Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Гъста Червена ЛещаЛукът и морковът се нарязват на кубчета с големината на лещата.
Слагат се в тава на котлона и се задушават до омекване. Прибавяме и лещата за минута-две и добавяме вода.
След като заври водата, прибавяме подправките...
15 Дек.
3
Леща с ечемикКартофите се варят в голяма тенджера в подсолена, вряща вода около 20 мин., докато омекнат.
Изцеждат се и се намачкват на пюре. Варят се лещата и ечемикът във вряща вода, докато омекнат, около 30 мин. Изцеждат се добре...
09 Юли
Спанак с лещаЗагрейте олиото и запържете лука и пасираните скилидки чесън.
Добавете лещата и сипете водата, кипнете сместа, покрийте и задушавайте на бавен огън. Междувременно задушете спанака и го прибавете към горната смес....
10 Май
Гъста леща яхнияЛещата се измива и се покрива със студена вода.
Лукът, морковите и пиперката се режат на дребно и се слагат при лещата.
Картофите се обелват и се пускат цели, прибавят се олиото и подправките, без магданоза и чесъна...
30 Окт.
Леща със запръжкаПочистваме лещата, слагаме я в голяма тенджера (за 8 порции), заливаме с вода и я слагаме на котлона да завира.
След като почне да ври, добавяме ситно нарязания или рендосан морков, чесъна, чубрицата и сол на вкус....
22 Ноем.
Бърза Леща яхнияЛукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода.
Добавя се измитата леща и червеният пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути.
Добавят се настърганите...
20 Ноем.
6
Леща по манастирскиЛещата се измива и се слага с олио, нарязаният на ситно кромид лук и моркови.
Когато е полусварена, се слагат настърганите домати, червеният пипер, нарязаните на шайби скилидки чесън, чубрица и сол.
Вари се до пълното...
17 Януари
1
Вкусна леща яхнияНастържете или нарежете на дребно морковите и ги запържете в тенджерката, в която ще варите лещата, за кратко.
Сложете лещата при морковите да се вари в 3.5 пъти повече вода. След 15 мин. добавете нарязаните лук и чушка...
29 Април
29
Леща с оризЛещата се слага да се накисне в гореща вода.
През това време лукът и чесънът се нарязват на ситно, а морковът и пиперката - на кубчета. Доматът се нарязва на дребно или може да се настърже.
В сгорещено олио се запържват...
08 Февр.
Леща с наденицаЛещата се измива и се слага в тенджера с малко олио и сол да се вари.
Лукът, морковът и чушката се нарязват на дребно и също се слагат в лещата. Към края на варенето чесънът се обелва и нарязва на филийки и заедно с две...
15 Юли
Леща по индийскиЛещата се слага да се вари, заедно с нарязания лук и чесън.
Когато заври, се добавят сол на вкус и 1 с.л. къри.
След като омекне, в олио за около 30 секунди се запържват заедно останалите подправки и се прибавят към...
08 Април
Френска леща яхнияПочистените зеленчуци се нарязват на ситно. Задушваме в зехтин нарязан лук, морков, червена чушка и скилидки чесън да омекнат.
Добавя се малка лъжичка червен пипер, наливаме вода около 1 литър и оставяме да заври.
Лещата...
17 Септ.
2
Гарнитура с лещаИзмиваме лещата и я поставяме в съд с вода и оставяме да набъбне за 15 минути. През това време нарязваме на кубчета почистените лук, моркови и целината, а зеления лук нарязваме на дребно.
В тиган сипваме олиото и в него...
31 Юли
Леща със зеленчуциНарязваме на ситно лука, морковите, целина, чесън и гъбите. Загряваме зехтин и добавяме лук, чесън и моркови да се пържат до златисто-кафяво, след това се добавят и гъбите и оцетът и се пържат още 2-3 минути.
Добавяме...
09 Януари
Леща с патладжанЛукът и доматите се режат на ситно, а патладжанът и моркова на кубчета.
Лещата се сварява до омекване и след това част от водата й се отделя. През това време се запържва лукът. Когато омекне, се добавя патладжанът. Задушава...
26 Дек.
Леща със спанакЧесънът и лукът се наситняват. Спанакът се измива и нарязва.
В загрято олио се запържват лукът и чесънът. Добавя се лещата и се налива вода.
Оставя се да заври и след това се намалява котлонът.
През това време се...
26 Дек.
Леща по шведскиЛукът, празът и пащърнакът се режат на дребно и се запържват в олиото докато омекнат.
Лещата варите в бульона.
След като вряла около 15 минути добавете към нея запържените зеленчуци, доматите, подправяте на вкус и...
12 Дек.
Шницели от лещаНакисваме лещата от предния ден. След това я измиваме и сваряваме за 15 минути.
Добре изцедената леща подправяме с подправките - сол, пипер и куркума. Три от морковите нарязваме на ситно и добавяме в лещата. Счупваме...
02 Юли
Юфка с лещаЛещата се залива с 5 ч.ч. вода и се сварява.
Преди да е напълно готова, се прибавя юфката. Вари се докато цялата вода е поета.
Посолява се и се поръсва с чубрица и ситно нарязан магданоз....
12 Април
Мусака с лещаКартофите се обелват и нарязват на кубчета. Лещата се измива. Слагат се в тенджера, налива се вода и се оставят да врат.
Когато са почти сварени, гъбите се отцеждат и се нареждат в намазнена тава да покрият дъното. Пекат...
18 Май
4
Брауни от лещаЛещата се чисти, измива и се слага в тенджерка с 1 ч.ч вода и се вари до готовност. Охлажда се.
С пасатор пасираме лещата, докато стане на пюре.
Маслото се разтопява на водна баня или в микровълнова.
Брашното се...
18 Дек.
Леща по немскиЗавираме в тенджера вода и пускаме в нея нарязаните чушка, морков, лещата и чубрицата. Оставяме да ври, докато зеленчуците напълно се сварят, а водата изври и остане малко сос.
В отделен съд сгорещяваме олиото и запържваме...
08 Май
Леща по градинарскиПочистете и измийте лещата много добре, поставете я в тенджера със студена вода.
Добавете 1 глава ситно нарязан лук, дафиновите листа и нарязаните моркови, магданоз и целина, варите до готовност (омекване) на лещата....
13 Окт.
1
Леща с булгурВ тефлонова тенджера се излива зехтинът и към него се прибавя нарязаният на ситно лук. Задушава се лукът на слаб огън, докато омекне.
Малко преди да се махне от огъня се слага червеният пипер, съвсем за кратко, докато...
31 Януари
Леща в таваЛещата се залива със студена вода и се оставя на умерен огън да се свари, докато омекне.
В тиган се загрява олио, запържват се ситно нарязан лук, морков на полумесеци, скилидки чесън и печена червена чушка на ленти....
28 Август