматите нарязани на кубчета, лукът нарязан на много ситно и подправките. Добавете яйцата нарязани на кубчета и макароните. Разбъркайте внимателно и отстранете от огъня...
08 Май
Вино от медВ горещата вода сипете меда и оставете да ври на слаб огън около час и половина при непрекъснато бъркане, като отстранявате пяната.
Когато виното изстине, го налейте в чиста бутилка, оставете го да ферментира 15 дни и...
07 Окт.
Шаран с виноРибата се почиства добре, отстраняват се всички перки и главата и се измива със студена вода. Изстисква се лимонът и със сока се поръсва рибата. Посолява се и се наръсва с черния пипер. Така подготвения шаран се оставя за...
21 Март
Патица с виноПочистената патица посослете отвътре и вън и поръсете с черен пипер. Ситно нарязания лук задушете в малко олио, добавете ситно нарязаната сланина, а след малко и нарязаната на парчета патица.
Когато месото се зачерви,...
06 Март
Сливи във виноСливите се разделят на половинки, костилките се отстраняват. Виното се смесва със захарта и канелата и с тази смес се заливат сливите.
Варят се 10 минути и се охлаждат. Сливите се сервират в купички, като се заливат с...
18 Юли
Пъпеш във виноПъпешите се разполовяват по дължина и почистват от семенната част, загребва от тях се и се режат на малки кубчета, като им се запазват обвивките.
Мармаладът, ментата и виното се смесват и се изливат в пъпешовите обвивки...
27 Юни
Яребица с виноЯребиците се нарязват на две. Пържат се в горещо масло. Като се позачервят, поръсват се със сол и черен пипер. Заливат се с размитото във вода доматено пюре и с виното. Варят се на тих огън.
Ако е нужно, долива се хладка...
01 Дек.
Червено греяно виноВ чайник се налива виното, прибавят се захарта, карамфилът канелата и лимоновата кора.
Нагрява се силно....
19 Септ.
1
Сладки с виноРазбъркайте яйцето с олиото, содата, портокаловата кора и виното и започнете да добавяте пресято брашно. Трябва да замесите меко тесто, което се разточва и се оформят правоъгълници, ленти или кръгове по желание.
По средата...
23 Май
2
Хапки за виноИзберете не много солено готово филе и го нарежете на тънки филийки. Нарежете сирената и кашкавалите (по избор) на неголеми дълги правоъгълници и ги овкусете с къри. Филето напръскайте с малко балсамов оцет, поръсете със...
18 Юни