- 28.08.11 03:34#1Родопски гозбиЗдравейте! Искам да пусна една тема, в която всеки, който може, да публикува по една-две (или повече) рецепти от Родопския край)) Целта ми е да си направя нещо като рецептурник с родопски манджички, баници и всякакви вкусотийки Благодаря предварително на постващите ОтговорОтговор с цитат
- 30.08.11 12:37#2от: Родопски гозбиМоля, някой да ми каже как се прави пататник. ОтговорОтговор с цитат
- 31.08.11 01:45#3от: Родопски гозбиПататник
картофи - около 1 кг.,
сирене - 200 - 250 г.,
кашкавал - 100 г.,
олио - 2 с.л.,
лук - 1 глава,
краве масло - 2 с.л.,
чесън - 5-6 скилидки,
магданоз - 1 с.л. сух и 1/2 връзка пресен магданоз,
Патетникът или пататникът е типично за Родопите картофено ястие, при което картофите се обелват и се настъргват на ренде. Прибавят се сирене, масло, яйца, джоджен и всичко се обърква добре. Пече в намазнена тава в печка с дърва. След като се запече се разбърква, при нужда се долива вода и пак се остава да се доизпече. ОтговорОтговор с цитат - 31.08.11 12:18#4от: Родопски гозбиВ коя част на Родопите се прави така пататника ?
ОтговорОтговор с цитат - 01.09.11 08:30#5от: Родопски гозбиАз го правя така. Ако нещо не ви харесва, може да внесете корекция, за да се получи по-добре. Иначе абсолютна рецепта за пататник не знам да има, вариантите са не малко, а доколкото знам, в различните части на Родопите го правят по различен начин. Аз лично не мога да "пия вода от извора" и за това пуснах темичката.ОтговорОтговор с цитат
- 13.09.11 10:07#6от: Родопски гозбиНе се прави точно така пататника. Аз съм от Родопите.ОтговорОтговор с цитат
- 14.09.11 12:58#7от: Родопски гозбиАми, моля, кажете ми наистина как се прави :blush: ОтговорОтговор с цитат
- 14.09.11 08:26#8от: Родопски гозбиПататникът се прави по следния начин: вземаш картофи, зависи от големината на тигана, настъргваш ги на едро ренде, слагаш сол, гьозум или джоджен, то е същото, кромид лук колкото искаш по ваш вкус и го разбъркваш с ръце. После го слагаш в тиган, но да не е много дебел, дане стане суров. Слагаш малко олио, слагаш от сместа и с нож го притискаш от страни да получи хубава кръгла форма и слага на печката, но да е с дърва и печеш. Трябва да го връткаш от време на време да не ти залепи. Когато почервенее, тогава го обръщаш и от другата страна и вече като го изкараш, може да си поръсиш сирене, но това е по желание вече. Аз много често си го правя да си хапваме. Описах ти го малко по - подробно защото по някога дребните работи бъркат. Ами, това е. Пожелавам ти да го направиш много вкусен и да т е много сладко. Ако има нещо, пиши.
ОтговорОтговор с цитат - 26.09.11 01:42#9от: Родопски гозбиЗдравейте!
Относно пататника аз също съм от Родопите. Искам да питам отгоре и отдолу на вече описаната плънка не се ли слагат и кори, които сами си разточвате ?ОтговорОтговор с цитат - 27.09.11 01:16#10от: Родопски гозбиАз бих помолила за рецепта за гьозлеме или някакви такива питки или банички от родопския край. Ако някой има изпитани рецетпи, да ги дава бързо. :wink: ОтговорОтговор с цитат
- 27.09.11 04:46#11от: Родопски гозбиПататник
Подукти:
за две порции
1.8-10 средно големи картофа
2.4 яйца
3.300 гр. сирене
4.сол на вкус/съобразявате се със сиренето/
5.ситно стрит джоджен 1/2 с.л
6.смлян ч. пипер
7-8 л. зехтин
Обелвам 8-10 средно големи картофа, настъргвам ги на едро ренде, прибавям яйцата едно по едно, смачканото сирене, джоджена, черния пипер и сол на вкус.
Приготвям тефлоновия тиган/аз пека пататника на ел. котлон или на газов, като внимавам за температурата/слагам 4 л. зехтин, загрявам и наръсвам брашно върху загрятата мазнина. След като брашното придобие светло кафяв цвят, слагам от сместа по цялата повърхност на тигана и оформям с шпатулата правилна форма. Дебелината на сместа е приблизително 2 см, за да се изпече добре. Котлонът е на на максимум темп.,след 5 мин. намалявам температурата на 2 или 3 позиция. Тиганът го покривам с похлупак, за да се задуши сместа. Проверявам с шпатулата, като повдигам леко сместа по допирателната и като се зачерви, обръщам пататника върху капака/трябва да е плосък/ слагам го настрани, сипвам отново в тигана зехтин 3 л. и връщам пататника за доизпичане и от другата страна. Регулирам температурата както по -горе, по същия начин проверявам дали е зачервен и изваждам. Става фантастичен. ОтговорОтговор с цитат - 29.09.11 10:33#12от: Родопски гозбиМи може и с кори. Аз го правя без кори. Ако е с кори, трябва да го направиш в тава. А без кори, както съм го описала, трябва да е в тиган. На мен ми харесва повече без кори.ОтговорОтговор с цитат
- 09.01.16 09:58#13от: Родопски гозбиРодопски бухти
кисело мляко 0.500 кг (1 кофичка)
яйца 5 бр.
захар 200 г (1 чаена чаша)
брашно 1 кг (5 чаени чаши)
сода бикарбонат 5 г (1 чаена лъжичка)
сол на вкус
растително масло за пържене
Начин на приготвяне
В киселото мляко се разбъркват содата и захарта, а след това се прибавят разбитите яйца, солта и брашното. Замесва се тесто, по-меко от банично. От него се източват кори, дебели 0.5 см, които се нарязват на ромбове. Изпържват се в сгорещената мазнина и се поднасят топли с кисело мляко или пудра захар.ОтговорОтговор с цитат - 19.01.16 02:07#14от: Родопски гозбиОбичам всичко от Родопския край - продуктите и насладата са истински и неповторимиОтговорОтговор с цитат
- 27.01.16 01:32#15от: Родопски гозбиВидях различни варианти при правенето на пататник. Не знам кой е "оригиналът",но всички ми изглеждат вкусни :wink:ОтговорОтговор с цитат
- 02.02.16 02:04#16от: Родопски гозбиМамините мекици. Рецептата я има в сайта.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest