Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Бадемов хлябРазбийте яйцата, добавете бавно захарта, какаото, ванилията, карамфила, смлените бадеми и брашното.
Сложете тестото на масата, разделете го на две и от всяка една половина оформете дълго хлебче.
В голяма тава сложете...
30 Август
Хляб табанБрашното се пресява със солта. 100 мл вода се затоплят леко и в тях се размива маята и захарта. Продуктите се смесват и се замесва меко тесто.
Тестото се покрива с кърпа от естествени материали, за предпочитане лен, и...
29 Август
Витлеемски хлябЗа да направите витлеемски хляб, трябва да получите квас от някой, който вече го е приготвил. Получената квас се съхранява в голям стъклен или пластмасов съд, задължително в хладилник.
За разбъркване на тестото се използва...
18 Август
Ватикански хлябПриготвянето на ватикански хляб отнема една седмица. За да го направите, трябва да получите квас от някой, който вече го е направил.
Първи ден - към получения квас добавете 250 г захар без да разбърквате и покрийте съда...
15 Август
Орехов хлябРазтварете маята в 80 мл хладка вода и забъркайте гъста каша с малко брашно. Оставете да втаса на топло за около 15 минути. Изсипете брашното в тава и направете в средата кладенче. В отделен съд смесете хладката вода, меда...
27 Окт.
Месен хлябСитно нарязваме лука и чесъна. Стъблата целина се нарязват на тънки парчета и заедно с наситнените зеленчуци се запържват за до омекване в силно сгорещеното масло.
В дълбока купа смесваме двата вида кайма, омекналите...
28 Август
Пълнозърнест хлябМаята, захарта и 4 с.л. от топлата вода се смесват и се оставят встрани около 15 мин. Двата вида брашно се пресяват заедно със солта.
Добавя се маята и се размесва с достатъчно вода, за да се получи твърдо тесто. След...
11 Февр.
2
Марокански хлябПърво пригответе маята. Сипете млякото с водата в купа, разбъркайте със захарта и накрая прибавете маята. Разбъркайте и оставете за 10 минути на топло място.
В дълбока купа смесете двата вида брашно и солта. Прибавете...
16 Август
Ирландски хлябПресейте двата типа брашно, прибавете содата, пшеничения зародиш, овесени трици и овесени ядки.
Разбъркайте сместта добре, прибавете олио, както и предварително разбърканите кисело и прясно мляко. Започнете да месите...
10 Юли
2
Портокалов хлябРазтворете маята заедно със захарта в 110 мл вода.
Оставете я така на топло място, докато започне да образува мехурчета.
Прибавете сока и настърганата портокалова кора.
Пресейте брашното заедно със солта прибавете...
03 Юли
1
Хляб ЛавашОмесете тесто от половината брашно, захарта, солта, маята и качамака.
Пресейте останалото брашно и го месете до еластично тесто, като накрая добавете и олиото.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място,...
29 Юни
4
Домашен хлябМаята се разтваря в топлата вода и се добавя захарта. Оставя се встрани за 10 минути. Добавя се сокът от доматите и се разбърква.
Брашното се пресява на етапи, добавя се чесъна, ароматните подправки, и се замесва еластично...
28 Май
6
Хляб-козунакСушените плодове се нарязват на парченца, заливат се с няколко супени лъжици ром, объркват се хубаво и се оставят в хладилника за няколко часа. Може да се напръскат с есенция ром.
Ядките се счукват на едро. В купа сипете...
16 Април
Соден хлябБрашното се пресява заедно със солта и содата. Добавя се киселото мляко и продуктите се намачкват с вилица до получаването на грубо тесто.
Сместа се изсипва върху предварително набрашнена повърхност и максимално бързо,...
29 Март
Тричав хлябРазбийте яйцата хубаво с миксера и добавете постепенно триците, млякото с разбития в него бакпулвер, солта и мащерката или чубрицата. По желание добавете някакви семена.
Оставете забърканата смес да престои за 15 минути...
22 Май
Хляб ЧиабатаСмесете в купа брашното, солта и маята. Добавете водата и разбъркайте до получаване на влажно тесто.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете на стайна температура да втасва за около 12-18 часа. Колкото по-хладно...
25 Март
1
Джинджифилов хлябСложете водата и анасона да заврат заедно, похлупете и оставете да се задушава за 1 час. Загрейте фурната на 150-160 градуса. Застелете продълговата форма с хартия за печене, като леко я намазните.
Смесете 2 вида брашно...
11 Дек.
Диетичен хлябМаята се разтваря в малко вода и се оставя настрана. Тиквените семки се смилат и се смесват в купа с овесените трици пълнозърнестото брашно и солта. Прибавя се сместа с маята.
Долива се вода колкото да може да се замеси...
07 Ноем.
Бърз хлябОт всички продукти се омесва тесто (рецептата е бърз хляб, защото аз го правя в кухненския робот, слагам всички съставки и няколко натискания на копчето тестото е готово).
Оставя се да втаса на топло и се пече в загрята...
23 Януари
2
Плодов хлябНарязаните фурми се смесват със стафидите и се заливат с врялата вода. Оставят се да престоят известно време, за да поомекнат и да изстинат.
След това към тях се добавят леко разбитите белтъци и ванилията. Брашното се...
31 Януари
Тъмен хлябДвата вида брашно се пресяват със солта.
Добавят се медът, разтворен в хладкото прясно мляко, и киселото мляко, към което е прибавена содата.
Замесва се меко тесто, което се оставя да престои известно време.
След...
31 Януари
Милански хлябМаята се разтваря в малко хладка вода. Прибавя се към пресятото брашно заедно с разбитите яйца, солта, канелата, стафидите, захаросаните плодове и рома.
Тестото се омесва добре и се оставя да втасва 6 часа. След това се...
30 Януари
Бял хлябМаята се размива с малко мляко и захарта и се оставя да бухне. Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разтопеното масло, маята, едно разбито яйце и останалото мляко, което се прибавя...
27 Януари
Пшеничен хлябПресейте брашното и добавете солта и маята.
Долейте 300 мл топла вода заедно със зехтина и меда. Постепенно замесете гладко и хомогенно тесто.
Прехвърлете готовото тесто в намазнена тавичка, направете с пръст отгоре...
22 Февр.
Арменски хлябРазтворете маята във водата, добавете солта. Замесете твърдо тесто от двата вида брашно и маята - да стане еластично. Сложете го в намазнена купа и го намажете с олио.
Покрийте с капак и оставете да втасва. Разделете го...
10 Юни