Тъй като живея в чужбина аз също сама си правя бабековата кайма, но в България съм купувала. Мога да ви дам моята рецепта, ако ви хареса я пробвайте. Стават и страхотни кюфтета. Премилам леко прошарено свинско месо на едрата решетка. На 1 кг кайма слагам 15 гр сол,1 с.л. смлени или счукани семена от копър, 2с.л червен пипер, половин чаена лъжичка черен пипер, половин чаена лъжичка кимион и 2 ч.л. мащерка. Солта може да се намали или увеличи според вкуса, но когато се изпече тази кайма става по- солена. Понякога слагам и половин лъжичка лют червен пипер, когато искам да е леко пикантна. Каймата се измесва добре, притиска се хубаво и се покрива с найлон. Така престоява 24 часа в хладилника преди да се употребява.
Бабековата кайма е по- едро смляна, освен това е овкусена с подправки за бабек. В различните региони подправките, които се слагат вътре варират, но като цяло навсякъде се слага червен пипер, черен , семена от копър и мащерка. Някъде добавят и кимион, а мащерката е заменена с чубрица. Тази е купена готова. Продават я в месарски магазини и някои от големите вериги. Гъбите са задушени с лука и малко мазнина. Именно, защото каймата е осолена и овкусена не съм слагала допълнителни подправки- не са необходими.
Разбира се, че може. Аз също така съм ги правила и с накърцано на ситно месо, останало от печено пиле. Може да се сложи и наситнена печена чушка. Важното е да има кашкавал за спояване, когато се запича прихлупена.
Аз мажа с каквото " хвана за ушите". В този случай беше мармалад от кайсии с кафява захар. А най- много я обичаме с конфитюр от смлени белени смокини. Много ароматна става.
Крем карамела е класичесйи флан. Разликата тук е, че се използва кокосово мляко и кондензирано мкяко, което му придава характерен вкус на кокос и плътност
Моите коментари