Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кисело зеле с пилешки крилца по сръбскиСварете крилцата и използвайте тази вода за пилешка супа или др. вид.
Нарежете лука и моркова на малки парченца и ги поставете върху по-голям тиган или в дълбок тиган, за да къкрят.
Добавете малко сол към зеленчуците...
13 Май
Кремсупа от чушкиТази супа с чушки е ароматна, полезна и много вкусна.
Накълцайте праза на тънки кръгчета и го задушете в 40 мл. от зехтина за 4-5 минути.
Добавете картофите на парченца и запържете, след което налейте 650 мл. вода,...
06 Юни
Доматена кремсупа с босилек и риганЗагрява се мазнината в дълбока тенджера.
Прибавя се смлян чесън, това става, като скилидата се нарязва на ситно, посипва се с малко сол и с широката част на ножа се смачква до пюре.
Запържва се за 5-7 секунди. Добавят...
23 Юли
Веган кюфтета от нахутКонсерва нахут се отцежда от течността. Картофът се обелва, нарязва на малки парчета и се вари докато омекне. В каната на блендер или чопър се сипва отцеден нахути картофа.
Добавя се нарязан магданоз, кимион, сол на вкус...
16 Юли
Вкусна леща яхнияНастържете или нарежете на дребно морковите и ги запържете в тенджерката, в която ще варите лещата, за кратко.
Сложете лещата при морковите да се вари в 3.5 пъти повече вода. След 15 мин. добавете нарязаните лук и чушка...
29 Април
29
Гъбена чорба с оризНарежете на дребно изчистените гъби и ги задушете за няколко минути в голяма тенджера с разтопеното масло.
Добавете ориза и нарязания на дребно лук и ги оставете да се задушават - през няколко минути разбърквайте....
29 Дек.
Испанско зелено гаспачоПочистете аспержите от твърдите и жилави части.
Отрежете връхчетата им и ги запържете в голям тиган с малко зехтин за няколко минути.
Извадете ги и в същия тиган запържете останалата част от аспержите заедно със скилидките...
16 Ноем.
Агнешка дроб чорба с агнешки комплектИзмийте много добре агнешкия комплект. Обърнете специално внимание на чревцата - обърнете и ги измийте старателно.
Прехвърлете ги в тенджера, залейте ги с вода и сварете до готовност. От време на време премахвайте образувалата...
23 Ноем.
Агнешка джолан чорбаСварете много добре джолана и след като се охлади го обезкостете на малки късчета.
Наситнете чесъна и лука и ги запържете в загрята мазнина.
Добавете обезкостеното агнешко месо, разбъркайте и сипете доматеното пюре...
28 Юли
Любимата шкембе чорба с кисело млякоДобре почистеното шкембе нарежете на парчета. Сложете в тенджера със студена вода, кипнете и препенете.
Сменете водата, добавете 1 с.л. сол и сварете до готовност на шкембето. Прецедете бульона, а шкембето нарежете на...
02 Юни
Агнешка чорба с крачета и оризИзмийте и сложете в тенджера агнешките крачета, сипете вода, добавете черния пипер и целината. Варете около два часа на средна температура. Може и повече време, ако котлонът ви е слаб.
Ще трябва да доливате вода, за да...
10 Август
Леща яхния с тикваНарежете лука и целината на дребно и ги запържете в дълбок тиган с мазнина на умерена степен.
Добавете нарязаните чушки, морков и тиква и ги гответе още няколко минути.
Изсипете доматеното пюре и червения пипер....
26 Юли
Рибена чорба от глава на сомЗнам рецептата за тази рибена чорба от мама, която само така я приготвя и вкъщи обожаваме да я хапваме студена.
Измиваме добре главата от сом, заливаме я със 7 ч.ч. студена вода и добавяме ситно нарязана глава лук, морковите...
02 Юли
Пуйка, пълнена с кестениПочистваме пуйката, посоляваме я отвън и отвътре и я натриваме с червен пипер. Сваряваме кестените, почистваме ги и ги заливаме с прясното мляко, маслото. Добавяме малко сол и натрошените бучки захар.
Разбъркваме добре...
26 Юли
Лесно агнешко фрикасеЗагрейте половината масло и запържете в него ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, добавете нарязаното на едри парчета месо и пържете от всички страни до зачервяване.
Когато месото се запечата, се налива гореща вода...
25 Юли
Свински езици с винен сосДобре почистените свински езици се заливат с подсолена вода и заедно с корените за супа се варят до готовност. По желание можем да ги обелим, но можем да ги оставим и с ципата.
В отделен съд загряваме олиото и запържваме...
31 Юли
Говеждо разсол със сиренеБез да нарязваме месото го заливаме с подсолена вода и го оставяме да се вари на тих огън. Когато месото поомекне добавяме корените за супа и варим до пълната му готовност.
Изваждаме го и го нарязваме на правилни късове...
01 Август
Най-вкусната кремсупа от спанакВ тенджера сложете маслото и нарязания на ситно лук (може да добавите и 1-2 скилидки чесън).
Похлупете и задушавайте до омекването му.
Добавете нарязаните на ситно картофи (за да се сварят по-бързо) и водата, похлупете...
20 Април
Суфле от карфиолКорените за супа, нарязани на едри парчета, карфиолът, накъсан на големи цветчета, и няколко зърна черен пипер се заливат с подсолена вода и растителното масло и се варят до омекване.
Отцеждат се, нарязват се на по-дребни...
15 Март
Чорба от свинска главаДобре почистената и нацепена свинската глава сложете в тенджера под налягане. Сипете вода и лъжица сол, сложете на котлона.
След като течността заври, засечете 40-50 минути. Охладете леко и отделете месото.
В тенджерата...
02 Ноем.
Гъбена чорба по турскиНаситнете лука и го запържете в половината зехтин и маслото. Щом започнете и дори леко започне да се карамелизира, добавете нарязаните гъби и чесън.
Бъркайте около минута-две и добавете брашното - то също трябва да се...
18 Януари
Селски боб със запръжкаНакисваме боба от вечерта за 8 часа, като първа стъпка от приготвянето на селски боб със запръжка.
Изплакваме и варим в студена вода до омекване.
В тиганче запържваме нарязания лук, прибавяме почистените и нарязани...
13 Дек.
1
Печени свински пържоли със сосПържолите се овкусяват със сол, черен пипер и чесън на прах, нареждат се намазана с масло тавичка.
В тавичката се налива около 100 мл бяло вино, след което се слага във фурната и пържолите се пекат от двете страни....
21 Юни
Гъбена чорба по селскиВ тенджера слагаме олиото и запържваме лук и морков. Измиваме гъбите и ги режем не много на дребно. Запържваме и тях. След което добавяме вода, колкото да напълни тенджерата.
Оставяме да заври и варим, докато гъбите се...
20 Август
Агнешка чорба с лапад и оризИзмийте и сложете в гевгир зеленолистните зеленчуци да се отцедят. Нарежете копривата, спанака и зеления лук. Настържете доматите, моркова - нарежете.
Накиснете ориза за десет минути и изплакнете. Нарежете на дребно и...
12 Май