Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Голям ХлябВ дълбока купа пресявам брашното. Добавям солта и разбърквам.
В хладка вода размивам маята. Прибавям я към брашното заедно с олиото и оцета, последният се слага за еластичност на тестото. Като се натисне готовият хляб,...
02 Дек.
Чеснов хлябПрясното мляко се разбърква с 1 с.л. оцет и се оставя настрани за 5 мин.
Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва с подправките.
Добавя се млякото и се разбърква добре.
Прехвърля се на гладка набрашнена повърхност...
19 Ноем.
Къпан хлябРазтворете маята в леко затоплена вода, като прибавите и меда.
Оставете сместа да престои няколко минути, за да може маята да се активира.
През това време сложете пълнозърнестото брашно в купа.
Прибавете солта, разбъркайте...
05 Дек.
Хляб ЧабатаФурна - 200 градуса + купичка вода по време на печенето + пулверизатор с вода; Плоска тава покрита с хартия за печене; Работи се с миксер.
В купата на миксера или ръчен такъв се изсипва брашното, сухата мая, зехтин, и...
14 Май
Хляб КампесинаРецептата се приготвя с домашни мляко, яйце и масло.
Маята се натрошава при прясното мляко и се разбърква заедно със захарта, докато се разтвори.
Оставя се да шупне за 7-8 минути.
Брашното се пресява в купа, смесва...
14 Юли
1
Кипърски хлябРазреждаме маята в 1/2 ч.ч. вода, добавяме 1/2 ч.ч. пресято брашно. Покриваме и оставяме за 30 минути. Лука почистваме и наситняваме.
Добавяме в сместа останалото пресято брашно, лука, ментата, зехтина, солта и 1 ч.ч....
05 Юли
Албански хлябБрашното се пресява в купа и се смесва със солта и захарта.
В средата се прави кладенче, в което се сипва киселото мляко, което в случай че не е домашно и достатъчно кисело, се добавя лъжичка оцет.
Слага се содата в...
10 Юли
Анасонов хлябПресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче в средата. В него сипете водата, предварително леко затоплена до 37-40 градуса. В кладенчето сипете захарта и натрошете маята и разбъркайте да се разтворят. Така оставете...
02 Юли
Слоест хлябМаята се разтваря в 100 мл мляко и захарта. Оставя се да се активира.
Брашното се пресява, прави се кладенче. Сипва се маята и останалите съставки в кладенчето.
Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя...
25 Ноем.
Вегански хлябВ дълбока купа сипваме пълнозърнестото брашно. Добавяме към него семената: суровите слънчогледови семки, сусама (суров и обелен) и маковото семе.
Ръсваме отгоре содата и я поливаме с оцета, така тя се активира и събужда...
13 Септ.
Ръжен хлябАко киселото мляко е в хладилник, се изважда, за да стане на стайна температура, прехвърля се в по-голям съд и се добавя содата, разбърква се, докато шупне.
В голяма купа изсипвате брашното заедно със семената и правите...
14 Септ.
Канелен хлябСмесете в удобен съд прясното мляко и кравето масло. Затоплете го колкото да се разтопи маслото.
Внимавайте да не заври. Сложете в топлата течност една и половина чаена лъжичка суха мая.
В купа пресейте брашното с...
18 Септ.
Многопластов хлябПресейте брашното в купа и направете кладенче в центъра. В него сипете водата и разтворете захарта и маята. Оставете да шупне за 8-10 минути.
В кладенчето сипете зехтина и започнете да бъркате, взимайки по малко от брашното...
18 Ноем.
Интегрален хлябВ контейнера на хлебопекарната сложете всички течни съставки.
Добавете захарта и солта.
Покрийте с брашното и натрошете маята отгоре.
Изберете програма хляб - интеграл и пуснете хлебопекарната.
Ако се наложи...
20 Ноем.
Неделен хлябВ неделните дни често обичаме да се отдаваме на почивка и да намалим до минимум своите домакински задължения, за да имаме повече време за себе си.
Ако искате да имате страхотен хляб на неделната трапеза, без това да отнема...
29 Април
1
Здравословен хлябВ машинка се смилат фино овесените ядки, лененото семе и елдата, добавя се содичката и се оставят в купа.
В друга купа се разбиват яйцата с малко олио, солта и чубрицата (може да замените с друга подправка или да добавите...
29 Юни
Зеленчуков хлябЦаревицата и грахът се пасират до получаването на еднородна смес. В дълбока купа се изсипва хладката вода. Към нея се прибавя мая, захарта и водата. Бърка се, за да се разтвори маята.
След това към тази смес се прибавят...
10 Май
Месен хлябСитно нарязваме лука и чесъна. Стъблата целина се нарязват на тънки парчета и заедно с наситнените зеленчуци се запържват за до омекване в силно сгорещеното масло.
В дълбока купа смесваме двата вида кайма, омекналите...
28 Август
Тричав хлябРазбийте яйцата хубаво с миксера и добавете постепенно триците, млякото с разбития в него бакпулвер, солта и мащерката или чубрицата. По желание добавете някакви семена.
Оставете забърканата смес да престои за 15 минути...
22 Май
Портокалов хлябРазтворете маята заедно със захарта в 110 мл вода.
Оставете я така на топло място, докато започне да образува мехурчета.
Прибавете сока и настърганата портокалова кора.
Пресейте брашното заедно със солта прибавете...
03 Юли
1
Ирландски хлябПресейте двата типа брашно, прибавете содата, пшеничения зародиш, овесени трици и овесени ядки.
Разбъркайте сместта добре, прибавете олио, както и предварително разбърканите кисело и прясно мляко. Започнете да месите...
10 Юли
2
Хляб МацаВ купа пресяваме брашното, към него добавяме студената вода и бързо (за около 5 минути) омесваме стегнато тесто с ръце.
Веднага го разделяме на 3-4 еднакви парчета.
Вземаме едното парче и го разточваме възможно най-тънко...
11 Юни
Бъркан хлябВ голяма купа и тава се пресява брашното.
Към него в купата се прибавят сухата мая, солта и топлата вода.
Всички съставки се разбъркват с помощта на дървена лъжица и шпатула.
Получава се тесто за хляб с рядка...
05 Май
1
Маслинов хлябЗапържете лука в зехтина. Нарежете маслините. Сипете брашното, солта, маята и магданоза в дълбока купа заедно с малините и лука.
Сипете около 450 мл топла вода. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Прехвърлете на набрашнена...
22 Дек.
Ръжен хлябРазтворете маята в леко топлото прясно мляко заедно със захарта. Оставете да втаса на топло.
След това я добавете към брашната в голяма тава и долейте разбитото кисело мляко, солта, олиото. Замесете гладко тесто и го...
01 Дек.