Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Какво е малц и за какво се използваКакво е малц и за какво се използва
14 Окт.
Малцът представлява суровина, която се състои от специално обработавано зърно, обикновено ечемик или жито, което се намачква, намачква и след това се суши при специални условия на сушене. Този процес стимулира зъ...
Какво е зефир?Какво е зефир?
13 Окт.
Зефир (на руски: зефи́р) са вид меко сладкарско изделие, приготвено чрез разбиване на пюре от плодове (най-вече ябълково пюре) със захар и студен, яйчен белтък, с последващо добавяне на желиращ агент, като пектин, а...
Какво съдържат репичкитеКакво съдържат репичките
10 Окт.
Репичките са кореноплодни зеленчуци. По форма могат да бъдат от къси и кръгли, до дълги и тесни. Предполага се, че репичките са родом от Югоизточна или Централна Азия. Репичките съдържат антиоксиданти като катехин, пи...
Съхранение и срок на годност на биратаСъхранение и срок на годност на бирата
07 Окт.
Бирата е третата, най-популярна напитка в света след водата и чая. Тя е основна част от социалните събирания, непринудените вечеринки на барбекю и прочие. Чудите ли се понякога: Какъв е срокът на годност на бирата и ...
Разлика между домати сорт Ръгби и сорт РомаРазлика между домати сорт Ръгби и сорт Рома
24 Септ.
Доматите сорт Ръгби, са с розови плодове (розов домат), имат нежна консистенция, сърцевидни са по форма и много устойчиви. Плодовете са едри 180-200 г, твърди, гладки, не се пукат лесно, със сърцевидна форма, която на...
Мога ли да заменя бялото брашно с оризово?Мога ли да заменя бялото брашно с оризово?
20 Септ.
Бялото брашно играе главна роля в приготвянето на любими сладки и солени ястия от тесто. Трябва да се отбележи обаче, че съставът на бялото брашно допринася за по-лесното натрупване на излишни килограми. Ето защо д...
Как да замразя гроздеКак да замразя грозде
14 Септ.
Гроздето е богато предимно на витамин С и калий. Ето как можете да замразите грозде, за да имате нискокалорично, сладко лакомство в горещ ден или просто да съхраните реколтата си, за да ѝ се наслаждавате през цялата годи...
Как правилно да обелим краставиците?Как правилно да обелим краставиците?
13 Септ.
Повечето хранителни вещества са скрити под и в кожата на краставицата, затова не е нужно да се бели краставицата. Но краставиците от супермаркета са пръскани с химикали през периода на тяхното узряване, а те винаги про...
Как се съхранява брашното?Как се съхранява брашното?
12 Септ.
Брашното е универсален продукт, от който се приготвят много ястия - от печива до сосове. Брашното обаче може да бъде нападнато от различни вредители като насекоми. Следователно правилното съхранение на брашното игр...
Колко кайсиеви ядки можем да ядем дневно?Колко кайсиеви ядки можем да ядем дневно?
30 Август
Кайсиевите плодове, известни също и с кайсиевите си ядки, се намират вътре в твърдата костилка на плода. Кайсиевите ядки съдържат вещество, наречено амигдалин, което освобождава цианид, след като се консумира. ...
Какво съдържа бобът?Какво съдържа бобът?
28 Август
Обикновения боб е важна хранителна култура и основен източник на протеини в целия свят. Произхожда от Централна Америка и Мексико. Използван в различни традиционни ястия, бобът обикновено се консумира, когато е прав...
Етикет при ядене на мидиЕтикет при ядене на миди
25 Август
Случвало ли ви се е да се зачудите как трябва да ядете миди? Те често се сервират с черупки, което оставя на въобръжението как да стигнем до ядливата и какво да правим с празната черупка. Колкото и да са вкусни, те...
Как се чистят орехи от черупките?Как се чистят орехи от черупките?
12 Август
Орехите са вкусно лакомство, което често се консумира печено. За целта обаче трябва да можете да премахнете черупките на орехите, и то без досадните малки частици, които искат да ви счупят някой зъб. И така, нека ви...
Как се сушат бели черешиКак се сушат бели череши
08 Август
За сушене на бели череши можете да следвате следните стъпки: Изберете зрели бели череши, които са свежи и без повреди. Измийте ги добре под течаща вода, за да премахнете замърсяванията и външните частици.- Разпр...
Червена леща в АюрведаЧервена леща в Аюрведа
07 Август
Аюрведа като древна медицинска система се занимава с лечението на душата и тялото за тяхната хармония. За да бъде човек здрав, той се нуждае от здравословно хранене. И от 5000 години Аюрведа практикува вегетарианска дие...
Как се пекат динени семки?Как се пекат динени семки?
06 Август
Динята е изключително полезен летен плод, който съдържа много хранителни вещества. С ниско съдържание на калории е и е без мазнини. Семената, които се съдържат в динята, са също така заредени с основни хранителни вещ...
Как да разберем кой пъпеш в узрялКак да разберем кой пъпеш в узрял
03 Август
Това са четири прости, но много полезни съвета, за да разберем кой пъпеш е узрял: - Разгледайте кората Ако има зелени петна по кората, тогава пъпешът не е узрял. На пъпеша не трябва да има разрези, пукнатини, пробив...
Какво е шашхан?Какво е шашхан?
01 Август
Шашхан е интересна смес от подправки, която е характерна за средновековната персийска кухня. Това е интересен кулинарен елемент, който се използва за приготвянето на храна и подобряване на аромата и вкуса ѝ. Състав...
Защо постоянно ми се яде сладко?Защо постоянно ми се яде сладко?
31 Юли
Сладкият вкус е биологично привлекателен за много хора поради еволюционни причини. Нашите прародители, които са били склонни да търсят и консумират храни с високо съдържание на захар, имали предимство пред останалите...
Как се прави домашен ванилов сладоледКак се прави домашен ванилов сладолед
31 Юли
За да пригответе домашния ванилов сладолед, ще ви е необходимо: 250 мл сметана (35%), 250 мл прясно краве мляко (3 - 3.7 %), 120 г захар, 2 бр. жълтъци, 1 шушулка ванилия. Изсипете млякото и сметаната в тенджера....
Как се прави сок от черница?Как се прави сок от черница?
25 Юли
Приготвянето на сок от черница в домашни условия не е много трудно, а резултатът надхвърля всички очаквания. За това ще ви трябва: черница, вода (на 1 кг плодове 1 чаша вода), захар (на вкус) или малко лимонов сок....
Бананите кето ли са?Бананите кето ли са?
25 Юли
Бананите кето ли са? Следва да намерите отговора в следващите редове! За съжаление, те не са кето. Бананите са с твърде високо съдържание на въглехидрати. Един единствен среден банан съдържа около 27 грама въглехид...
Какво е хибридно месо?Какво е хибридно месо?
20 Юли
Хибридното месо обикновено се отнася до месо от животни, които са получени чрез кръстосване (хибридизация) между две или повече различни породи. Този процес на съчетаване на генетичните характеристики от различни пор...
Как се прави заливка за баница?Как се прави заливка за баница?
19 Юли
Баницата е едно от най-обичаните българските ястия. Тя се приготвя лесно и бързо, като същевременно вкусът ѝ е любим и универсален за всеки вкус. В зависимост от различните краища на България баницата може да се при...
Как и колко да съхраняваме различните кисели млека?Как и колко да съхраняваме различните кисели млека?
19 Юли
Какво определя срокът на годност на млечните продукти? На опаковките често има термини, които не знаем или разбираме погрешно: Ултрапастьоризирано, Произведено от пълномаслено мляко и т.н. Нека да разгледаме видовете...