Колко трябва да бъде голяма чашата, когато напишете 2 чаени чаши брашно, а какво подразбирате под кафена чаша?
За мнозина от нас готвенето е страст, но дори и най-изпечените кулинари рядко вече си позволяват да готвят на око, а предпочитат да използват точни грамажи.
За съжаление все още в много рецепти вместо грамове, се използват мерни единица като чаени чаши, пакетчета, супени лъжичи или кофички кисело мляко, което затруднява не само начинаещите готвачи, но дори и майсторите.
За ваше улеснение ще ви дадем точните грамажи и милилитри на най-употребяваните продукти в кухнята.
- Чаена чаша - 200 мл;
- Кафена чаша - 100 мл;
- Супена лъжица - 15 мл;
- Чаена лъжица - 5 мл;
Продукт |
Чаена чаша – 200 мл |
Кафена чаша – 100 мл |
Супена лъжица – 15 мл |
Чаена лъжица – 5 мл |
брашно /пшенично/ |
140 г |
70 г |
10 г |
5 г |
брашно /царевично/ |
130 г |
65 г |
10 г |
5 г |
вода |
200 г |
100 г |
18 г |
6 г |
желатин |
- |
- |
10 г |
4 г |
захар |
200 г |
100 г |
15 г |
5 г |
захар пудра |
190 г |
95 г |
14 г |
4 г |
амонячна сода |
- |
- |
10 г |
3-4 г |
какао |
140 г |
70 г |
9 г |
3 г |
канела на прах |
220 г |
110 г |
15 г |
5 г |
кисело мляко |
240 г |
120 г |
20 г |
10 г |
зехтин |
- |
- |
13 г |
4-5 г |
леща |
200 г |
100 г |
15 г |
8 г |
грис |
150 г |
75 г |
12 г |
4 г |
зрял фасул |
150 г |
75 г |
12 г |
4 г |
ликьор |
- |
- |
20 г |
7 г |
маргарин разтопен |
240 г |
120 г |
18 г |
9 г |
мармалад |
240 г |
120 г |
20 г |
10 г |
мас разтопена |
220 г |
110 г |
17 г |
8 г |
масло краве разтопено |
220 г |
110 г |
17 г |
8 г |
масло растително |
180 г |
90 г |
14 г |
7 г |
мед |
300 г |
150 г |
25 г |
13 г |
мляко прясно |
200 г |
100 г |
12 г |
7 г |
олио |
200 г |
100 г |
15 г |
7 г |
орехи смлени |
80 г |
40 г |
6 г |
3 г |
орехи счукани |
120 г |
60 г |
11 г |
6 г |
ориз |
200 г |
100 г |
15 г |
8 г |
оцет |
200 г |
100 г |
15 г |
8 г |
сметана квасена |
210 г |
105 г |
21 г |
12 г |
сметана течна |
200 г |
100 г |
12 г |
6 г |
сол |
220 г |
110 г |
15 г |
5 г |
стафиди |
- |
60 г |
12 г |
- |
суха мая |
- |
- |
11 г |
3.5 г |
сода бикарбонат |
- |
- |
20 г |
6-7 г |
сухо мляко |
100 г |
50 г |
6 г |
2 г |
фасул зрял |
190 г |
95 г |
- |
- |
червен пипер |
- |
- |
- |
4 г |
черен пипер |
- |
- |
- |
2 г |
чубрица |
- |
- |
- |
1 г |
Разбира се, в рецептите се използват и други нестандартни мерни единици, като пакетчета, кофички кисело мляко, шипки и шепи и дори кибритени кутийки. Тук отново може да разчитате на нас.
- 1 щипка подправки е около 1 грам - захар, сол, брашно, черен или червен пипер.
- 1 шепа сол - 80 г;
- 1 шепа ориз - около 50 г;
- 1 шепа жито - около 55 г;
- 1 бучка захар около 6 гр
- 1 яйце - около 50 - 60 г размер М;
- 1 чушка - около 50 г;
- 1 домат - около 70-100 г;
- 1 картоф - около 40-100 г;
- 1 морков - около 30-40 г;
- 1 малка глава лук - 30-40 г;
- 1 голяма глава лук - 100 г;
- Кисело мляко (кофичка) - 400 г.
- Заквасена сметана (кофичка) - 400 г.
- Готварска или сладкарска сметана (опасковка) - 200 г /има и големи по 400 г/.
- Майонеза (кофичка) - 200 г.
- Желатин (пакетче) - 10 г или 1 с.л.
- Лимонтозу (пакетче) - 10 г или 1 с.л.
- Бакпулвер (пакетче) - 10 г или 1 с.л.
- Ванилова захар (пакетче) - 8 г
- Масло (пакетче) - 125 г, а голямото - 250 г.
- Прясна мая (кубче) - 42 г
- Суха мая (пакетчета) - от 7 г и 11 г.
- Едно пакетче суха мая от 11 грама се равнява на 1 равна супена лъжица мая.
- Едно пакетче суха мая от 7 грама се равнява на 2 равни чаени лъжици мая.
- Едно пакетче бакпулвер е 10 г и е достатъчно за приготвянето на 500 г брашно.
- Готварската и сладкарската сметана е в разфасофки от 200 и 400 мл.
Пишете ни, ако имате предложения за добавяне/редактиране на някои от представените мерки и количества.