Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Колко време се стерилизират гъбиТръбенка, пачи крак, масловка, челядинка, манатарка, печурка и още много други видове гъби са познати на човечеството от дълги времена.
Всяка ядлива гъба има свой специфичен аромат, а и различна хранителна стойност...
09 Април
1
Как да изсушим гъби ШийтакеДехидратацията на хранителни продукти е известен метод за съхранение, при който се запазват всички вкусови качества и полезни съставки на продукта.
Чрез сушене на слънце, вятър или посредством специални за целта уреди...
11 Март
Как да готвим гъби шийтакеГъбите шийтаке са много вкусни и придават приятен аромат на почти всяко гъбено ястие. Този аромат се нарича още "умами".
Аромата на гъбите шийтаке се дължи на една аминокиселина, която се съдържа в гъбите- глутамат...
16 Ноем.
Една от най-консумираните гъби у нас била токсичнаУчен от Бълагрската академия на науките алармира, че една от най-търсените и консумирани гъби у нас – миша гъба, е токсична, като консумацията ѝ може да нанесе поражения на целия организъм.
От БАН добавят, че китайски...
26 Септ.
Кои гъби са ядливи и как да ги разпознавамеГъбите са едно специално допълнение на всяко хранене, а когато сме запознати с различните видове ядливи измежду тях, можем да разнообразим кулинарните си експерименти.
Видове ядливи екзотични гъби
Екзотичните гъби придават...
22 Август
3
Защо и как да замените червено месо с гъби?Напоследък все повече диетолози смятат, че протеинови храни от животински произход са вредни. Факт е, че човек консумира месо, яйца и други подобни храни в по-големи количества, отколкото е нужно. Проблемът се крие във...
05 Юни
Гъби магданозлияНарязвате по-едрите гъби, а дребните оставяте цели. Варите ги 30 минути в подсолена вода, отцеждате и ги запържвате в 2 с.л. олио.
Отделно в останалото олио запържвате последователно ситно нарязания лук, брашното и доматеното...
07 Дек.
1
Пържени гъбиГъбите се изчистват и се овалват в брашното. Яйцето се разбива и брашнените гъби се потапят в него.
Галетата и царевичното брашно се смесват.
Гъбите се овалват и се пържат в сгорещена мазнина. След като се панират до...
11 Дек.
1
Гъби паприкашПочистете гъбите и ги нарежете на филийки. Запържете лука в маслото, след това прибавете гъбите и запържете добре.
Посолете и овкусете с карамфила. Най-накрая прибавете нарязаните на кръгчета чушки и червения пипер....
03 Ноем.
Печени гъбиФурната се загрява предварително на 200 градуса. Гъбите се подреждат в подходяща форма за печене със закръглената част към дъното.
Поръсват се със сол, черен пипер и зехтин. Върху тях се слагат парченца от сиренето и...
13 Май
Гъби панеГъбите се почистват, отрязват се пънчетата. Почистените гъби се измиват и се сваряват в малко вода. Отцеждат се и се подсушават.
Панировката се прави от брашно, в което се добавя яйце, сол, захар, мляко, олио.
Всичко...
23 Април
2
Пияни гъбиИзчистените, измитите и нарязани гъби се бланшират 5 минути във вряща вода, в която е добавена лимонена киселина.
Отцеждат се и се нареждат в буркани. Поръсват се с черен пипер на зърна. Заливат се със смес от водата...
04 Май
Мариновани гъбиПочистваме и измиваме гъбите в обилно количество вода и ги пускаме във вряща подсолена вода и варим до омекване.
Отцеждаме и нарязваме на ивички и слагаме в буркани (800 мл), в които предварително сме сложили дафинов...
18 Окт.
Стерилизирани гъбиПочистете и измийте гъбите. Сложете ги в подсолена вряща вода, за да омекнат. Охладете, отцедете и ги нарежете на филийки.
Вземете два буркана и в тях разпределете равномерно оцета, олиото, бахара, черния пипер и дафиновия...
28 Април
4
Гъби КапрезеФурна - 180 градуса; Тавичка - среден размер
Гъбите се измиват или по-скоро се избърсват с длани. Пънчетата се отстраняват. Всяка гъба се подсушава в домакинска хартия и от двете ѝ страни.
В касерола се стопява маслото...
13 Май
Гъби СтрогановГъбите се почистват, режат и се запържват в маслото.
След като се зачервят, леко се добавя и нарязаният лук заедно с черен пипер и сол на вкус.
Когато и лукът омекне, заливате с мляко или сметана по избор и една лъжичка...
27 Дек.
1
Гъби фрикасеОбелете гъбите и ги измийте. Нарежете ги на филийки.
Препечете брашното до златисто. Разтопете маслото в подходящ съд и прибавете гъбите. Задушете ги, докато омекнат.
Прибавете брашното и бъркайте непрекъснато. Налейте...
18 Април
7
Приспани гъбиБутер тестото се разрязва на 8 еднакви по големина парчета. На 4 от тях в средата се изрязва правоъгълник. Всички парчета намазвате с разбито яйце. Парчетата с отрязаната част слагате върху другите. Посолявате и поръсвате...
31 Окт.
Нервозни гъбиГъбите се почистват хубаво и се нарязват на средно едри парчета, ако са дребни се оставят цели. В дълбок тиган се загрява олио.
Гъбите се слагат в олиото и когато се запържат леко се поръсват с черен пипер и се разбъркват...
26 Април
8
Сотирани гъбиПочистените гъби нарежете на филийки. Загрейте зехтина и маслото и добавете гъбите, като ги разбъркате. Добавете скълцания ситно чесън и сотирайте заедно за 1-2 минути.
Долейте виното и добавете ситно нарязания магданоз...
06 Март
Панирани гъбиИзмийте добре кладниците и ги бланширайте за 1-2 минути във вряща подсолена вода. Извадете ги и ги оставете да се отцедят добре. При нужда ги нарежете на парчета.
Разбийте в купа яйцата, прибавете брашното и разбийте до...
26 Август
3
Гъби ПлакияПочистете и нарежете на филийки гъбите, след което ги сложете да се задушават в няколко лъжици мазнина и малко вода.
След като заврят ги посолете и ги оставете на огъня, докато останат на мазнина.
Размийте брашното...
01 Юли
3
Пълнени гъбиИзчистете и измийте гъбите. Отделете пънчетата. Целите шапки задушете в маслото, извадете и подредете в чиния за сервиране.
Нарязаните на ситно пънчета леко задушете в маслото, смесете с картофеното пюре, ситно нарязаната...
26 Март
2
Гъби ТуршияПресните гъби, се изчистват, измиват и се отрязват пънчетата на един сантиметър от шапката на гъбата, и се варят около 10 мин. , след което се нареждат в буркани, като помежду им се ръси нарязаният копър и скилидка чесън....
19 Юли
4
Гъби кашаЗапържете в сгорещена мазнина брашното, докато си смени цвета. Разредете с бульон от сварените гъби, така че да се получи гъста и гладка каша. Бъркайте непрекъснато.
Добавете задушения или запържен в масло лук и сварените...
24 Дек.
1