Канела
Подправки

Канела

9

Канелата е кората на канеленото дърво, която се суши и навива на руло за да станат канелени пръчици. Лечебни свойства и ползи на канелата. Канелата се използва в етерични масла и намалява кръвната захар.

1

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Подправки - БахарПодправки

Бахар

18.03.2014

Бахарът е подправка, която идва от Ямайка. У нас бахар в кулинарията се употребява редовно за супи и меса. Бахарът има както ползи, така и вреди

Подправки - АнасонПодправки

Анасон

18.03.2014

Анасонът е едногодишно тревисто културно растение, познато ни като ароматна подправка. От хилядолетия анасон се използва в кулинарията и в народната медицина. От анасон се прави ликьор и ракия.

Подправки - КъриПодправки

Къри

17.03.2014

Къри е смес от ароматни подправки, която е традиционна за индийската, китайската, японската, латиноамериканската кухня. Къри може да предпази от деменция и Алцхаймер, както и да изгори мазнините. Съставките в кърито подпомагат при химиотерапия

Подправки - КаперсиПодправки

Каперси

17.03.2014

Каперсите са цветните пъпки, които са били познати още на древните гърци и римляни. Каперсите имат леко пикантен вкус и се използват като подправка на сосове, меса, риби, салати, паста. Каперсите помагат при зъбобол

Подправки - СолПодправки

Сол

17.03.2014

Солта е не само подправка, но и една от жизненоважните съставки за всички живи организми. Солта, готварската сол или натриевият хлорид са едно и също вещество. Ползи и вреди от готварската сол.

Подправки - Див чесън - ЛевурдаПодправки

Див чесън - Левурда

12.03.2014

Дивият чесън, познат още с наименованията левурда, сибирски лук е многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви. Дивият чесън се използва за овкусяване на редица ястия. Дивият чесън действа разширяващо върху кръвоносните съдове.

Подправки - АсафетидаПодправки

Асафетида

08.03.2014

Асафетидата представлява подправка, която се извлича от корените на едноименното растение. Асафетида се използва широко в индийската и аюрведичната кухня. Готвене с асафетида.