Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Какво е малц и за какво се използваМалцът представлява суровина, която се състои от специално обработавано зърно, обикновено ечемик или жито, което се намачква, намачква и след това се суши при специални условия на сушене.
Този процес стимулира зъ...
14 Окт.
Какво е зефир?Зефир (на руски: зефи́р) са вид меко сладкарско изделие, приготвено чрез разбиване на пюре от плодове (най-вече ябълково пюре) със захар и студен, яйчен белтък, с последващо добавяне на желиращ агент, като пектин, а...
13 Окт.
Какво съдържат репичкитеРепичките са кореноплодни зеленчуци. По форма могат да бъдат от къси и кръгли, до дълги и тесни. Предполага се, че репичките са родом от Югоизточна или Централна Азия.
Репичките съдържат антиоксиданти като катехин, пи...
10 Окт.
Съхранение и срок на годност на биратаБирата е третата, най-популярна напитка в света след водата и чая. Тя е основна част от социалните събирания, непринудените вечеринки на барбекю и прочие. Чудите ли се понякога: Какъв е срокът на годност на бирата и ...
07 Окт.
Разлика между домати сорт Ръгби и сорт РомаДоматите сорт Ръгби, са с розови плодове (розов домат), имат нежна консистенция, сърцевидни са по форма и много устойчиви.
Плодовете са едри 180-200 г, твърди, гладки, не се пукат лесно, със сърцевидна форма, която на...
24 Септ.
Мога ли да заменя бялото брашно с оризово?Бялото брашно играе главна роля в приготвянето на любими сладки и солени ястия от тесто. Трябва да се отбележи обаче, че съставът на бялото брашно допринася за по-лесното натрупване на излишни килограми.
Ето защо д...
20 Септ.
Как да замразя гроздеГроздето е богато предимно на витамин С и калий. Ето как можете да замразите грозде, за да имате нискокалорично, сладко лакомство в горещ ден или просто да съхраните реколтата си, за да ѝ се наслаждавате през цялата годи...
14 Септ.
Как правилно да обелим краставиците?Повечето хранителни вещества са скрити под и в кожата на краставицата, затова не е нужно да се бели краставицата. Но краставиците от супермаркета са пръскани с химикали през периода на тяхното узряване, а те винаги про...
13 Септ.
Как се съхранява брашното?Брашното е универсален продукт, от който се приготвят много ястия - от печива до сосове. Брашното обаче може да бъде нападнато от различни вредители като насекоми.
Следователно правилното съхранение на брашното игр...
12 Септ.
Колко кайсиеви ядки можем да ядем дневно?Кайсиевите плодове, известни също и с кайсиевите си ядки, се намират вътре в твърдата костилка на плода.
Кайсиевите ядки съдържат вещество, наречено амигдалин, което освобождава цианид, след като се консумира. ...
30 Август
Какво съдържа бобът?Обикновения боб е важна хранителна култура и основен източник на протеини в целия свят. Произхожда от Централна Америка и Мексико.
Използван в различни традиционни ястия, бобът обикновено се консумира, когато е прав...
28 Август
Етикет при ядене на мидиСлучвало ли ви се е да се зачудите как трябва да ядете миди? Те често се сервират с черупки, което оставя на въобръжението как да стигнем до ядливата и какво да правим с празната черупка.
Колкото и да са вкусни, те...
25 Август
Как се чистят орехи от черупките?Орехите са вкусно лакомство, което често се консумира печено. За целта обаче трябва да можете да премахнете черупките на орехите, и то без досадните малки частици, които искат да ви счупят някой зъб.
И така, нека ви...
12 Август
Как се сушат бели черешиЗа сушене на бели череши можете да следвате следните стъпки:
Изберете зрели бели череши, които са свежи и без повреди. Измийте ги добре под течаща вода, за да премахнете замърсяванията и външните частици.-
Разпр...
08 Август
Червена леща в АюрведаАюрведа като древна медицинска система се занимава с лечението на душата и тялото за тяхната хармония. За да бъде човек здрав, той се нуждае от здравословно хранене. И от 5000 години Аюрведа практикува вегетарианска дие...
07 Август
Как се пекат динени семки?Динята е изключително полезен летен плод, който съдържа много хранителни вещества. С ниско съдържание на калории е и е без мазнини. Семената, които се съдържат в динята, са също така заредени с основни хранителни вещ...
06 Август
Как да разберем кой пъпеш в узрялТова са четири прости, но много полезни съвета, за да разберем кой пъпеш е узрял:
- Разгледайте кората
Ако има зелени петна по кората, тогава пъпешът не е узрял.
На пъпеша не трябва да има разрези, пукнатини, пробив...
03 Август
Какво е шашхан?Шашхан е интересна смес от подправки, която е характерна за средновековната персийска кухня.
Това е интересен кулинарен елемент, който се използва за приготвянето на храна и подобряване на аромата и вкуса ѝ. Състав...
01 Август
Защо постоянно ми се яде сладко?Сладкият вкус е биологично привлекателен за много хора поради еволюционни причини.
Нашите прародители, които са били склонни да търсят и консумират храни с високо съдържание на захар, имали предимство пред останалите...
31 Юли
Как се прави домашен ванилов сладоледЗа да пригответе домашния ванилов сладолед, ще ви е необходимо:
250 мл сметана (35%), 250 мл прясно краве мляко (3 - 3.7 %), 120 г захар, 2 бр. жълтъци, 1 шушулка ванилия.
Изсипете млякото и сметаната в тенджера....
31 Юли
Как се прави сок от черница?Приготвянето на сок от черница в домашни условия не е много трудно, а резултатът надхвърля всички очаквания.
За това ще ви трябва: черница, вода (на 1 кг плодове 1 чаша вода), захар (на вкус) или малко лимонов сок....
25 Юли
Бананите кето ли са?Бананите кето ли са? Следва да намерите отговора в следващите редове!
За съжаление, те не са кето. Бананите са с твърде високо съдържание на въглехидрати. Един единствен среден банан съдържа около 27 грама въглехид...
25 Юли
Какво е хибридно месо?Хибридното месо обикновено се отнася до месо от животни, които са получени чрез кръстосване (хибридизация) между две или повече различни породи.
Този процес на съчетаване на генетичните характеристики от различни пор...
20 Юли
Как се прави заливка за баница?Баницата е едно от най-обичаните българските ястия. Тя се приготвя лесно и бързо, като същевременно вкусът ѝ е любим и универсален за всеки вкус.
В зависимост от различните краища на България баницата може да се при...
19 Юли
Как и колко да съхраняваме различните кисели млека?Какво определя срокът на годност на млечните продукти? На опаковките често има термини, които не знаем или разбираме погрешно: Ултрапастьоризирано, Произведено от пълномаслено мляко и т.н.
Нека да разгледаме видовете...
19 Юли